56α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Notes Towards a Model Opera στη Θεσσαλονίκη

56α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Notes Towards a Model Opera στη Θεσσαλονίκη

Το «Notes Towards a Model Opera» είναι ένα από τα πιο σπουδαία έργα του William Kentridge, του καλλιτέχνη που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα σχέδιά του, τις ταινίες, τις παραστάσεις του στο θέατρο και στην όπερα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων.

Το έργο «Notes Towards a Model Opera» αποτελείται από μια σειρά εικόνων από ζωγραφικά σχέδια του Kentridge που βασίζονται στην μακρόχρονη πορεία έρευνας του, όπως μια σειρά καλλιγραφικών σχεδίων με μελάνη πάνω σε σελίδες κινεζικών βιβλίων. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται γεμάτες χρώματα και μουσική. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα πολύπλευρα ίχνη της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Το έργο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ. Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της «Πολιτιστικής Επανάστασης» στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

Info

Συντελεστές:
Χορογραφία, χορός: Dada Masilo
Μουσική σύνθεση, ηχογράφηση: Philip Miller

Διάρκεια Έκθεσης: 03 έως 15 Οκτωβρίου 2021, Αποθήκη Γ΄ Λιμάνι
Ώρες έκθεσης: 13.00-20.00

Υποδοχή και Ξενάγηση στον χώρο
Ώρες Ξενάγησης: 13.00-18.00 Δε-Τρ-Τε-Πέ-Κυ
και 15.00-20.00 Πα-Σά

Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση είναι COVID FREE

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης, κατά την είσοδο στον χώρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας

Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και ανηλίκους, δώδεκα (12) ετών και άνω.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ