Αεροδρόμιο Μακεδονία: “Ποδαρικό” στη σεζόν με πτήσεις εξωτερικού

Αεροδρόμιο Μακεδονία: “Ποδαρικό” στη σεζόν με πτήσεις εξωτερικού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μεθαύριο Δευτέρα, 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη ημέρα του μεγάλου test για το “Μακεδονία”. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης “προθερμαίνεται” …τουριστικά και ανοίγει ένα 15νθημερο νωρίτερα στις απευθείας πτήσεις εξωτερικού, μαζί με το “Ελ. Βενιζέλος”, με ταξιδιώτες από το Μόναχο και τη Λάρνακα να κάνουν το ποδαρικό στη σεζόν.

Το “Μακεδονία” έχει κάνει σχολαστικά την προετοιμασία του κι’ ενόσω συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου τέρμιναλ, που θα είναι πλήρως λειτουργικό φέτος τον Αύγουστο. Η Fraport Greece εφαρμόζει όλες τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της EASA, μέτρα και διαδικασίες κι’ αν οι υπάλληλοι φορούσαν λευκές ποδιές, το αεροδρόμιο, που αστράφτει και μυρίζει απολυμαντικό, δεν θα διέφερε από ιδιωτική κλινική. 

Με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη, ξέρουμε πλέον ότι από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σκοπίων. Για δε τις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου και για όσους εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ.

To πρώτο διήμερο- αφίξεις

Τη Δευτέρα λοιπόν η πρώτη άφιξη από το εξωτερικό, θα είναι στις 13:30 της Aegean, από Μόναχο, ενώ στις 20:10 θα προσγειωθεί η πτήση της Olympic από Λάρνακα. Την επομένη, Τρίτη 16/2, το “Μακεδονία” θα δεχθεί πέντε πτήσεις εξωτερικού από Γερμανία και Γαλλία/Στρασβούργο, των εταιρειών Aegean και Eurowings.

Το “Μακεδονία”, όπως τονίσθηκε στο GRTimes.gr, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να δεχθεί επιβάτες εξωτερικού, άλλωστε στη διάρκεια αυτού του πρώτου 15νθημέρου απελευθερωμένης λειτουργίας, δεν έχουν προγραμματιστεί πτήσεις, για Θεσσαλονίκη, από χώρες υψηλού ρίσκου ( high risk),

To “Μακεδονία” , πέραν της προετοιμασίας που έχει κάνει, δεν αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού να αντιμετωπίσει προβλήματα στη διαχείριση των επιβατών καθώς οι πτήσεις  θα είναι λίγες, εκτιμάται από 2 ως 5 την ημέρα και αυτές κυρίως της Aegean. Οι αερομεταφορείς δεν έδωσαν ακόμη τα προγράμματά τους, γιατί περιμένουν να τα διαμορφώσουν βάσει των κρατήσεων που θα έχουν, κάτι που θα φανεί από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Κοινωνική αποστασιοποίηση και ατομική ευθύνη

Πέραν αυτού, οι λίγοι επιβάτες που εχθές βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και  “πετούσαν” για νησιά ή Αθήνα, έδειχναν να τηρούν τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, καθαρισμό χεριών). Συνωστισμός φυσικά δεν υπήρχε αφού οι πτήσεις εσωτερικού ήταν λίγες, 10-12 την ημέρα. 

Το Αεροδρόμιο προσαρμόστηκε έγκαιρα στα υγειονομικά μέτρα για δειγματοληπτικούς ελέγχους/τεστ των επιβατών, τακτικές απολυμάνσεις των χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. 

H Fraport, είναι έτοιμη για τους intra αλλά και extra Schegen επιβάτες, προσαρμοζόμενη στις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας. Το Αεροδρόμιο, παρέχει τις κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και τα μέσα, σε συνεργασία με τους αερομεταφορείς και τις εταιρείες handling ώστε η Πολιτική Προστασία, με τους ανθρώπους της, να διενεργεί τους ελέγχους.

Μέτρα και δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Ήδη το “Μακεδονία”, στις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ και της EASA, εφαρμόζει τα μέτρα για τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ επιβατών, προσωπικού και επιβατών, τις απολυμάνσεις, τα λοιπά προστατευτικά μέτρα όπως τα πλέξιγκλας στα check in desks και στα desks των αεροπορικών εταιρειών κλπ. 

Επίσης, η  Fraport έχει διαμορφώσει χώρους, στις Αφίξεις, για να γίνονται τα δειγματοληπτικά τέστ από γιατρούς της Πολιτικής Προστασίας. 

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του ιατρείου που υπάρχει στο “Μακεδονία” δεν επηρεάζεται λόγω κορωνοϊού καθώς χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών . Να ληφθεί υπόψη ότι η Fraport εξοπλίζει ιατρείο και στο νέο τέρμιναλ. 

Στην τελική ευθεία τα έργα 

Στο υπό αναδιαμόρφωση τέρμιναλ του “Μακεδονία – παλιό και καινούργιο- το check in γίνεται στο παλιό κτίριο και ο έλεγχος ασφαλείας στο καινούργιο, ενώ τα gates ως και τώρα  βρίσκονται στο παλιό. Οι λειτουργίες αυτές θα αναδιαταχθούν σε περίπου ένα μήνα, γιατί θα υπάρχουν gates και στο καινούργιο τέρμιναλ.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα οι πύλες/gates θα είναι 24 και τα check in points από 30 σήμερα, θα αυξηθούν σε 44.

Τα έργα σε νέο και παλιό τέρμιναλ, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020. Νωρίτερα, τον Αύγουστο, θα είναι λειτουργικό όλο το νέο τέρμιναλ. Ως τώρα τα έργα στο νέο τέρμιναλ έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% και σε λειτουργία βρίσκεται το ¼ των χώρων του. Τώρα στο νέο κτίριο γίνονται οι  έλεγχοι των χειραποσκευών και σύντομα, οταν θα δοθούν και πρόσθετοι χώροι αφίξεων, θα λειτουργεί στο ήμισυ. Το υπόλοιπο 30% των εργασιών αφορά τελειώματα σε διάφορους υπομέρους χώρους και στα δύο επίπεδα, ως επί το πλείστον σε gates και check in points.

 Στο παλιό τέρμιναλ γίνονται αναδιαμορφώσεις, σε gates, χώρους των extra Schengen επιβατών, ενώ δημιουργούνται νέα γραφεία και καταστήματα. Αναδιαμορφώνονται πλήρως οι χώροι Αναχωρήσεων Α και Β, τα check in points, η σάλα των επιβατών, δημιουργούνται περισσότερα καταστήματα σε  μία αναδιαμορφωμένη εμπορική “πλατεία”. 

Eπίσης, στο 2ο όροφο του  “Μακεδονία”, το άλλοτε ‘good bye restaurant’ θα  αναδιαμορφωθεί από τους καινούργιους μισθωτές του χώρου. Στον 2ο όροφο θα λειτουργούν από γνωστές εταιρείες  καφέ- εστιατόρια, αλλά και καταστήματα πώλησης ειδών γνωστών brands. 

Από τις δύο πεζογέφυρες που ενώνουν τα δύο κτίρια, η μία έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η δεύτερη που επίσης έχει κατασκευαστεί και βλέπει προς την πίστα του αεροδρομίου, σύντομα θα “απαλλαγεί” από τα πετάσματα που καλύπτουν τους υαλοπίνακες.

Στο νέο κτίριο των 33.000 τ.μ., που κατασκευαστικά θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020, κυριαρχεί μία πολύ μεγάλη αίθουσα στην οποία γίνεται ο έλεγχος των χειραποσκευών. Στον εξώστη της αίθουσας υπάρχουν και οι χώροι αναμονής  για τους C.I.P. πελάτες των εταιρειών. Μετά τον έλεγχο, οι πελάτες περνάνε στο χώρο του duty free και των λοιπών καταστημάτων και, στη συνέχεια κατευθύνονται προς τις πύλες αναχώρησης. Τα duty free shops, που αναπτύσσονται σε πέντε οpen cubicles, βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Ως τώρα και στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος, έγιναν αναδιαμορφώσεις και βελτιώσεις στις οδικές προσβάσεις ενώ έχει κατασκευαστεί και ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top