Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Το ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ σε άσκηση για απειλή χρήσης «βρώμικης βόμβας» με ομηρία (ΦΩΤΟ)

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Το ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ σε άσκηση για απειλή χρήσης «βρώμικης βόμβας» με ομηρία (ΦΩΤΟ)

Μια εντυπωσιακή ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή άσκηση πεδίου για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη (23/11), στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον χώρο του τερματικού σταθμού 1,

Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης προσομοίωσης αφορούσε περιστατικό απειλής χρήσης «βρώμικης βόμβας» (συνδυασμός ραδιολογικού παράγοντα με εκρηκτικές ύλες) με την παράλληλη εκδήλωση περιστατικού ομηρίας (αυθόρμητη οχύρωση δραστών) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η άσκηση – η οποία πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου- εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Fraport Greece, αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ασφάλειας των 14 αερολιμένων της.

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία
Λόγω της ιδιαιτερότητας του σεναρίου, συμμετείχε (σε τακτικό & επιχειρησιακό επίπεδο) το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του Παρατήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με 12 διασώστες -πληρώματα ασθενοφόρου, δύο νοσηλευτές, τέσσερις ιατρούς και επτά συντονιστές-ασυρματιστές με δύο ειδικά εξοπλισμένα οχήματα αντιμετώπισης καταστροφών και ένα Κινητό Συντονιστικό Κέντρο του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ, δύο ασθενοφόρα οχήματα, μία κινητή ιατρική μονάδα (ΚΙΜ) και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Νοσοκομεία σε αυξημένη ετοιμότητα

Παράλληλα, τα στελέχη του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα (ΚΕΠΥ Β.Ε.-ΕΚΑΒ) είχαν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα, για την υποδοχή τυχόν θυμάτων-τραυματιών, τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία (Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος») αλλά και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Για τη ρεαλιστική υλοποίηση των συνθηκών του σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης, συνέδραμαν και είκοσι (20) τελειόφοιτοι σπουδαστές (ειδικότητα διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου) του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΑΒ (ΙΕΚ-ΕΚΑΒ).

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Υποδειγματική εφαρμογή πρωτοκόλλων

Κατά την εξέλιξη του σεναρίου της άσκησης οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ, σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τα εμπλεκόμενα επιχειρησιακά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Fraport Greece, εφάρμοσαν υποδειγματικά τις προβλεπόμενες πρακτικές και τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με τη διαχείριση «ΧΒΡΠ κινδύνων» (χρήση Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών υλικών) αλλά και την εν γένει αντιμετώπιση ανθρωπογενών απειλών και συμβάντων. Οι δυνάμεις του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ επιχείρησαν σε έξι περιστατικά εκ των οποίων στα τρία πραγματοποιήθηκε απολύμανση λόγω πιθανής μόλυνσης από ραδιολογικό παράγοντα. Κατόπιν της σταθεροποίησης της κατάστασης των θυμάτων, τρία περιστατικά διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και τρία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου συνόδευαν, ως ειδικοί αξιολογητές της επιχειρησιακής δράσης του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), ο Διευθυντης Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, ιατρός Δημήτρης Πύρρος, η Διεύθύντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), ιατρός Αναστασία Ζυγούρα καθώς και στελέχη του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ). Επίσης παρέστησαν, ως παρατηρητές, η Υπεύθυνη του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β.Ελλάδας), ιατρός Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η Διευθύντρια του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ιατρός Χριστίνα Καραμπελίδου καθώς και διασώστες και στελέχη του ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, η συγκεκριμένη, ευρείας κλίμακας διυπηρεσιακή άσκηση πεδίου, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Συνεργασιών & Ασκήσεων ης ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και τη Fraport Greece, είχε ως αποκλειστικό στόχο την αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων Φορέων & Υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση-διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Κατά τον σχεδιασμό της λήφθηκαν υπόψη οι συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις ασφάλειας, το παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον ασφάλειας αλλά και οι εμπειρίες από τη διαχείριση πραγματικών περιστατικών. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσε ένα υποθετικό περιβάλλον, ενώ τα συμβάντα του σεναρίου δεν αντιστοιχούσαν σε κάποια επίσημη εκτίμηση απειλής-κινδύνου για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Το ΕΚΑΒ σε άσκηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονη η οποία επέβαινε στο ΙΧ που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια (VIDEO)

Χαλκιδική: Τα τρία ξενοδοχεία της GSAM και η διαχείριση στη Domotel

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top