Κοπές δέντρων και θάμνων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, θα δουν άμεσα οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες το δάσος του Σέιχ Σου φτάνει μέχρι τον αστικό ιστό, δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Από το ύψος της οδού Περραιβού στην Τούμπα, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο ή μεθαύριο, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, στα σημεία που το δάσος φτάνει μέχρι τις κατοικημένες περιοχές.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται με βάση τον σχεδιασμό του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, θα απομακρυνθούν όλα τα δέντρα σε μια ζώνη πλάτους περίπου 10 μέτρων, κάποια άλλα δέντρα θα κλαδευτούν, ενώ θα απομακρυνθούν όλοι οι θάμνοι και η χαμηλή βλάστηση σε μια ζώνη 50 μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κατοικημένες περιοχές δίπλα στο δάσος, δεν θα κινδυνεύσουν σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, έγινε η εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας, η οποία με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναλάβει και άλλα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες και το βίντεο του GRTimes.gr, το δάσος, στο ύψος της οδού Περραιβού είναι αρκετά πυκνό, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής σε πάρα πολλά σπίτια. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πλέον επισκέψιμες, καθώς πάρα πολλοί πολίτες έχουν το συγκεκριμένο σημείο ως αφετηρία για μια βόλτα στο δάσος, είτε πεζή, είτε με ποδήλατο.
Η διαδικασία για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναμένεται να ξεκινήσει από τη περιοχή της οδού Περραιβού και να συνεχιστεί προς τα δυτικά, τουλάχιστον μέχρι το ύψος του Χαρίσειου γηροκομείου έργο το οποίο είχε προαναγγείλει η εκπρόσωπος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Φιλοθέη Μελά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Η συγκεκριμένη δράση εξάλλου, περιλαμβάνεται και σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων».
Στην εγκύκλιο, αναφέρεται ρητά η υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα, κλπ), καθώς και στη ζώνη μίξης δασών πόλεων.
Την ίδια στιγμή, η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιπυρική περίοδο, θα εξεταστεί κατά την αυριανή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιπυρική περίοδο (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Θεσσαλονίκη-Πρωτομαγιά: «Όποιος σκέφτεται να ανάψει κάρβουνα στο δάσος να το ξεχάσει»