Θεσσαλονίκη: «Πικρά» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες φέτος – Πόσο κοστίζουν (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Πικρά» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες φέτος – Πόσο κοστίζουν (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αύξηση ως και 2 ευρώ από την περσινή χρονιά θα δούμε στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες φέτος την περίοδο των γιορτών. «Οι τιμές έχουν μικρή αυξητική τάση σε σχέση με την αύξηση των πρώτων υλών και ο λόγος είναι γιατί όλοι οι συνάδελφοι δεν θέλουν να απομακρύνουν τον κόσμο από τις μικρές επιχειρήσεις» τονίζει στο GRTimes, o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη

Τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν βγει στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο, ούτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν «γλίτωσαν» από την ακρίβεια, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που φτάνουν και τα 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes, σε φούρνους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα σχεδόν για κάθε «τσέπη». Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κοστίζουν από 7,90 ευρώ ως και 14,80 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν από 6,90 ευρώ ως και 13,90 το κιλό.

«Ανέβηκαν οι πρώτες ύλες, και το ενεργειακό κόστος έχει μεγάλη διαφορά φέτος. Υπολογίζουμε στην ποσότητα για το κέρδος της εκάστοτε εταιρίας. Δηλαδή η παρασκευή των μελομακάρονων, κόστιζε γύρω στο 3,5 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ φέτος περίπου 4,80 εύρω, χωρίς ΦΠΑ εξίσου. Πέρσι, ο καταναλωτής το κιλό τα μελομακάρονα το έπαιρνε 9 ευρώ, ενώ φέτος θα το βρει στα 9,90-10 ευρώ. Όσον αφορά, για την παρασκευή των κουραμπιέδων πέρσι μας κόστιζε 5,50 ευρώ η αγορά χωρίς ΦΠΑ ενώ φέτος μας κόστισε στα 6,30 ευρώ.

Επομένως ο καταναλωτής φέτος θα βρει τους κουραμπιέδες στους φούρνος γύρω στα 11-12 ευρώ το κιλό. Η διαφορά της αύξησης που μας έχει γίνει σε πρώτες ύλες και ενεργειακό θα είναι μικρότερη στο πελάτη για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, έτσι ώστε ο καταναλωτής να βγει πιο κερδισμένος από εμάς» ανέφερε στο GRTimes, o ιδιοκτήτης αρτοζαχαροπλαστείου, Βασίλης Γκόσιος.

«Φέτος πουλάμε 14,80 ευρώ το κιλό στους κουραμπιέδες ενώ το κιλό στα μελομακάρονα στα 13,90 ευρώ»

«Έχουμε ανεβάσει τις τιμές μας κατά 15% αν και οι πρώτες ύλες έχουν ανέβει από 40% έως και 90%.Έχουμε πάει τις τιμές μας, φέτος, στα 14,80 ευρώ το κιλό στους κουραμπιέδες ενώ το κιλό στα μελομακάρονα κοστίζει 13,90 ευρώ. Πέρσι, ήταν 12,90 ευρώ το κιλό στους κουραμπιέδες ενώ στα μελομακάρονα 11,90 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές» λέει στο GRTimes, ιδιοκτήτης αρτοζαχαροπλαστείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Πριν λίγες μέρες τα προμηθευτήκαμε και ο κόσμος δεν έχει κινητοποιηθεί τόσο πολύ. Στα τέλη του μήνα με αρχές του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η αυξημένη κίνηση, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Οι τιμές ανεβήκανε από πέρσι μόνο 15-20% και λέω μόνο γιατί όλα τα υλικά της αρτοζαχαροπλαστεία έχουν ανεβεί γύρω στα 60-70 %. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κοστίζουν 7,90 ευρώ φέτος ενώ πέρσι τα πουλούσαμε στα 6,90 ευρώ» δήλωσε στο GRTimes, ακόμη ένας ιδιοκτήτης αρτοζαχαροπλαστείου.

Μάριος Παπαδόπουλος: «Η αύξηση των τιμών φέτος στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες είναι 3-5 % συγκριτικά με πέρσι»

«Το θέμα είναι ο κόσμος αν έχει την οικονομική διάθεση να αγοράσει. Αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι επάρκεια στην αγορά αγαθών όμως λείπει και η επάρκεια των καταναλωτών. Οι τιμές έχουν μικρή αυξητική τάση σε σχέση με την αύξηση των πρώτων υλών και ο λόγος είναι γιατί όλοι συνάδελφοί δεν θέλουν να απομακρύνουν τον κόσμο από τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος στις αγορές του σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο είναι ότι μπορεί να δοκιμάσει και να αισθανθεί ότι μπορεί να αγοράσει προϊόν και όχι άχνη ή ζάχαρή όταν μιλάμε για κουραμπιέδες. Η αύξηση των τιμών φέτος στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είναι 3-5 % συγκριτικά με πέρσι. Όταν τον βούτυρο έχει αυξήσεις που ξεπερνούν το 40%,  το αλεύρι έχει ξεπεράσει το 45%  και η αύξηση στην ζάχαρη έχει φθάσει στο 150%, προφανώς και θα υπάρχει μια μικρή αύξηση στον καταναλωτή» τόνισε στο GRTimes, o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στο… «ντέρμπι» μεταξύ μελομακάρονων και κουραμπιέδων, οι καταναλωτές φαίνεται πως προτιμούν τα μελομακάρονα. Όμως, ακόμα αγοράζουν διστακτικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τόσο επειδή βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου όσο και λόγω των τιμών, όπως είπαν οι ιδιοκτήτες αρτοζαχαροπλαστείων στο GRTimes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενέργεια: Το 15% των αρτοποιείων έτοιμο για λουκέτο-Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τουλάχιστον 200 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Οι Μάγισσες του Βάρντε» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία

Θεσσαλονίκη: Τον απείλησε με μαχαίρι, του πήρε 2.000 ευρώ και έγινε… «καπνός»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top