Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου συρρέει στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Αγίου Αρσενίου (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου συρρέει στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Αγίου Αρσενίου (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Πηγαίνουν να εκπληρώσουν το τάμα τους και να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Συγκλονιστικές εικόνες με ανθρώπους που ταξιδεύουν από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Οδοιπορικό του GRTimes gr.

Ρεπορτάζ: Στρατής Λημνιός 

Είναι πρωί Σαββάτου. Λίγο μετά τις 10 το πρωί. Ο χώρος έξω από την γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης είναι γεμάτος από παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και πολλά τουριστικά λεωφορεία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας με σκοπό να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή. Ιστορίες ανθρώπων που έχουν πόνο. Πρόσωπα που φωτίζονται θαρρείς από την πίστη τους στον Άγιο,  έρχονται για να προσκυνήσουν τον τάφο του. Να πάρουν δύναμη, ευλογία για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Το GRTimes.gr κατέγραψε καρέ ζωής, σε ένα μικρό οδοιπορικό.

“Η πίστη στον Άγιο Παΐσιο μας δίνει δύναμη”

Μια τετραμελής οικογένεια από νησί έχει ταξιδέψει ήδη δυο φορές όπως μας ενημερώνει ο γιος τους. Ένα παλικάρι που με δάκρυα στα μάτια περιγράφει την περιπέτεια υγείας του πατέρα του πριν από δύο χρόνια και την απόφαση του να έρθει να προσευχηθεί, να ζητήσει τη βοήθεια του Αγίου Παϊσίου. Η μητέρα του επίσης υποφέρει από σοβαρή ασθένεια. “Είμαστε εδώ ξανά”,  λέει χαρακτηριστικά το παλικάρι, “γιατί η ανάγκη να πάρουμε δύναμη από τον Άγιο για μας, είναι κάτι που μας είναι πια απαραίτητο. Έχουμε ελπίδα, έχουμε πίστη. Για αυτό και ήρθαμε εδώ”, θα συμπληρώσει.

Πήγε γονατιστή να προσκυνήσει

Στο πλήθος ξεχωρίζει μια γυναίκα που ανεβαίνει τα σκαλοπάτια γονατιστή. Έχει έρθει να εκπληρώσει το τάμα της. Το εγγόνι της είχε αρρωστήσει και εκείνη με πίστη βαθιά είχε τάμα να έρθει γονατιστή να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου αν το παιδάκι τους γινόταν καλά. Με δάκρυα στα μάτια, δάκρυα ανακούφισης καταφθάνει. Γονατίζει και ξεκινά να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια. Εικόνες τόσο βαθιά συγκινητικές. “Ήρθα να εκπληρώσω το τάμα μου”, μας λέει, “είχα παρακαλέσει τον Άγιο να γίνει καλά το εγγόνι μου, το έκανε το θαύμα του”, συμπληρώνει.

Ουρές έχουν σχηματιστεί από ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά. Μία σχεδόν μαγική σιωπή σε έναν χώρο τόσο ποτισμένο με ευλογία, με μία ηρεμία να αναδύεται παντού. Με τις μοναχές να υποδέχονται τον κόσμο με ευγένεια και καλοσύνη. Με υπομονή να ακούν όλους όσους έχουν έρθει για να μιλήσουν για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κι όμως εκείνες είναι εκεί. Για όλο τον κόσμο. Φιγούρες τόσο επιβλητικές μα συνάμα τόσο γαλήνιες.

Οι μοναχές της Μονής είχαν καθοδηγητή τον Γέροντα Παΐσιο. Ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994. Ενταφιάστηκε δίπλα από το ναό του Αγίου Αρσενίου. Από τότε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, δηλαδή, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Η κατάταξη του γέροντα Παϊσίου ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεως του. Η  Ιερά Μονή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Ορθόδοξα Προσκυνήματα σε ολόκληρο τον κόσμο με πλήθος πιστών να προσέρχονται διαρκώς για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ενώ στο χώρο της Μονής υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη που βρίσκονται στο καθολικό της όπως άλλωστε και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.

Το Ιερό Ησυχαστήριο είναι ανοικτό:

ΤΡΙΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ

Χειμερινή Ώρα: 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 4 μ.μ. – 6 μ.μ.

Θερινή Ώρα: 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 7 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Χειμερινή Ώρα: 10 π.μ. -­ 03 μ.μ.

Θερινή Ώρα: 10 π.μ. ­- 03 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Χειμερινή Ώρα: 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 4 μ.μ. – 6 μ.μ

Θερινή Ώρα: 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 7 μ.μ

Κατά την Καθαρά Εβδομάδα και την Μεγάλη Εβδομάδα το Ησυχαστήριο είναι κλειστό.

Για οποιαδήποτε πληροφορία το τηλέφωνο του Ησυχαστηρίου είναι 23960-41320.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top