Θεσσαλονίκη: «Πάρτι» αγριογούρουνων 500 μέτρα από την είσοδο χωριού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Πάρτι» αγριογούρουνων 500 μέτρα από την είσοδο χωριού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Κοπάδι αποτελούμενο από τουλάχιστον 15 αγριογούρουνα, εντοπίστηκε σήμερα (30/11) το βράδυ τουλάχιστον 500 μέτρα από την είσοδο του χωριού Πολυδένδρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Το κοπάδι εντόπισε με το αυτοκίνητο της, στην τοποθεσία Ομαλές η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου και κάτοικος του χωριού Πολυδένδρι, Πελαγία Χρυσανθοπούλου, η οποία αντιμετώπισε με ψυχραιμία το γεγονός, καθώς ανάμεσα στα αγριογούρουνα, υπήρχαν τουλάχιστον πέντε μικρά, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προκαλέσει επίθεση από την πλευρά των μεγάλων σε ηλικία αγριογούρουνων προκειμένου να προστατέψουν τα μικρά.

«Έχουν εμφανιστεί ξανά κοπάδια στην περιοχή μας. Και στο Πολυδένδρι και στη Χρυσαυγή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Κάποια μάλιστα έχουν χτυπηθεί από αυτοκίνητα, καθώς ο δρόμος είναι επαρχιακός και δεν υπάρχουν προστατευτικά ακρόμπαρα για αποτρέψουν τη διέλευσή τους» σημειώνει η κα. Χρυσανθοπούλου στο GRTimes.

«Επιθέσεις σε πολίτες ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί ποτέ. Το μόνο πρόβλημα που προκαλούν είναι όταν σκάβουν αγροκαλλιέργειες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιές προς ανεύρεση της τροφής τους», προσθέτει.

Να σημειωθεί, ότι το Πολυδένδρι του δήμου Λαγκαδά είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Βερτίσκου,  300 περίπου μόνιμων κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 3 χιλιόμετρα από τον Λαγκαδά.

Είχαν κατέβει μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους

Το τελευταίο διάστημα πάντως και ειδικά στο διάστημα της καραντίνας του 2021 δεν είναι λίγες οι φορές που κοπάδια αγριογούρουνων απασχόλησαν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικές οι «βόλτες» που καταγράφηκαν τότε ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους, το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της Βασιλίσσης Όλγας, το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά καθώς επίσης και στις περιοχές Χαριλάου και Πανόραμα.

Όπως ανέφερε τότε στο GRTimes ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος, «το 2003 βάσει ενός επιδοτούμενου προγράμματος επιτράπηκε στους κτηνοτρόφους να διασταυρώνουν κυρίως χοιρομητέρες, με άγρια αρσενικά. Αυτό συνέβη τότε, με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά, αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top