Θεσσαλονίκη-Ποδηλατόδρομοι: Άλλοι ξεφορτώνουν, άλλοι κόβουν…δρόμο και άλλοι παρκάρουν (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη-Ποδηλατόδρομοι: Άλλοι ξεφορτώνουν, άλλοι κόβουν…δρόμο και άλλοι παρκάρουν (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετρά και πάλι τις τελευταίες ημέρες αρκετούς τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό ηλικίας 16 ετών, από τροχαία με ποδηλάτες, οδηγοί συνεχίζουν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα ωράρια φορτοεκφόρτωσης, τη σήμανση στάθμευσης, αλλά και την ασφάλεια των ποδηλατών που πασχίζουν να αποφύγουν τα όποια «εμπόδια» εμφανιστούν στον δρόμο τους προκειμένου να φτάσουν ασφαλείς στους προορισμούς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων όσων συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στους ποδηλατόδρομους, αποτελεί η οδό Αναγεννήσεως. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το GRTimes, από αναγνώστη ποδηλάτη που ακολουθεί καθημερινά συγκεκριμένο δρομολόγιο για να πάει στη δουλειά του, με διαφορά μόλις λίγων δευτερολέπτων καταγράφονται δύο κραυγαλέες παραβάσεις.

Η πρώτη αφορά ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο στρίβει από το στενό της Σαπφούς στην οδό Αναγεννήσεως χωρίς όμως να βγει στη λωρίδα των αυτοκινήτων όπως προβλέπει ο ΚΟΚ και η ειδική σήμανση που υπάρχει στο σημείο, αλλά μέσα από τον ποδηλατόδρομο τον οποίο χρησιμοποιεί ως παράκαμψη προκειμένου να κερδίσει χρόνο, παράβαση ωστόσο που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό ατύχημα.

 

 

Η δεύτερη αφορά ολόκληρο φορτηγό μεταφοράς προϊόντων, ο οδηγός του οποίου έχει σταθμεύσει το όχημα εντός του ποδηλατόδρομου, προκειμένου να ξεφορτώσει τα εμπορεύματα καταστήματος που βρίσκεται επί της οδού Αναγεννήσεως. Και όλα αυτά, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει γίνονται μέρα μεσημέρι σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε έναν ποδηλατόδρομο που παραδόθηκε στην κυκλοφορία πριν από λίγο χρονικό διάστημα.

Δεν μας υπολογίζουν

«Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τους ποδηλατοδρόμους, έχει βελτιωθεί αρκετά. Υπάρχουν όμως κάποιοι που εξακολουθούν να μη λογαριάζουν τίποτα και κανέναν. Το κράσπεδο που έχει τοποθετηθεί επί της Αναγεννήσεως έχει βοηθήσει και τους ποδηλάτες και αυτούς που χρησιμοποιούν πατίνι αλλά και τους πεζούς, ωστόσο τα παρατράγουδα δεν έχουν εκλείψει και όπως φαίνεται, αυτοί πάντα θα υπάρχουν» τονίζει στο GRTimes, άνθρωπος ο οποίος χρησιμοποιεί καθημερινά ποδήλατο, διασχίζοντας κυρίως το κέντρο της πόλης.

«Βέβαια υπάρχουν και «τυφλά» σημεία που δυσκολεύουν τη ζωή μας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στην Κουντουριώτου κι άμα τους κάνεις παρατήρηση, σε κοιτούν και με μισό μάτι ή σε βρίζουν. Οπότε δεν είναι τόσο θέμα ποδηλατοδρόμων, αλλά κυρίως κουλτούρας και παιδείας. Στον μέσο οδηγό ΙΧ δεν έχει γίνει συνείδηση ότι όπως αυτός έχει επιλέξει για τις μετακινήσεις του το ΙΧ αυτοκίνητο, έτσι κι εγώ έχω επιλέξει το ποδήλατο. Εν’ ολίγοις δεν μας υπολογίζουν» προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top