Αν και χθες ο αριθμός των παιδιών που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μειώθηκε στο 50%, (δηλαδή από τα οκτώ μέχρι πρότινος, πλέον νοσηλεύονται τέσσερα), εν τούτοις η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, μετά το άνοιγμα των σχολείων, έχει θέσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες σχεδιάζουν πλάνο έτσι ώστε να είναι έτοιμο εάν οι νοσηλείες παιδιών εξελιχθούν σε πανδημικό κύμα.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συνοδευόμενος από Καθηγητές Παιδιατρικής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και Νοσοκομειακών Μονάδων της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να συμπληρωθεί το πλάνο σε περίπτωση κατακόρυφης ανόδου των κρουσμάτων σε παιδιά.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
«Όπως γνωρίζετε ήδη, κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, τα μόνα νοσοκομεία που νοσήλευσαν παιδιά με Covid-19, ήταν το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Πλέον ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάγκης, τα νοσοκομεία αναφοράς για νοσηλεία στις Παιδιατρικές Κλινικές θα αυξηθούν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Αν και δεν μπορώ να σας πω ακόμη ποια θα είναι τα νοσοκομεία αυτά, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, είναι δεδομένο ότι αν αυξηθούν οι νοσηλείες, θα υπάρξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας που παραβρέθηκε στις συναντήσεις, Θεοκλής Ζαούτης.
Πάντως ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «βλέποντας μέχρι στιγμής τον αριθμό των κλινών που έχουμε στη διάθεση μας, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν».
Ιπποκράτειο: Διαθέσιμες εννιά απλές κλίνες και δύο ΜΕΘ
Επίσης πηγές του GRTimes από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ξεκαθάρισαν ότι η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω νοσοκομείο μόνο για περιστατικά Covid-19 διαθέτει εννέα απλές κλίνες νοσηλείας και δύο ακόμη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Μέχρι σήμερα, από το ξεκίνημα της πανδημίας, στο νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από 230 παιδιά. Σήμερα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, καθώς και τα παιδιά δε νοσούν βαριά. Γνωρίζουμε ότι ως νοσοκομείο με μεγάλη εμπειρία θα σηκώσουμε το βάρος, αλλά να είστε σίγουροι δεν θα μείνει εκτός, κανένα παιδί που πρέπει να νοσηλευτεί» σημειώνει η ίδια πηγή στο GRTimes.
Καμία κουβέντα ακόμη με τις ιδιωτικές κλινικές
Σε ερώτηση για το αν στον σχεδιασμό έχει μπει και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, όπως ακριβώς συνέβη πέρσι κατά την εξέλιξη του δεύτερου κύματος, ο Θ. Ζαούτης υπογράμμισε «πως δεν έχει γίνει κάποια κουβέντα ακόμη γι’ αυτό. Εξάλλου βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το ενδεχόμενο» κάτι που επιβεβαίωσε στο GRTimes και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.
«Δεν έχει γίνει καμιά τέτοια συζήτηση ακόμη για αυτό το ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαραφιανός.
Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής σχετικά με το πλάνο, είναι ότι στην περίπτωση που χρειαστεί, οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, θα σηκώσουν το βάρος των νοσηλειών που αφορούν άλλες ασθένειες εκτός Covid, δημιουργώντας ανακηρύσσοντας νοσοκομεία αναφοράς μόνο τις δημόσιες κλινικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: