Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τους πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τους πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, το Πυροσβεστικό Σώμα στη Θεσσαλονίκη, τίμησε τη μνήμη των Πυροσβεστών που έπεσαν νεκροί στο καθήκον, υπηρετώντας και προστατεύοντας τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Η επέτειος της «Ημέρας Μνήμης των Πεσόντων Πυροσβεστών», όπως καθιερώθηκε η 12η Νοεμβρίου, εορτάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Επιχειρήσεων, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξανδρείας.

Στη μνήμη των “απόντων” αλλά πάντα παρόντων πυροσβεστών, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών που βρίσκεται στον χώρο. Παρόντες μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος.

Πρώτος μεταξύ όσων κατέθεσαν στεφάνια, ο γιος του δόκιμου πυροσβέστη Κωνσταντίνου Πούλιου, του πρώτου Έλληνα πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του καθήκοντός στις 12 Νοεμβρίου 1942, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην οδό Θεοτοκοπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκινητική ήταν και η Ημερήσια Διαταγή που αναγνώστηκε για την Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων: “Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για τους πεσόντες συναδέλφους μας, είναι να τους υποσχεθούμε ότι δεν θα τους λησμονήσουμε και η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη . Θα υπάρχουν συνεχιστές του έργου τους, με γνώμονα πάντα τον επαγγελματισμό, την κοινωνική προσφορά και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Έτσι και η ψυχή τους θα δικαιωθεί και δεν θα αισθάνονται, από εκεί ψηλά που μας βλέπουν, ότι χάθηκαν άδικα”.

Στα όσα πρόσφεραν οι πεσόντες, τόσο προς το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και προς την κοινωνία, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων και Υποστράτηγος του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Σπυρίδων Βαρσάμης. Όπως είπε, την Κυριακή που μας πέρασε, τιμήθηκε με επίσημη απόφαση της Ελληνικής πολιτείας και η Ημέρα των Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς οι απόστρατοι, μαζί με τα εν ενεργεία στελέχη, αποτελούν αυτό που ονομάζεται “μεγάλη πυροσβεστική οικογένεια”.

Ο κ. Βαρσάμης, ευχήθηκε υγεία σε όλους και μια καλή χειμερινή περίοδο, καθώς όπως τόνισε “έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε διαρκώς εξελισσόμενες καταστροφές και φυσικά φαινόμενα, στα οποία το Πυροσβεστικό Σώμα στέκεται δίπλα στον πολίτη, όπως έχει την υποχρέωση να κάνει”.

“Δεν αναγνωρίζεται ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμα του Πυροσβέστη”

Για τους πεσόντες πυροσβέστες, μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ιωαννίδης. “Από μικροί προσπαθούσαν να δώσουν τα πάντα στο Σώμα και έδωσαν και τη ζωή τους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ιωαννίδης αναφέρθηκε όμως και στη μη αναγνώριση του επαγγέλματος του Πυροσβέστη, ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. “Ενώ η πολιτεία μας δίνει στολές για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, μας δίνει κράνος, εξοπλισμό για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, μας δίνει μια αναπνευστική φιάλη για να μπαίνουμε μέσα σε αέρια, σε χημικά, σε καπνό, δεν αναγνωρίζει το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό” είπε και διερωτήθηκε, δείχνοντας προς το Ηρώο Πεσόντων, αν αυτούς τους συναδέλφους του “θα μπορέσει να τους απαντήσει κάποιος αν έκαναν στη ζωή τους ένα επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα”. “Νομίζω πως δεν θα τους απαντήσει κανένας” ανέφερε.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ