Θεσσαλονίκη: Σχεδόν ανύπαρκτα τα φανάρια με ηχητικά σήματα για τους τυφλούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Σχεδόν ανύπαρκτα τα φανάρια με ηχητικά σήματα για τους τυφλούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Απροσπέλαστη συνεχίζει να είναι η Θεσσαλονίκη για τα άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς τα ηχητικά προειδοποιητικά συστήματα στους φωτεινούς σηματοδότες, είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν λειτουργούν στην πλειοψηφία τους, στα ελάχιστα σημεία που είναι εγκατεστημένα. Τι δηλώνουν στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.

Αναγκασμένα να εξαρτώνται είτε από άλλους, είτε στο… ένστικτο τους, είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης που επιχειρούν να διασχίσουν έναν δρόμο στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα ηχητικά προειδοποιητικά συστήματα στα φανάρια, τουλάχιστον αυτά που λειτουργούν, είναι ελάχιστα.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μουζακίτης, σε ελάχιστα σημεία υπάρχουν ηχητικά συστήματα που είχαν τοποθετηθεί περίπου πριν από 20 χρόνια, τα οποία λειτουργούν (όταν λειτουργούν) με ένα τηλεχειριστήριο το οποίο έχει ο τυφλός και που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις σύγχρονες προδιαγραφές που έπρεπε να είχαν.

«Τα παλιά που δουλεύουν είναι 10-12 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άσε που θα πρέπει να έχεις και το χειριστήριο για να λειτουργήσουν. Τα άλλα δεν συντηρούνται από όσο γνωρίζουμε» επισημαίνει ο κ. Μουζακίτης, προσθέτοντας πως με δωρεές ιδιωτών, έχουν τοποθετηθεί σε λίγα φανάρια κάποια σύγχρονα τέτοια συστήματα, τα οποία έχουν και δόνηση, ενώ δίνουν και ηχητικές πληροφορίες σε ελληνικά και αγγλικά για το που βρίσκεσαι. Κάποια από αυτά τα φανάρια βρίσκονται μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στη συμβολή της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου με Καλλιδοπούλου και μπροστά από το Μακεδονία Παλλάς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, αναφέρει πως τουλάχιστον από το 2020 έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι και υπεύθυνη για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, ζητώντας να εξασφαλιστούν σύγχρονα συστήματα για τουλάχιστον 50 σημεία τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Κανονικά, όπως λέει, τέτοια συστήματα θα έπρεπε να υπάρχουν και στα περίπου 450 φανάρια της πόλης, καθώς τυφλοί υπάρχουν σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στα πρώτα 50 που είναι σε κεντρικά σημεία στα οποία οι τυφλοί μετακινούνται περισσότερο.

Π.Μπίλλιας: Θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση 70 σύγχρονα ηχητικά συστήματα

Ο  αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας στο GRTimes, ανέφερε πως τα ηχητικά συστήματα που λειτουργούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε φανάρια για τα οποία είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι περίπου 50. Τα συγκεκριμένα συστήματα όπως δήλωσε, όπως και μια προμήθεια περίπου 400 πριν περίπου 10 χρόνια, παρουσίασαν πολλά προβλήματα, ενώ πλέον οι προσπάθειες της Περιφέρειας να τα συντηρήσει δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς ο προμηθευτής δεν διαθέτει πλέον ανταλλακτικά.

Ο κ. Μπίλλιας σημειώνει πως η Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει πιλοτικά κοντά στη Σχολή Τυφλών, ένα καινούριο, «έξυπνο» σύστημα που λειτουργεί και με τη χρήση smartphone και μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του, εάν κριθεί ότι είναι αποδοτικό, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια και εγκατάσταση 70 τέτοιων συσκευών.

Διαβεβαίωσε ότι τα σημεία εγκατάστασης θα οριστούν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τυφλών, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση για το πιλοτικό σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top