Άδειο το Καπάνι, μείωση τζίρου ως και 90%

Άδειο το Καπάνι, μείωση τζίρου ως και 90%

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

O ημερήσιος τζίρος στην Αγορά Βλάλη, γνωστότερη και σαν Καπάνι, έχει καταποντιστεί χωρίς υπερβολή αφού μειώθηκε κατά 80%-90%. Στην περιοχή που ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ πολλά είναι και τα καταστήματα τροφίμων- ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία, μανάβικα- σε άλλα σημεία της Αγοράς που έκλεισαν λόγω αναδουλειάς.

Καταστηματάρχες που μίλησαν στο GRTimes.gr ζητούν από την κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο της Αγοράς. Οι πωλήσεις είναι ουσιαστικά μηδενικές γιατί ο κόσμος επιλέγει να μη κατεβαίνει στο κέντρο για ψώνια και οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να περιορίζονται για τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ και τα συνοικιακά καταστήματα τροφίμων. Άλλωστε, με το κλείσιμο των εμπορικών, δρόμοι στους οποίους στεγάζονται κυρίως καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως είναι οι οδοί Σπανδωνή και Σολωμού, είναι έρημοι και κατ΄επέκταση δεν λειτουργούν και σαν «κράχτες» για την προσέλκυση αγοραστών και στα καταστήματα τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου ( ΣΕΠΙΚ) κ. Χρήστος Νικολόπουλος, επιβεβαίωσε την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, η οποία οφείλεται στα αναγκαία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και στον βροχερό καιρό, όπως και στα ελάχιστα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που κυκλοφορούν στην πόλη κάνοντας προβληματική την κάθοδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Θέλω να ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα βελτιωθεί κάπως. Εμείς, ως Σύλλογος, μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να ενταχθούν στα μέτρα υποστήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών όλοι οι ΚΑΔ, κύριοι και δευτερεύοντες, πλην των σούπερ μάρκετ. Οι συνάδελφοι πλήττονται, καθώς τα λειτουργικά τους έξοδα τρέχουν όταν από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις είναι ουσιαστικά μηδενικές. Και να μη λησμονούμε, ότι πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις τροφίμων της Αγοράς, εμπορεύονται ευπαθή προϊόντα, είναι ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία», είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Σημειώνεται ότι το Καπάνι, καταλαμβάνει όλη την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Βενιζέλου και Εγνατία. Στην Αγορά υπάρχουν 220 καταστήματα από τα οποία περίπου 50 είναι ξενοίκιαστα. Στα καταστήματα τροφίμων αναλογεί περίπου το 50% αυτών που προ των περιοριστικών μέτρων, ήταν ενεργά και σε λειτουργία. Υπό κανονικές συνθήκες στο Καπάνι εργάζονται περί τα 1.000 άτομα, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και προσωπικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ