Θεσσαλονίκη – Τουρισμός: Νέα προϊόντα για πολίτες και τουριστικούς πράκτορες

Θεσσαλονίκη – Τουρισμός: Νέα προϊόντα για πολίτες και τουριστικούς πράκτορες

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη από τη Θεσσαλονίκη αφενός για τη δρομολόγηση της ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την πόλη με τις Σποράδες, αφετέρου η σύνδεση με το Αιγαίο, σε συνδυασμό με την παρουσία κρουαζιερόπλοιου με επιβίβαση και αποβίβαση, ανοίγει τους θαλάσσιους ορίζοντες τόσο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και για τουρίστες από Βαλκανικές χώρες όσο και για τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι επλήγησαν σε ύψιστο βαθμό από την πανδημία. Φορείς και επιχειρηματίες τοποθετούνται επί του θέματος στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα καλά νέα για την πόλη της Θεσσαλονίκης τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, ήδη, φέρουν έναν αέρα αισιοδοξίας για το επιχειρείν αλλά και για τους πολίτες που φέτος το καλοκαίρι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη νησιωτική Ελλάδα με απευθείας συνδέσεις από το λιμάνι της.

Επιπρόσθετα, θα τους δίνεται η ευκαιρία να επιβιβαστούν σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο ελληνικής εταιρίας κρουαζιέρας και να απολαύσουν, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, επταήμερη κρουαζιέρα σε δημοφιλέστατα ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος αλλά και ο γραφικότατος Άγιος Νικόλαος Κρήτης συμπεριλαμβάνοντας επίσης και την όμορφη Λεμεσό της Κύπρου αλλά και την Αττική.

Σύνδεση με Σποράδες

Η επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις δημοφιλείς Σποράδες –τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο- με γρήγορο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο φέρνει χαμόγελα και στις δυο περιοχές, διότι πρόκειται για μια γραμμή που θα βοηθήσει σημαντικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τις δυο περιοχές.

Η δρομολόγηση της νέας επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου και θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Σίγουρα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες θα είναι τεράστια βοήθεια» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου.

Ο ίδιος σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν, αναφέρει ότι στόχος τους είναι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί το 2020. «Πέρυσι είχαμε μείωση κατά 80%» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Σκιάθου Διαμαντής Μαθηνός μιλώντας στο GRTimes.gr επισήμανε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκιάθου υπήρξε κοινό αίτημα των Δήμων Θεσσαλονίκης και Σκιάθου.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η στρατηγική της δημοτικής αρχής είναι να υπάρχει ισάξια αντιμετώπιση μεταξύ των αλλοδαπών τουριστών και της ελληνικής αγοράς.

«Οι Έλληνες μας στήριξαν πέρυσι’ ότι χάσαμε από τους Ιταλούς τον Αύγουστο, το κάλυψαν οι Έλληνες, τους οποίους και ευχαριστούμε» δηλώνει ο κ. Μαθηνός.

Την γρήγορη ανακοίνωση των δρομολογίων που θα συνδέεται η Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες ζητάει η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλοννήσου Αγγελική Μαλαματένιου η οποία εξηγεί ότι αφενός η σύνδεση θα βοηθήσει αφετέρου θα πρέπει να γνωστοποιηθούν τα δρομολόγια το συντομότερο δυνατόν διότι πολλοί είναι οι πελάτες τους που έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους.

«Πελάτες που έχουν δελτία κοινωνικού τουρισμού έχουν ήδη προγραμματίσει, τουλάχιστον για τον Ιούλιο» αναφέρει η κα. Μαλαματένιου προσθέτοντας ότι στο παρελθόν όταν υπήρχε η απευθείας σύνδεση (σ.σ. τελευταία χρονιά που εκτελούνταν δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σποράδων ήταν το 2018), «ερχόταν και για Σαββατοκύριακα, τριήμερα και βεβαίως και για περισσότερες μέρες».

Κρουαζιέρα θα σε πάω…

Σχετικά με την έλευση κρουαζιερόπλοιου στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα επιβίβασης/αποβίβασης από το λιμάνι της, το νέο προϊόν φέτος έρχεται να δώσει η ελληνική εταιρία κρουαζιέρας Celestyal Cruises.

«Ο κλάδος μας πλήττεται πάρα πολύ, ψάχνουμε να βρούμε συνεχώς προϊόντα ώστε να προσελκύσουμε τον πελάτη σε εμάς» ανέφερε ο Χρήστος Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού οργανισμού Athos Hellas με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο χθεσινής διαδικτυακής ενημέρωσης που έγινε σε τουριστικούς πράκτορες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλία, σχετικά με το νέο προϊόν που δεν είναι άλλο από την κρουαζιέρα με επιβίβαση/αποβίβαση από/στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κρουαζιέρα, για άλλη μια ιδιόμορφη τουριστική σεζόν, ως προϊόν ενισχύει τη θέση της, αφενός διότι η αναχώρηση είναι από Θεσσαλονίκη αφετέρου διότι έχει καλά ωράρια, λογική τιμή, ενώ το θέμα της ασφάλειας αποτελεί καθοριστικό ρόλο.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καραχάλιος διευθυντής πωλήσεων της Celestyal Cruises ανέφερε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή ώστε η εταιρία να συμπεριλάβει τη Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμά της, και μάλιστα στην υψηλή σεζόν – Ιούλιο και Αύγουστο-, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει ο προορισμός στον πλου της εταιρίας.

Ο κ. Καραχάλιος απαντώντας σε ερωτήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων σχετικά με τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα θέματα ασφάλειας πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, επισήμανε ότι η εταιρία παραμένει σχολαστική σε θέματα καθαριότητας και απολυμάνσεων, και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το αρνητικό τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρηση, η ανέπαφη θερμομέτρηση η οποία θα ισχύει και εντός του κρουαζιερόπλοιου, η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν την επιβίβαση στο πλοίο, η τήρηση των αποστάσεων (σ.σ. για παράδειγμα θα επιτρέπονται δυο άτομα στο τραπέζι αντί τεσσάρων εκτός εάν θα πρόκειται για οικογένεια, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τις καμπίνες), η ενίσχυση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η δυνατότητα για rapid τεστ και PCR τεστ εν πλω, η χρήση μάσκας, το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα ψυχαγωγίας, οι καμπίνες απομόνωσης σε τυχόν θετικό κρούσμα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα υψηλά μέτρα προστασίας που θα τηρεί η εταιρία κρουαζιέρας.

Οκτώ αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

«Μυθικό Αρχιπέλαγος» ονομάζεται η οκταήμερη κρουαζιέρα με το μεγαλύτερο πλοίο της Celestyal Cruises για τη φετινή σεζόν – το Celestyal Olympia- η οποία ξεκινάει στις 28 Ιουνίου από το Λαύριο της Αττικής και θα πραγματοποιήσει συνολικά εννέα αναχωρήσεις, έως τις 30 Αυγούστου.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, η αναχώρηση θα γίνεται κάθε Τρίτη, αρχής γενομένης την 29η Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Ο πρώτος προορισμός είναι η κοσμοπολίτικη Μύκονος με άφιξη στις 10 το πρωί και αναχώρηση στις 2 τα ξημερώματα. Συνεχίζει για Σαντορίνη με άφιξη στις 9 το πρωί και αναχώρηση στις 22.00. Επόμενος προορισμός η Ρόδος στις 8 το πρωί και αναχώρηση στις 14.00.

Η κρουαζιέρα «Μυθικό Αρχιπέλαγος» πιάνει στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο, στις 08.00 το πρωί με αναχώρηση στις 14.00. Επόμενος προορισμός ο γραφικός Άγιος Νικόλαος Κρήτης όπου το πλοίο θα βρίσκεται εκεί στις 14.00 και θα αναχωρεί στις 19.30, ταξιδεύοντας πίσω για Λαύριο με ώρα άφιξης στις 07.30 και αναχώρηση στις 6 το απόγευμα για Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής παρουσίασης, ο σχεδιασμός της κρουαζιέρας έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει πολύς χρόνος παραμονής στα δημοφιλή νησιά – τη Μύκονο και τη Σαντορίνη- ενώ στην τιμή του πακέτου το οποίο είναι all inclusive, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται και δυο εκδρομές (στη Ρόδο και Λεμεσό) καθώς και η μεταφορά στην Χώρα της Μυκόνου.

Από την πλευρά της εταιρίας κρουαζιέρας επισημάνθηκε ότι το 2022, στα προγράμματά της, εκτός από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, θα συμπεριληφθεί και αυτό της Καβάλας.

Η επανέναρξη των κρουαζιέρων της Celestyal Cruises,  μέλους της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA), θα γίνει στις 29 Μαΐου με το Celestyal Crystal.

Σύνδεση με Αιγαίο

Η αναβάθμιση και ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, δεν σταματάει στις Σποράδες αλλά επεκτείνεται και στη σύνδεση που ήδη, έχει ξεκινήσει (σ.σ. από 6 Μαρτίου) με το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη με φορείς της πόλης, «ευελπιστούμε να έχουμε φέτος μια διαφορετική καλύτερη τουριστική χρονιά. Αναφορικά με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Αιγαίο, και Βόρειο και Νότιο, ως υπουργείο δρομολογούμε πολυετείς συμβάσεις, ώστε να συνδεθεί μόνιμα και σταθερά η Θεσσαλονίκη με όλο το Αιγαίο, με ταυτόχρονη δρομολόγηση νέων πλοίων, συμβατών με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ