3ο Balkan Forum: Βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά covid εποχή

3ο Balkan Forum: Βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά covid εποχή

Με θέμα “Βιώσιμη Ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά – covid εποχή” θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης”, το 3ο Balkan Forum. 

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  ο Υφυπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος του Τομέα Μακεδονιας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, το ΥΜΑΘ που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης, με το διήμερο forum αποβλέπει στη διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων όπως και στην προώθηση και εφαρμογή τεχνολογικών, βιώσιμων οικονομικών και πράσινων πολιτικών. 

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη βλέπει ψηλά

Όπως είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός “το Forum οργανώνεται με στόχο την αποτύπωση του επιπέδου της οικονομικής, πολιτιστικής, τεχνολογικής, περιβαλλοντικής ζωής στα Βαλκάνια  με στόχο να αναπτυχθούν συνεργασίες για τη βελτίωσή του.

Ειδικά φέτος, το θέμα του Forum-«η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή»-  έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους. Κι αυτό γιατί στοχεύει στην διεύρυνση, στην αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής για τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και πράσινων πολιτικών, σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο που αφορά το πέρασμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής όλων.  

Η Θεσσαλονίκη βλέπει, πλέον, ψηλά. Bασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο  στη νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών.

Αυτόν το δρόμο δεν θέλει να τον περπατήσει μόνη της. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει την Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τη θέλει, παράλληλα, να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.  Μια έξυπνη  πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα και έξω από τη χώρα. Γι αυτό και στηρίζονται πρωτοβουλίες, αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Για να διευκολυνθεί αυτός ο ρόλος και να στηριχθούν οι διασυνοριακές συνεργασίες με τους γείτονές μας.

Η βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς μας σταθμούς, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει, πλέον, τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, οι διαδικασίες που προχωρούν για την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς βορράν και η σιδηροδρομική Εγνατία, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο.

Η παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων και φορέων από τις βαλκανικές χώρες, προσθέτουν πολιτική και οικονομική βαρύτητα στο 3ο Forum. Τους καλωσορίζουμε με τη βεβαιότητα ενός γόνιμου διαλόγου για το συλλογικό καλό”.

Διασυνοριακή Συνεργασία

Η πρώτη θεματική ενότητα, «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία» περιλαμβάνει δύο υποενότητες. «Στην πρώτη υποενότητα που θα συντονίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία κ. Γιώργος Κρεμλής, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ε.Ε. στα πεδία της Πράσινης επιχειρηματικότητας, κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τα οποία δεσμεύεται πάνω από το 30% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και πρωτοβουλίες κυβερνητικών δομών, επιστημονικών οργανισμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις διασυνοριακές ζώνες, που προωθούν έργα και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ, Γιώργος Εμμανουήλ.

Στη δεύτερη υποενότητα, που θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μαρδίκης, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος: «Θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, στη μέχρι σήμερα πρόοδο της Ε.Ε. στο ζήτημα της μετάβασης σ` αυτήν και σε μελλοντικά βήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες μπορεί να έχει καθαρό οικονομικό όφελος έως 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, να δημιουργήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι και στο στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη ως το 2050».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, συντονιστής της 2ης ενότητας του Balkan Forum με θέμα «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων», σημείωσε:

«Η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι καταξιωμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που απαρτίζουν την ενότητα θα παρουσιάσουν τα εργαλεία καθώς και τον τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη συνεργασία και βιώσιμή ανάπτυξη καθώς επίσης και ο τρόπος άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε δύο τομείς που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία των χωρών μας, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από ποτέ, μια τέτοια συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη, αντιστρέφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανάκαμψης στην μετά Covid εποχή.»

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του ΕΚΕΤΑ κ. Νίκος Κατσιαδάκης, συντονιστής στην 3η ενότητα με θέμα «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027», υπογράμμισε: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των βαλκανικών πόλεων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές (resilient cities) και πιο έξυπνες (smart cities). Μεγάλα και εμβληματικά έργα υποδομών (πχ. Τεχνολογικά Πάρκα) μπορούν να ενισχύσουν και να αλλάξουν το προφίλ μια πόλης, ενώ οι τραπεζικοί φορείς είναι απαραίτητοι στη χρηματοδότηση ώριμων έργων μεγάλης κλίμακας. Στην ενότητα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και νέες τεχνολογίες: ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, logistics στο Novisad της Σερβίας και έξυπνων μεταφορών και πόλεων στη Ρουμανία. Θα αναδείξουμε τη σημασία κινητοποίησης πολλών και ετερογενών φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων, καθώς και τον ρόλο των προγραμμάτων INTERREG που παραμένει σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στα Βαλκάνια.»

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής κ. Άγις Παπαδόπουλος, συντονιστής στην 4η ενότητα του Balkan Forum με θέμα «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων», επεσήμανε: «Η μετάβαση από τα κλασσικά κάθετα, κλαδικά, αλλά και τοπικά μοντέλα ανάπτυξης σε αυτά των ευρύτερων συνεργασιών, έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τους περιφερειακούς και τοπικούς διοικητικούς θεσμούς, τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Στην 4η Θεματική Ενότητα του φετινού Balkan Forum θα παρουσιαστούν ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών, ο ρόλος εκθεσιακών φορέων όπως η ΔΕΘ, αλλά και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην προαγωγή της βιωσιμότητας, με συγκεκριμένα βαλκανικά παραδείγματα. Θα αναλυθούν η εμπειρία της διασυνοριακής συνεργασίας και του Interreg, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φορείς των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται με τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για την προαγωγή της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.»

Το πρόγραμμα του Forum

1η Ημέρα
10.00-10.15 Σταύρος Καλαφάτης, Εναρκτήρια ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης
10.15-11.30 Χαιρετισμοί
– Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών
– Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια
– Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
– Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Υπουργείου Εξωτερικών
– Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
– Rumen Alexandrov, Υφυπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας, Σόφια
– M.Sc. Josip Brkić, Υφυπουργός Εξωτερικών Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Σεράγεβο
– Dr. Stanislav Raščan, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, Λουμπλιάνα
– Luela Hajdaraga, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα, Αθήνα

11.30-12.00 Coffee break

12.00-14.00 1η Θεματική Ενότητα: Διασυνοριακό green deal: πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία
Υποενότητα 1.1
Συντονιστής: Γιώργος Κρεμλής, Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία, Επίτιμος Διευθυντής στην Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας του DGENV και Πρόεδρος Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής
Ομιλητές: – Naser Nuredini, Υπουργός Περιβάλλοντος, Σκόπια
– Dr.Zlatko Lagumdzija, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Σεράγεβο Πρώην Αναπλ. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, Σεράγεβο
– Olivera Vukajlović, Αν. Γενική Διευθύντρια της Δ/νσης Προώθησης Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, Ποντγκόριτσα
Υποενότητα 1.2
Συντονιστής: Ιωάννης Μαρδίκης, Γ.Δ. Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής, Expert διαχείρισης έργων Κυκλικής Οικονομίας
Ομιλητές: – Γεωργία Βαλατσού, Υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών
– Γεώργιος Κολυβάς, Former advisor at the EU Commission, Research fellow at the
University of Geneva, President of UEF, Αθήνα
– Βιβή Ρουμελιώτου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών,
Πρέσπες
– Κωνσταντία Δημητρακούδη, Πολιτικός Μηχανικός MSc, Υπουργείο Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκη

2η Ημέρα
Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα λάβει χώρα στοχευμένη διαδικτυακή συνάντηση:
«Αναπτυξιακός Νόμος στη Μακεδονία και Θράκη/Απαντήσεις σε ερωτήσεις – B2G networking»
09.00 Προσέλευση
09.15 – 09.30 Γεώργιος Εμμανουήλ, άνοιγμα 2ης μέρας συνεδρίου από τον Συντονιστή Balkan Forum & Γ.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης.
«Εμπειρία διοργανώσεων, συνέργειες και προοπτικές Balkan Forum»
09.30-11.30 2η Θεματική Ενότητα: Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό-αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων
Συντονιστής: Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Δ/ντης ΣΕΒΕ
Ομιλητές:

– Δρ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Υπουργείου Εσωτερικών- Dr. Sebnem Sözer, Head of Department EU Programmes, Cross-border Cooperation, Directorate General for financial Cooperation and Project Implementation, Directorate for EU Affairs, Άγκυρα
– Γεώργιος Ζαλίδης, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
– Prof. Ruska Bozhkova, Chief assistant, Tourism Department Faculty of Economics SWU “Neofit Rilski”, Σόφια
– Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος προγράμματος «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων: Νέα Γεωργία για μια νέα γενιά», Θεσσαλονίκη
– Jean-Pierre Halkin, Head of unit for Macro-regions, Transnational/ Interregional/External Cooperation, Enlargement at the session within Directorategeneral for Regional and Urban Policy, Brussels
– Δρ.Αντώνης Καρβούνης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τους ΕΟΕΣ, Υπουργείο Εσωτερικών,Αθήνα
– Carmen Rusu, Assist.Prof., PhD, Vice Dean of Faculty of Engineering “Dunarea de Jos” University of Galati, Γκαλάτι
– Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής Υπουργείου Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκη
11.30-12.00 Coffee break
12.00-14.00 3η Θεματική Ενότητα: Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027
Συντονιστής: Νίκος Κατσιαδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc στη Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων, Τμήμα Εξωστρέφειας ΕΚΕΤΑ
Ομιλητές:

– Στέργιος Κιάνας, Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας, Κοζάνη
– Domagoj Šarić, Head of Department for Economic Competitiveness, Croatian Chamber of Economy, Ζάγκρεμπ
– Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Thess INTEC AE, Θεσσαλονίκη
– Mihai Niculescu, Director General, Intelligent Transport Systems, ITS Romania, Βουκουρέστι
– Δημήτριος Τζοβάρας, Πρόεδρος και Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης ΕΚΕΤΑ, Θεσσαλονίκη
– Milica Vračarić, CEO at Regional Agency for the Development of SME Alma Mons Ltd. Νόβι Σαντ
– Αριστοτέλης Σπηλιώτης, Γενικός Γραμματέας Παρευξείνιας Τράπεζας, Θεσσαλονίκη
– Orhideja Kaljoshevska, WBIF Country Manager, Σκόπια
14.00-14.30 Coffee break
14.30-16.30 4η Θεματική Ενότητα: Οι νέες προοπτικές – πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά
εργαλεία για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων
Συντονιστής: Καθ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΕΥΑΘ Α.Ε.
Ομιλητές: – Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Αθήνα
– Teodora Polimerova, Director of directorate “Climate, energy and air quality”, Σόφια
– Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος ΣΒΕ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, Θεσσαλονίκη
– Gentian Xhaxhiu, Programme and Legal Manager Regional School of Public Administration (ReSPA), Τίρανα
– Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ HELEXPO, Θεσσαλονίκη
– Mjellma Mehmeti, f. state Counselor for European Integration, Ministry of Local Self Government, Σκόπια
– Δημήτριος Λακασάς, π. Πρόεδρος ΣΕΒΕ, Θεσσαλονίκη
– Gilles Kittel, IPA/EUSAIR/Accession negotiations Team Leader, Unit D1 – DG REGIO, Βρυξέλλες
16.30-17.00 Σταύρος Καλαφάτης, κλείσιμο εργασιών και συμπεράσματα θεματικών ενοτήτων και συναντήσεων B2G από Υφυπουργό Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ