8ο Export Summit: Εξαγωγές από Δυτ. Βαλκάνια ως Αφρική, Μεξικό και Ινδονησία

8ο Export Summit: Εξαγωγές από Δυτ. Βαλκάνια ως Αφρική, Μεξικό και Ινδονησία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η ελληνική οικονομική διπλωματία, με επεξεργασμένα σχέδια, είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις  επιχειρήσεις της χώρας μας, στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να αξιοποιήσουν το μεγάλο πρόγραμμα ανάκαμψης των 9 δις. που χρηματοδοτεί η Ε.Ε., αλλά και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών σε αγορές όπως η Βόρεια Αφρική, η Νιγηρία, η Μέση Ανατολή, το Μεξικό, η Ινδονησία.

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και, πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Γιάννης Σμυρλής, από το βήμα του 8ου Export Summit του ΣΕΒΕ που πραγματοποιείται σήμερα, υβριδικά, με θέμα «Awareness: A Key Factor to Success».

Τον κ. Σμυρλή στο βήμα του Summit κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αφού επισήμανε τη σημασία που  έχει για τις ελληνικές εξαγωγές, η προσαρμογή στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται ειδικά μετά την πανδημία. Αυτή ακριβώς η ανάγκη προσαρμογής αποδεικνύεται και από την ανάπτυξη του ψηφιακού SEVE LiveOn Expo Complex, μέσω του οποίου και πραγματοποιείται η διοργάνωση.

Αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας

Ο κ. Σμυρλής,  ο οποίος τόνισε τη μεγάλη αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας που υλοποιείται, στο πλαίσιο του νέου οργανισμού του ΥΠΕΞ, τη δημιουργία της Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας στην οποία εντάχθηκαν το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και, την κατάθεση στη Βουλή του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕΠ, για να μιλήσει για τη νέα δομή της αναπτυξιακής συνεργασίας που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως είπε ο Γ.Γ. ΔΟΣ, έχει ήδη καταρτισθεί το Πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας το οποίο και θα παρουσιασθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτού του Σχεδίου, προτεραιότητα δίνεται στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω ειδικού σχεδίου δράσης. Η Ελλάδα που υποστηρίζει την πλήρη ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε., επιθυμεί , οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των επενδυτικών πόρων των 9 δις. ευρώ, που έχει εγκρίνει η Κομισιόν, για την χρηματοδότηση έργων  στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, την  ψηφιακή μετάβαση, τις μεταφορές, την ενέργεια.

Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι, ενώ την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια και θα ακολουθήσουν επαφές και στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως, το Σεπτέμβριο, θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη το Balkan Forum, σημαντική διοργάνωση για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι οι προσπάθειες  για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών συνεχίσθηκαν με τη συνεργασία του Enterprise Greece με την πλατφόρμα e-εμπορίου, ebay, για να επισημάνει επανειλημμένως ότι οι δράσεις που υλοποιούνται και σχεδιάζονται, δεν αφορούν μόνο τους μεγάλους εξαγωγείς αλλά κυρίως τις μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως και όσες διστάζουν να βγούνε στη διεθνή αγορά.

Χαντζηνικολάου: Που «χωλαίνουν» οι εξαγωγές

Παίρνοντας το λόγο ο keynote speaker του Summit, ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου,  δήλωσε πως πράγματι οι εξαγωγές ήταν αυτές που στήριξαν την εθνική οικονομία στα πολλά χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών, δε επέφερε και αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών στο διεθνές εμπόριο, ενώ δεν αυξήθηκε και ο αριθμός των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Μάλιστα,  πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από λιγότερες από 300 επιχειρήσεις.

Οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να λύσουν κρίσιμα προβλήματα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, όπως είναι η μείωση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο, η χαμηλή προστιθέμενη αξία και το τεχνολογικό περιεχόμενο των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, όπως και οι περιορισμένες άμεσες επενδύσεις.

Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο , ανταγωνιστικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

Σε αυτή την κατεύθυνση, το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός αλλά και να πάρει γενναίες αποφάσεις, όπως π.χ. σταματώντας τις επιδοτήσεις σε οριακές καλλιέργειες στον Πρωτογενή Τομέα.

Νέες χρηματοδοτήσεις 5,7 δισ το 2021

Το μεγάλο βάρος όμως της προσπάθειας, σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, πέφτει στις επιχειρήσεις και αυτές , η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να στηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας, η «Πειραιώς» το 2021 θα «ρίξει στην αγορά» νέες χρηματοδοτήσεις 5,7 δις., έχοντας ήδη δώσει φέτος 2,5 δις. σε δάνεια. Τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην περίοδο 2021-2024, θα φτάσουν στα 22-23 δις. ευρώ.

Οι εργασίες του 8ου Export Summit συνεχίζονται με θέματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, το εξαγωγικό factoring, η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, η πράσινη ανάπτυξη, το διεθνές περιβάλλον.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ