Αεροδρόμιο “Μακεδονία”: 6.500 τ.μ. για χώρους λιανικής και εστίασης

Αεροδρόμιο “Μακεδονία”: 6.500 τ.μ. για χώρους λιανικής και εστίασης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Κατά 150% αυξήθηκαν οι εμπορικοί χώροι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με τη Fraport Greece να έχει δημιουργήσει συνολικά 6.500 τ.μ. για χώρους λιανικής και εστίασης.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βήλος στο GRTimes.gr, η Fraport βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επιχειρήσεις, οι οποίες με την εγκατάστασή τους στους χώρους των αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων του «Μακεδονία», θα συμβάλουν καθοριστικά στο να βιώνει ο επισκέπτης μία ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική εμπειρία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βήλος και στο πλαίσιο του Prodexpo North 2021, η Fraport δημιούργησε 3.650 τ.μ. καινούργιων χώρων λιανικής, ενώ κατασκεύασε και 3.000 τ.μ. χώρων εστίασης. Η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει μία επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού, την αναβάθμιση του παλαιού και άλλα, υποστηρικτικά έργα υποδομών, σχεδιάζει τη συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης, ελληνικές αλλά και πολυεθνικές.

Σημειώνεται πως η Fraport προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα από την αξιοποίηση των χώρων λιανικής όπως και των χώρων εστίασης. Στις περιπτώσεις αξιοποίησης των εμπορικών χώρων των αεροδρομίων, δεν ακολουθείται η προηγούμενη πολιτική των σταθερών μισθωμάτων αλλά της  είσπραξης ποσοστού επί του τζίρου που πραγματοποιεί η κάθε επιχείρηση . Το ποσοστό αυτό είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, που ποικίλλει ανά περίπτωση.

Απαντώντας σε ερώτηση του GRTimes.gr o κ. Βήλος πρόσθεσε ότι η Fraport Greece προτίθεται να αξιοποιήσει με retail development  χώρους του αεροδρομίου πέραν των terminal. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε ήδη, με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την DHL Εxpress Ελλάδος, η οποία δημιούργησε ένα μεγάλο κέντρο διαλογής, επενδύοντας πλέον των 7 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία επέβαλε ένα προσωρινό αλλά αυστηρό pause, στους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά η πρόθεση για αξιοποίηση των εκτάσεων του αεροδρομίου παραμένει ισχυρή. Στον κατάλληλο χρόνο  αναμένεται ότι θα  εκδηλωθούν projects φιλοξενίας όπως και εξυπηρέτησης επισκεπτών και ταξιδιωτών, κάτι που προ covid-19 είχε δηλώσει και ο Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ