Θεσσαλονίκη: Πρωτοφανές “μπαράζ” λουκέτων καταστημάτων στην Αριστοτέλους…

Θεσσαλονίκη: Πρωτοφανές “μπαράζ” λουκέτων καταστημάτων στην Αριστοτέλους…

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Πρωτόγνωρα δεδομένα έχουν επιφέρει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η αύξηση των μισθωμάτων-ενοικίων των καταστημάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και εξής, με αποτέλεσμα κενά καταστήματα σε κομβικά σημεία της αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατεία Αριστοτέλους από την Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασιλέως Ηρακλείου στη δεξιά πλευρά της, όπου σε απόσταση μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου υπάρχουν τέσσερα κενά καταστήματα!

Άδεια καταστήματα συναντά κανείς, επίσης, και στην Τσιμισκή παρά τις συνεχιζόμενες “μονομαχίες” μεγάλων αλυσίδων από το εξωτερικό, όπως και στη Μητροπόλεως, πόσο μάλλον δε στα στενά σε όλο το ιστορικό κέντρο. Η προαναφερόμενη εικόνα πάντως της περιοχής της Πλατείας Αριστοτέλους στο συγκεκριμένο τμήμα της είναι πραγματικά πρωτόγνωρη και σύμφωνα με τον μεσίτη-εκ των ιδιοκτητών της Parthenon Real Estατε και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος και Ν. Α. Ευρώπης, Κώστα Γεωργάκο, οφείλεται τόσο στα υψηλά μισθώματα, όσο και στο γεγονός ότι κάποια εξ αυτών έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία funds και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος αξιοποίησής τους.

Η μεγάλη αύξηση των μισθωμάτων σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που αφενός “απογειώνει” το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων, αφετέρου μαστίζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών μαζί με τη συνακόλουθη γενικότερη κλίση πληθωρισμού, αποτελούν έναν βασικό λόγο των λουκέτων. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη αιτία, καθώς όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, που οδηγεί ξένες και ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις σε μείωση της παρουσίας τους με φυσικά καταστήματα και στην ανάπτυξη e-shops, που προϋποθέτουν με τη σειρά τους χώρους αποθήκευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ.Γεωργάκος επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των μισθωμάτων των αποθηκευτικών χώρων, για τους οποίους καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση. Ο ίδιος εκτιμά σχετικά ότι όσο περισσότερο προχωρά η τεχνολογία-τεχνητή νοημοσύνη, τόσο θα συρρικνώνονται τα φυσικά καταστήματα, παραχωρώντας το “έδαφος” στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά στην αγορά της πόλης.

Όπως έχει δημοσιεύσει εξάλλου το GRTimes.gr από τα τέλη Νοεμβρίου, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κενών καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή πάνω από την Εγνατία -Συγγρού, Πτολεμαίων, Σολωμού, Ίωνος Δραγούμη αλλά και πιο νότια, σε απόσταση λίγων μέτρων από την περιζήτητη Τσιμισκή, όπως και σε εσωτερικούς δρόμους της περιοχής της Πλατείας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: «Νεκροταφείο» καταστημάτων – μείωση 20% στα ενοίκια

Καταστήματα: Κινητικότητα και νέες χρήσεις στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top