Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης: Εκπαίδευση για το νου, τα χέρια και την ψυχή (VIDEO)

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης: Εκπαίδευση για το νου, τα χέρια και την ψυχή (VIDEO)

Ένα από τα πιο ιστορικά και ταυτόχρονα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις «πόρτες» της στο GRTimes και συστήνεται στο κοινό.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σαμολαδά

Όντας ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, δημιουργώντας μαθητές με σωστές βάσεις και απόφοιτους που είναι περιζήτητοι από τα πανεπιστήμια ή την αγορά εργασίας.

Από το ιστορικό Princeton Hall, το κτήριο διοίκησης του ιδρύματος, μέχρι το θερμοκήπιο και τον λαχανόκηπο του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου, τη φάρμα και το Perrotis College, η δημοσιογράφος του GRTimes, Μαρία Σαμολαδά, ξεναγείται στους μοναδικούς χώρους του 650 στρεμμάτων campus και συνομιλεί με τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού προσωπικού για τα προτερήματα που απολαμβάνουν οι μαθητές της Σχολής, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Με την αειφορία στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ταυτίστηκε με την έρευνα, την επιστήμη και τον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από καινοτόμα και βιωματικά προγράμματα μάθησης, με διαρκή επαφή των μαθητών, με τη φύση και το περιβάλλον.

Εξάλλου, το δόγμα του ιδρυτή της Σχολής Dr. John Henry House, ήδη από το 1904, ότι η εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο, στο νου, τα χέρια και την ψυχή, βρίσκει πλήρη ανταπόκριση ακόμη και σήμερα στα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται.

Στο video του GRTimes, ο Dean του Perrotis College, Δρ. Κωνσταντίνος Ρότσιος, μιλάει για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κολεγίου, το οποίο προετοιμάζει τους σπουδαστές του να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα, στην τεχνολογία τροφίμων, στη γεωργία ακριβείας και στη διατήρηση φυσικών πόρων και εξηγεί γιατί είναι περιζήτητοι οι απόφοιτοι του.

Ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου, της πιο παλιάς εκπαιδευτικής δομής της σχολής, Απόστολος Βουρκούδης, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ολιστική προσέγγιση που ακολουθείται με σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους, αλλά και στις προοπτικές που έχουν οι μαθητές του ΕΠΑΛ, ενώ ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, Πάρης Πετράς, επισημαίνει τα οφέλη της εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου που προσφέρει το σχολείο, προετοιμάζοντας τους μαθητές για τη συνέχιση των σπουδών τους σε ελληνικά πανεπιστήμια με άριστα αποτελέσματα, αλλά και υποστηρίζοντας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας τη διεκδίκηση υποτροφιών σε τριτοβάθμια αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Χασιώτη, Δημήτρης Σλαβούδης, μιλάει για την προετοιμασία των μαθητών για το λύκειο, για τις καινοτομίες στη διδασκαλία και τα πρωτοποριακά προγράμματα που παρέχει, εξασφαλίζοντας την πρόοδο και την ευτυχία των παιδιών σε έναν «ζωντανό» χώρο μάθησης, όπως τα εργαστήρια και το αγρόκτημα της Σχολής.

Η Άννα Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής του μόνου αγροδιατροφικού ΙΙΕΚ, της χώρας, αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και στη δυνατότητα των αποφοίτων του, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Perrotis College.

Για το τι κάνει ξεχωριστό το Δημοτικό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μιλάει ο διευθυντής του, Τάσος Παπαναστασίου, επισημαίνοντας πως ο κυρίαρχος στόχος του σχολείου είναι η διαμόρφωση μαθητών με «ετοιμότητα για γνώση», διακριτή περιβαλλοντική αντίληψη, θετική σκέψη, ευαισθησία και υπευθυνότητα, καθώς και διευρυμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Μέσα από τον λαχανόκηπο του Παιδικού Σταθμού, η προϊσταμένη Βάσω Ντόκου, αναφέρεται στη φιλοσοφία και τα προτερήματα του Σταθμού που δίνει έμφαση στη συνεχή επαφή των παιδιών με τη φύση και το περιβάλλον και στη μετάδοση γνώσεων μέσα από την πράξη.

Η φύση και το αγρόκτημα της σχολής, την ίδια στιγμή, είναι το μεγάλο προτέρημα και του Νηπιαγωγείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η προϊσταμένη του οποίου, Ιωάννα Τζιτζιλή, εξηγεί πως το πρότυπο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως έξω, στα δασύλλια, τα χωράφια με τα αρωματικά φυτά και τα καταπράσινα μονοπάτια.

Στο ίδιο video τέλος, μιλάει ο μάνατζερ του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, μεταξύ άλλων για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγονται εκεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top