Θεσσαλονίκη: Το GRTimes.gr στο υπερσύγχρονο διασωστικό σκάφος της ΕΟΔ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Το GRTimes.gr στο υπερσύγχρονο διασωστικό σκάφος της ΕΟΔ (VIDEO)

Να γίνουν διασώστες για μια ημέρα, να συμμετέχουν σε περιπολία με διασωστικό σκάφος και να ζήσουν μια ξεχωριστή και προπάντων χρήσιμη εμπειρία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχουν όσοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Λίγο μετά τις 10.30 ο κόσμος έχει ξεκινήσει να βγαίνει για βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Περπατώντας μπροστά από τον Λευκό Πύργο, στο ύψος του Θερμαϊκού, αντικρίζουν αρκετούς ανθρώπους με γνώριμες μπλούζες, σωσίβια και προστατευτικά κράνη στο πλάι τους να μιλούν με τους περαστικούς που τους πλησιάζουν. Στο νερό βρίσκεται ήδη ένα εντυπωσιακό, αλλά και πολύ “δυνατό” σκάφος, με αναμμένη τη μηχανή του και πάντα σε ετοιμότητα.

Μια “ανάσα” από τα νερά του Θερμαϊκού, μια οικογένεια φοράει κόκκινα σωσίβια γιλέκα και ετοιμάζονται να “σώσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο νερό και χρειάζονται βοήθεια”. Οι έμπειροι διασώστες τους εξηγούν πως ποτέ δε βουτάμε στο νερό όταν βλέπουμε κάποιον άνθρωπο να πνίγεται, ωστόσο, τους δείχνουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν και να μην κινδυνέψουν. Για παράδειγμα, πως να χρησιμοποιούν σωστά τα σωσίβια που κρατούν στα χέρια τους, πως να τα πετούν προς τον άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και τι κάνουν στη συνέχεια για να τον βγάλουν από το νερό.

Μερικά λεπτά αργότερα, ένας άλλος διασώστης, ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι αν είναι όλοι έτοιμοι μπορούν να επιβιβαστούν στο σκάφος. “Βάζουμε τα κράνη μας και ξεκινάμε. Όπως δείξαμε, μπαίνουμε ένας-ένας, πιάνουμε τον άνθρωπο μέσα από το σκάφος από τον καρπό και όχι από την παλάμη, πατάμε στην φούσκα και ανεβαίνουμε”, επαναλαμβάνει το πλήρωμα που έχει αναλάβει να δείξει την εκπαίδευση στη στεριά. “Φοράμε όλοι κράνη και ξεκινάμε να μπαίνουμε στο σκάφος”, τους λέει άλλος εκπαιδευτής.

Πρόκειται για τη δράση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με τίτλο “πάρε θέση “που έχει ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και να τους παρέχει δωρεάν μία μικρή εκπαίδευση αλλά και χρήσιμες πληροφορίες ούτως ώστε να έχουν ένα πρώτο ερέθισμα για το πως μπορούν να βοηθήσουν αν αντιληφθούν ότι κάποιος κινδυνεύει. Παράλληλα, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να μάθει για το σπουδαίο και πολυετές έργο της ομάδας το οποίο προσφέρεται εθελοντικά όπου υπάρχει ανάγκη.

Περιπολία με διασωστικό σκάφος

Η επιβίβαση στο υπερσύγχρονο φουσκωτό δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και η μάχιμη επικεφαλής τμήματος Υγρού Στοιχείου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ευαγγελία Τεμερίδου, αφού βεβαιωθεί ότι όλοι είναι στη θέση τους και ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας, ξεκινάει να απομακρύνεται. Επιβάτες στο διασωστικό σκάφος, πέρα από την Ευαγγελία και τον Γιώργο, εθελοντές της ΕΟΔ, είναι ο Αντώνης και ο Δημήτρης, με τον δεύτερο να μπαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες καθώς θέλησε να ξανά ζήσει την εμπειρία. “Τώρα θα πρέπει να βάλετε τα κινητά τηλέφωνα στις τσέπες και να κρατηθείτε γιατί θα αναπτύξουμε ταχύτητα. Θα μπορέσετε να βγάλετε εικόνες μόλις σταματήσουμε”, λέει ευγενικά η Ευαγγελία και όλοι ακολουθούν τις εντολές.

Το υπερσύγχρονο φουσκωτό σκάφος τύπου Zodiac, συνολικού μήκους 9,50 μέτρων, πλάτους 3,00 μέτρων που διαθέτει δύο μηχανές 200 ίππων νέου τύπου, ξεκινάει να αναπτύσσει ταχύτητα με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το σκάφος, όπως εξηγεί στην πρώτη στάση η Ευαγγελία, είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό και διασωστικό εξοπλισμό, όπως gps, radar, θερμική κάμερα, sonar βυθού, απινιδωτή και διασωστικό σακίδιο πρώτων βοηθειών.

“Για να επιχειρήσει ένα τέτοιο σκάφος χρειάζεται και ένα έμπειρο πλήρωμα. Υπάρχουν τέσσερις θέσεις, η μία είναι του χειριστή ο οποίος, συνήθως, είναι και ο επικεφαλής της ομάδας του. Στη δεύτερη θέση (του συνοδηγού) κάθεται ο πλοηγός. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τους χάρτες και να κάνει μοτίβα έρευνας, γνωρίζει όλες τις επικοινωνίες (ΕΚΑΒ, Λιμενικό κλπ) και τις κρατάει εκείνος. Η τρίτη θέση είναι του “πρώτου βοηθού”. Όλοι οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης γνωρίζουν πρώτες βοήθειες αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν βαθμίδες. Ο πιο έμπειρος είναι πρωτοβοηθός και επικεφαλής σε ότι έχει να κάνει με τις πρώτες βοήθειες. Η τέταρτη θέση είναι του “ναυαγοδιασώστη”. Είναι ένας εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης ο οποίος σε πολύ μεγάλη ανάγκη υπάρχει περίπτωση να πέσει στο νερό για να φέρει το θύμα στο σκάφος”, εξηγεί η επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στο σύνολό της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αυτή τη στιγμή έχει 17 σκάφη σε 31 παραρτήματα και εκατοντάδες εθελοντές στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει, ενώ μόλις ακούγεται ο ασύρματος να “μιλάει” κάνει αμέσως ησυχία για να ακούσει μήπως χρειάζεται να επέμβει σε κάποιο περιστατικό, κάτι που αυτήν την φορά δεν έγινε.

Το συγκεκριμένο σκάφος έχει άδεια για δέκα άτομα πλήρωμα, ωστόσο, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν λόγω κορωνοϊού επιτρέπεται να είναι το 50%. Φυσικά, σε περίπτωση ανάγκης, όπως για παράδειγμα σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο τότε ακολουθείται το πρωτόκολλο της θάλασσας το οποίο είναι τελείως διαφορετικό με γνώμονα την διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Με βασική αρχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης την ασφάλεια, δεν γίνονται “εκπτώσεις” όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται κατά γράμμα. Έτσι, τόσο οι εθελοντές όσο και ο κόσμος που συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση η οποία ξεκίνησε από την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή (πρωί και απόγευμα), θα πρέπει να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού (15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση) ή νόσησης ή, εναλλακτικά, αρνητικό rapid test (εντός 48ωρου) ή μοριακό test (εντός 72ωρου).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ