Απομακρύνονται σήμερα οι τελευταίοι τόνοι αμιάντου απο το Καρατάσιου

Απομακρύνονται σήμερα οι τελευταίοι τόνοι αμιάντου απο το Καρατάσιου

Οριστικό τέλος δίνεται σήμερα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, σε μια σοβαρή απειλή για την υγεία 700 και πλέον μαθητών αλλά και των κατοίκων της περιοχής Ανθοκήπων –Καρατάσιου, με την απομάκρυνση 41 τόνων αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας ΧΙΤΖΟΥ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για 10 χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό  και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου καθυστερούσε τη λύση του προβλήματος. Έτσι με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησε μια συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017,  παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία Polyeco A.E., αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων και ολοκληρώθηκαν μετά από 5 ημέρες, με την αποξήλωση και απομάκρυνση 80 τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών. Τα υλικά συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους και φορτώθηκαν σε 5 μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό που ήταν ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά, καθώς, αν και στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια έφταναν τους 121, γιατί υπήρχε πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν ήταν εφικτός ο διαχωρισμός τους.

Οι 41 τόνοι αμιαντούχων υλικών παρέμεναν συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου μέχρι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, φορέα υλοποίησης του έργου, για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνσή τους από το Πράσινο Ταμείο.

Τον τελευταίο χρόνο με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις ο Δήμος Παύλου Μελά κατάφερε να προχωρήσουν όλες οι σχετικές εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες διαγωνισμού και έτσι την ερχόμενη Τρίτη, σε συνεργασία με την Polyeco A.E. που προέκυψε από το σχετικό διαγωνισμό απομακρύνεται και το υπόλοιπο των 41 τόνων αμιάντου και δίνεται οριστική λύση σε ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολούσε για χρόνια την εκπαιδευτική κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top