Αμπελόκηποι: «Αποδεκατίστηκαν» και έκλεισαν τρία σχολεία λόγω γρίπης

Αμπελόκηποι: «Αποδεκατίστηκαν» και έκλεισαν τρία σχολεία λόγω γρίπης

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Κλειστά λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει η εποχική γρίπη το τελευταίο χρονικό διάστημα θα μείνουν τρία σχολεία στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης από σήμερα έως και την Τετάρτη, καθώς απουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου μιλώντας στο GRTimes.gr, “με απόφασή μου διακόπτονται τα μαθήματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και στα 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων” καθώς όπως επισημαίνει “από τους 263 μαθητές του δημοτικού σχολείου απουσιάζουν λόγω των ιώσεων και της γρίπης οι 212, στο 3ο νηπιαγωγείο από τους 18 μαθητές απουσιάζουν οι 12 και στο 4ο νηπιαγωγείο από τους 40 μαθητές απουσιάζουν οι 36”. Να σημειωθεί, ότι τα ανωτέρω σχολεία συστεγάζονται στο ίδιο σχολικό κτήριο.

“Λόγω αυτού του φαινομένου, της έξαρσης των ιώσεων και τις γρίπης που οδήγησε να στο να είναι απούσα η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αποφάσισα για τριήμερη διακοπή των μαθημάτων σε αυτά τα σχολεία όπως ορίζει ο νόμος”, υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου και όπως αναφέρει, οι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο ασχέτως αν δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση τα συγκεκριμένα σχολεία θα μείνουν κλειστά για τρεις ημέρες, δηλαδή 27, 28 και 29-1-2020.

Σημειώνεται ότι, ακόμη δύο νηπιαγωγεία, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα δεν λειτουργούν.

Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της γρίπης στα σχολεία

Οδηγίες για τη γρίπη στα σχολεία δίνει το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο του, την οποία και απέστειλε σε όλα τα σχολεία αλλά και τους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει:

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε εγκύκλιο με οδηγίες προς εφαρμογή και παρακαλούμε όπως την αποστείλετε σε όλες τις Σχολικές Μονάδες καθώς και λοιπούς φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σκοπό της εγκυκλίου αυτής αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

· Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

· Βήχα · Πονόλαιμο · Μυαλγίες · Συνάχι · Πονοκέφαλο · Ρίγος · Αίσθημα κόπωσης · Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

1. Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.

2. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και 4 από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top