Θεσσαλονίκη: Το πρώτο ιατρείο σε δικαστήρια (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο ιατρείο σε δικαστήρια (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης για έκτακτα περιστατικά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Το πρώτο και μοναδικό ιατρείο στα δικαστήρια της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για την για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε  έκτακτα προβλήματα υγείας. Ο  συγκεκριμένος χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και, μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Πρόκειται για μια Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η αίθουσα συνολικού εμβαδού 80 τ.μ. παραχωρήθηκε από την  Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, η χρηματοδότησε εξασφαλίστηκε από μια ελάχιστή εισφορά  που ενσωματώθηκε στις παραστάσεις των δικηγόρων ενώ η σύμβαση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υπογράφηκε με την εταιρία «Νοσοκόμα στο σπίτι» .

Το ιατρείο εμβαδού 80 τ.μ. στεγάζεται στο ισόγειο των δικαστηρίων  και διαθέτει χώρο υποδοχής, γραφείο ιατρού, δύο κλίνες πρωτοβάθμιας κάλυψης και τουαλέτα για  ΑΜΕΑ- ασθενείς.  Επιπλέον, στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται  απινιδωτής, καρδιογράφος και άλλα μηχανήματα για τον προληπτικό έλεγχο καρδιάς και αγγείων. Ο γιατρός της εταιρίας θα βρίσκεται στο χώρο από τις 8:30 έως τις 15:30,  κατά τη διάρκεια της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων.

Ασθενοφόρο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

«Ένα από τα ασθενοφόρα της εταιρίας μας- η οποία διαθέτει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας ασθενοφόρου-  θα είναι σε κατάσταση αναμονής (stand by), έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Το ιατρείο προορίζεται για την παροχή πρωτοβάθμιας κάλυψης για οτιδήποτε συμβεί. Η εταιρία μας έχει τη διάθεση να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες  ενώ διαθέτει αντίστοιχα ιατρεία στη ΔΕΘ,  στα γήπεδα του ΑΣ  ΠΑΟΚ κ.α» τόνισε στο GRTimes o διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Γαϊδαρτζής.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να τοποθετηθεί γιατρός του ΕΣΥ, χωρίς αποτέλεσμα. Με πρωτοβουλία του ΔΣΘ εξασφαλίσαμε ένα χώρο που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή του Δικαστικού Μεγάρου  και θα λειτουργεί ως ιατρείο. Με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΘ πετύχαμε να χρηματοδοτείται από μια ελάχιστη εισφορά στις προεισπράξεις των δικηγόρων.

Ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος στις εταιρίες και τους επαγγελματίες του χώρου, καταλήξαμε σε συνεργασία με μια εταιρία που δραστηριοποιείται και πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα- περισσότερα από 20 χρόνια-  και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Έτσι, καλύπτεται ένα κενό δεκαετιών και μια ανάγκη για χιλιάδες κόσμου, δικηγόρους, δικαστές, υπάλληλους, πολίτες κ.α. που επισκέπτονται καθημερινά τα δικαστήρια και λειτουργούν σε συνθήκες έντασης» ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

«Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει είτε ελαφρύτερα, είτε σοβαρότερα περιστατικά για τα οποία δεν υπήρχε δυνατότητα ιατρικής φροντίδας. Ήταν δέσμευση μας να βρούμε λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα των δικαστηρίων το οποίο τώρα λύνεται με τον καλύτερο τρόπο, με αξιόπιστο συνεργάτη και με διάρκεια χρόνου. Από τις επόμενες μέρες θα λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με γιατρό και νοσηλευτή. Είναι ο πρώτος  και μοναδικός χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης που λειτουργεί σε δικαστικό μέγαρο της χώρας» επισήμανε ο κ. Κουτσοχήνας.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ