1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας

1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας

«Εκείνος & Εκείνη. Μαζί στη γονιμότητα». Με αυτό το μότο γιορτάστηκαν τα γενέθλια 8.000.000 ανθρώπων και τιμήθηκε η 3η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας.

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας Κυβέλη και η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, διοργάνωσαν, ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα «Εκείνος & Εκείνη. Μαζί στη γονιμότητα», στην Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Εργαστηρίων του Embryolab Αλεξία Χατζηπαρασίδου, «διοργανώσαμε για 3η συνεχή χρονιά εκδήλωση γονιμότητας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μαζί με το Σωματείο Κυβέλη. Φέτος, γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της επιστήμης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και επιλέξαμε τη θεματική  «Εκείνος και Εκείνη» για να τονίσουμε ότι η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο υπόθεση της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Η σωστή ενημέρωση βοηθάει τους νέους ανθρώπους, τα ζευγάρια, όσους πάσχουν από γενετικά ή χρόνια νοσήματα να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αποκτήσουν παιδιά. Σε αυτό επιμένουμε και αξιοποιούμε την εμπειρία των 40 ετών της επιστήμης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και όλα τα νέα δεδομένα».

Η πρόεδρος του Σωματείου Κυβέλη, Δήμητρα Δρακοπούλου μέσα από την πολυετή εμπειρία της,  μετέφερε στα ζευγάρια το μήνυμα «να μην αφήνουν τη δημιουργία οικογένειας πίσω. Πολλά πράγματα χάνονται στο πέρασμα του χρόνου και δεν επιστρέφουν. Η γονιμότητα είναι και θέμα χρόνου. Οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τη γονιμότητα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως δικαίωμα και να τη διατηρήσουμε».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο 3ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας 2018, και είναι αφιερωμένη στα «γενέθλια».

Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση και ευχόμαστε #HappyBirthday στη Louise Brown, το πρώτο παιδί στον κόσμο που γεννήθηκε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και στους 8.000.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν χάρη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, από το 1978 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, τιμούμε τις οικογένειες που ξεπέρασαν την υπογονιμότητα, τους ανθρώπους που  προσπαθούν και αγωνίζονται να γίνουν γονείς κι εκείνους που συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς παιδιά.

Ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως -25 εκατομμύρια πολίτες μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- αντιμετωπίζουν διαταραχές στη γονιμότητα τους. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των ατόμων που απευθύνεται σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  αυξάνεται κατά 8-9%. Για την ενημέρωση του κοινού και την απελευθέρωση από το «ταμπού» της υπογονιμότητας αυτών των ανθρώπων, οι οργανώσεις  υποστήριξης γονιμότητας ανά την Ευρώπη υπό την ομπρέλα του οργανισμού Fertility Europe συμμετέχουν με δράσεις στην Εβδομάδα Γονιμότητας.

Το πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα που εκπονούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Embryolab, παρουσίασε στην ομιλία της «Καινοτομία και Επιστήμη για τον άνδρα. Spermogene: το νέο εργαλείο διάγνωσης για τον άνδρα», η κ. Κατερίνα Μούτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια,  διευθύντρια Εργαστηρίου Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τις Κλινικές Κατακτήσεις στα 40 Χρόνια Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, παρουσίασε ο κ. Ν. Χριστοφορίδης, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Embryolab και η κ. Μ. Δημητράκη, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρουσίασε τα νέα διλήμματα και τους προβληματισμούς που προκύπτουν με την εξέλιξη της επιστήμης, σε ηθικό και νομικό επίπεδο.

Τις μεθόδους Συντήρησης της Γυναικείας Γονιμότητας ανέλυσαν οι Γυναικολόγοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Χ. Παππάς και Ν. Ανεσίδης και τη Συντήρηση Ανδρικής Γονιμότητας ανέπτυξε στην ομιλία της η Κλινική Εμβρυολόγος Μάρθα Μωυσίδου.

Τις πιο συχνές απορίες των γυναικών και των ζευγαριών, για τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση, απάντησαν μέσα από ένα παραστατικό διάλογο οι Γυναικολόγοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μ. Κυριακίδης και  Ά. Καρκανάκη.

Στην Ανδρική Υπογονιμότητα και πως αυτή αντιμετωπίζεται ή θεραπεύεται αναφέρθηκε η Διευθύντρια Εργαστηρίων του Embryolab και Κλινική Εμβρυολόγος, Αλεξία Χατζηπαρασίδου.

Στον καθοριστικό ρόλο που έχει στη γονιμότητα η διατροφή και ο τρόπος ζωής, τόσο Εκείνου όσο κι Εκείνης αναφέρθηκε η Ευφροσύνη Τσίρου, Ειδική Διατροφολόγος και Ειδικευόμενη Ενδοκρινολόγος.

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top