Θεσσαλονίκη: «Πικρός» ο καφές για τους επιχειρηματίες της εστίασης

Θεσσαλονίκη: «Πικρός» ο καφές για τους επιχειρηματίες της εστίασης

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι επαγγελματίες της εστίασης στο GRTimes, για την επιβίωση τους, από τις «Συμπληγάδες Πέτρες» των περιοριστικών μέτρων και των επικείμενων ανατιμήσεων, με την πτώση του τζίρου να αγγίζει το… 70%!

Σε «λουκέτο» οδηγούνται μέρα με τη μέρα οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι έπειτα από την περίοδο οικονομικού «λήθαργου»  που επέφεραν οι καραντίνες, καλούνται τώρα να ξεπεράσουν το διττό εμπόδιο, από τη μία τον περιορισμό των ανεμβολίαστων και από την άλλη το «τσουνάμι» των  ανατιμήσεων που θα επηρεάσει στο έπακρο τις εισπράξεις τους.

Οι επιχειρηματίες στον πολύπαθο από την πανδημία κλάδο της εστίασης απευθύνουν έκκληση μέσω του GRTimes για στήριξη προκειμένου όπως λένε, να αποφευχθεί ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να πληρώσουν το “μάρμαρο”, προκειμένου να μην επωμιστεί ο πελάτης την διαφορά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης κύριος Ιωάννης Φιλοκώστας αναφέρει στο GRTimes ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη μείωση του τζίρου στον καφέ, με τους αριθμούς να κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά, ωστόσο η αγορά δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από το κύμα ανατιμήσεων, που αναγκάζει τους επιχειρηματίες να πληρώνουν από την τσέπη τους την διαφορά, ώστε να απορροφήσουν τις αυξήσεις από τον πελάτη. «Δεν γίνεται να κάνουμε αυξήσεις – Ο κόσμος δυσκολεύεται» επισημαίνει

Ακρίβεια και κορωνοϊός ανασταλτικός παράγοντας

«Τόσο η ακρίβεια όσο και τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον κλάδο της Εστίασης», διευκρινίζει ο κ.  Φιλοκώστας, ενώ για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους τονίζει ότι «διαχωρίζονται παρέες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε διαφορετικά τραπέζια, αποτρέποντας τον κόσμο να βγει έξω».

Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε τον Αστυνόμο

«Δεν θέλουμε να κάνουμε οι επαγγελματίες της εστίασης τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους πελάτες. Σε κάθε ενδεχόμενο έλεγχο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ο εκάστοτε πελάτης και να μην κάνουμε εμείς τον Αστυνόμο, γιατί αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα, που δεν διαθέτουμε» λέει κλείνοντας.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Ηλίας Κυρατζόπουλος αναφέρει στο GRTimes πως «υπάρχει μείωση του τζίρου αυτή τη στιγμή στον καφέ, που οφείλεται κυρίως στην κρίση, τις ανατιμήσεις και τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας» , ενώ διευκρινίζει ότι πουλάει ακόμη τον καφέ 2,50 με 3,00 ευρώ, προσαρμόζοντας τις τιμές ώστε να μην επωμιστεί ο πελάτης την αύξηση, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται τελικά η επιχείρηση.

Όσο αναφορά το «μπλόκο»  των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης τονίζει ότι δεν σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα από τους μη εμβολιασμένους, λόγω της αυστηρότητας στην τήρηση των μέτρων από τους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητάνε πλέον εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα, ενώ οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι συχνοί στην περιοχή, ώστε να αποφεύγονται οι παρατυπίες.

Φτάνει πια με την εστίαση-Να μας αφήσουν να δουλέψουμε

«Η εστίαση έχει τηρήσει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Και έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο. Να μας αφήσουν μόνο να δουλέψουμε», υπογραμμίζει.

Η κυρία Ξανθίππη Φονλάνγκε, ιδιοκτήτρια γνωστού καφέ στην περιοχή των Λουλουδάδικων στο κέντρο της πόλης αναφέρει στο GRTimes “ Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση έως και 70% στον τζίρο του καφέ, στο οποίο έχει συμβάλει κατά κόρον ο κορωνοϊός, οι ανατιμήσεις, η κρίση και η τρομοκρατία που βιώνουμε». Όσον αφορά στις ανατιμήσεις διευκρινίζει ότι όπως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βάζουν το χέρι στη τσέπη για να καλύψουν την οικονομική διαφορά, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει του πελάτες της.

«Υπάρχει έντονος διχασμός και μία παρέα αναγκαστικά χωρίζεται όταν αποτελείται από ανεμβολίαστους, οπότε αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε με τους μισούς πελάτες, χάνοντας μεγάλο βαθμό του τζίρου».

Καυγάδες με ανεμβολίαστους

«Πολλοί είναι αυτοί που αντί να τα βάζουν με τον νόμο, ρίχνουν την ευθύνη σε εμάς τους επιχειρηματίες της εστίασης. Έχουμε ζήσει καυγάδες για μη χρήση μάσκας, τήρηση μέτρων και πιστοποιητικά εμβολιασμού» λέει ενώ τονίζει ότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι πιο συχνοί πλέον από τους πελάτες. «Είμαστε απελπισμένοι», συνοψίζει κάνοντας έκκληση να δοθεί στήριξη στον κλάδο εστίασης που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο.

Ο κύριος Σταύρος Παπαδόπουλος υπεύθυνος καφέ μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναφέρει στο GRTimes ότι «είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων στην εστίαση, έχουμε πρόβλημα όταν αναγκάζουμε πελάτες να καθίσουν έξω, με κακές καιρικές συνθήκες εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις να περάσουν στον πελάτη

«Είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή εμείς ως επιχείρηση συγκρατούμε τις αυξήσεις ώστε να μην περάσουν στον πελάτη, αλλά μόλις έρθουν τα νέα τιμολόγια του ρεύματος και οι αυξήσεις σε προϊόντα (όπως π.χ τα καλαμάκια) δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε”, αναφέρει, ενώ διευκρινίζει ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα κληθούν  από 1η Ιανουαρίου να πληρώσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές, χωρίς να υπάρχει ωστόσο μέριμνα για επίδομα θέρμανσης στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

“Ολική καταστροφή – Θα κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”

Χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης για να μην μπει λουκέτο υποστηρίζει ο κύριος Παπαδόπουλος μεταξύ των οποίων να συμπεριλαμβάνει:

  • μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
  • να πέσει ο ΦΠΑ στο κατώτατο 6%

 

 

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top