Αμανατίδης: Η ΕΥΑΘ στην Κομισιόν για το Ινστιτούτο Νερού

Αμανατίδης: Η ΕΥΑΘ στην Κομισιόν για το Ινστιτούτο Νερού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως το τέλος του 2021 η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα καταθέσει στην Κομισιόν την αίτησή της για τη χρηματοδότηση του υπό σύσταση Ινστιτούτου Νερού, ενός φορέα ο οποίος θα κινητοποιεί και θα συντονίζει επιστημονικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ειδικές κρατικές υπηρεσίες στα θέματα που αφορούν τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο, το νερό.

Ο φορέας αυτός, ο οποίος θα έχει χαρακτήρα τόσο μελετητικό, όσο και επιχειρησιακό, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, όπως τόνισε στο GRTimes.gr ο  διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Άνθιμος Αμανατίδης.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. , ο κ. Αμανατίδης με τον πρόεδρο καθ. Άγι Παπαδόπουλο, έχουν ήδη διερευνήσει τις πιθανές πηγές άντλησης πόρων από την Ε.Ε. Το υπό σύσταση Ινστιτούτο μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Horizon Europe και συγκεκριμένα από το 2ο Πυλώνα του εν λόγω Προγράμματος που ενισχύει, μεταξύ άλλων, δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους. Μόλις η ΕΥΑΘ εξασφαλίσει τη χρηματική υποστήριξη του υπό σύσταση Ινστιτούτου, θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση των συνεργασιών με τους φορείς που θα μετέχουν σε αυτό.

«Η ΕΥΑΘ είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος της οικονομοτεχνικής μελέτης, όπως και της επιχειρησιακής για το Ινστιτούτο Νερού. Θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο think tank κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα ΚΑΠΕ αλλά για το Νερό και τις βέλτιστες πρακτικές γύρω από αυτό, με τη χρήση τον πλέον προωθημένων λύσεων που θα προσφέρει η Επιστήμη», εξήγησε ο κ. Αμανατίδης.

Το Ινστιτούτο  θα καλύπτει θέματα διαχείρισης υδάτων με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο,  θα υποστηρίζει το ΥΠΕΝ στις εναρμονίσεις των Κοινοτικών Οδηγιών, θα φέρνει κοντά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς διαχείρισης υδάτων ( π.χ.ΔΕΥΑ), αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα δίνει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες κατευθύνσεις στους διαχειριστές και χρήστες του φυσικού πόρου.

«Θέλω να επισημάνω ότι επιδίωξη της ΕΥΑΘ είναι να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό Ινστιτούτο για το Νερό, όπως υπάρχει σε κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν πάρα πολλά, σύνθετα ζητήματα, στα οποία μόνο ένας εξειδικευμένος φορέας μπορεί να δίνει υπεύθυνες απαντήσεις αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, σε σχέση και με την τεχνογνωσία που υπάρχει σε αντίστοιχους ξένους φορείς», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top