Αν. Αμανατίδης: Η ΕΥΑΘ επιλέγει εξωστρέφεια-ανάληψη έργων για ΔΕΥΑ

Αν. Αμανατίδης: Η ΕΥΑΘ επιλέγει εξωστρέφεια-ανάληψη έργων για ΔΕΥΑ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. βγαίνει από τους γεωγραφικούς της περιορισμούς και  άμεσα επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέραν του νομού Θεσσαλονίκης, μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, καθώς πλέον η εισηγμένη ΔΕΚΟ επιλέγει την εξωστρέφεια, την «Αγορά», θέτοντας ως παράλληλο στόχο την προσαρμογή της, ολιστικά όμως, στα προτάγματα της ψηφιακής εποχής.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, μηχανολόγος μηχανικός κ. Άνθιμος Αμανατίδης,  η ΕΥΑΘ, σαν μία επιχείρηση με σύγχρονη αντίληψη για το management,  συνδέει άρρηκτα τη λειτουργία της αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική με το τρίπτυχο: Προστασία Περιβάλλοντος, Κοινωνική Ευθύνη και Εταιρική Διακυβέρνηση.

«Η ΕΥΑΘ, φύση αλλά και θέση στο εξής, θα αποδεικνύει ότι είναι μία Εταιρεία που κάνει πράξη τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, προσπαθώντας παράλληλα να περάσει το μήνυμα στους πελάτες και συνεργάτες της, στην κοινωνία θα έλεγα, ότι το νερό είναι αγαθό που πρέπει να προστατευθεί από όλους μας, ένας φυσικός πόρος που αποτελεί κληρονομιά για την ανθρωπότητα».

Συνεργασίες με Δήμους- «άνοιγμα» στην αγορά

Αξιοποιώντας ως όχημα την θυγατρική της «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες», που καταστατικά έχει δυνατότητα πανελλαδικής δραστηριοποίησης, η ΕΥΑΘ ετοιμάζεται αρχές Σεπτεμβρίου να σφραγίσει και επίσημα τις πρώτες συνεργασίες με Δημοτικές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η ΕΥΑΘ, προσφέροντας υπηρεσίες κυρίως στον ευαίσθητο περιβαλλοντικά τομέα της αποχέτευσης – επεξεργασίας λυμάτων, αποδεικνύει ότι « δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο». Έτσι, μέσω της «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες» θα συναφθούν συμφωνίες με Δήμους, χωρίς να απαιτηθεί η τροποποίηση του καταστατικού της εισηγμένης στο ΧΑΑ μητρικής, κάτι που θα απαιτούσε διαδικασίες και χρόνο. Και η ΕΥΑΘ είναι πολύ κοντά στην έναρξη συνεργασιών με Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και νησιωτικούς.

«Η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, με υπεργολάβο εν προκειμένω την ΕΥΑΘ, θα αναλαμβάνει την υποστήριξη ΔΕΥΑ, ανταποκρινόμενη έτσι στα αιτήματα Δήμων, που χρειάζονται την τεχνογνωσία μας και  υπηρεσίες για τη λειτουργία  Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων, ώστε και την περιβαλλοντική προστασία να εξασφαλίζουν, αλλά και να αποφύγουν υψηλά πρόστιμα», εξήγησε ο κ. Αμανατίδης.

«Δεν μας τρομάζει η Αγορά»

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι μία  εταιρεία αδάνειστη, ισχυρή κεφαλαιακά, με σταθερά έσοδα λόγω του μονοπωλιακού της χαρακτήρα, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δραστηριότητα πέραν της Θεσσαλονίκης αλλά και πέραν του επενδυτικού της προγράμματος των 170 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να υλοποιεί, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις και από το ΕΣΠΑ.

Η ΕΥΑΘ συνεπώς, τόνισε ο κ. Αμανατίδης, υϊοθετώντας μία στρατηγική εξωστρεφούς ανάπτυξης, την οποία επιθυμεί και ο βασικός της μέτοχος (ΕΕΣΥΠ), ετοιμάζεται να βγει διεκδικητικά στην αγορά σε έργα του αντικειμένου δραστηριοποίησής της. Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, θα γίνουν όταν η εταιρεία θα είναι προετοιμασμένη κατάλληλα.

Επικαιροποίηση Επενδυτικού

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ, ύψους 170 εκατ., εκκρεμεί η επικαιροποίησή του, κυρίως ως προς τους χρόνους υλοποίησής του. Η επικαιροποίηση έχει ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων η οποία αναμένεται να παραδώσει την πρότασή της.

Εν τούτοις το επενδυτικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να εκτελείται και ήδη βρίσκονται σε διάφορες φάσεις διαγωνισμών και υλοποίησης, έργα συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών και το μεγάλο έργο της επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού από τον Αλιάκμονα, και πιο συγκεκριμένα η Φάση Β’ της Ε.Ε.Ν.Θ.

Η ΕΥΑΘ ιδιοπαραγωγός ενέργειας 

«Στο πλαίσιο του Επενδυτικού μας προγράμματος,  στόχος μας είναι να γίνουμε ιδιοπαραγωγοί ενέργειας, ώστε αφ’ ενός να μειώσουμε το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει η Εταιρεία και, αφ’ ετέρου να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

«Η ΕΥΑΘ θα αξιοποιήσει ενεργειακά το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων ενώ παράλληλα θα εγκαταστήσει στον Βιολογικό της Σίνδου (σ.σ. ΕΕΛΘ) φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο Βιολογικός έτσι θα γίνει ακόμη πιο «πράσινος» αφού εκεί, από τη μονάδα βιοαερίου και τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή από ανανεώσιμες πηγές, θα έχουμε ενέργεια συνολικής ισχύος 2,2 MW», είπε ο κ. Αμανατίδης σημειώνοντας ότι η Εταιρεία έχει άδεια παραγωγής για 2,5 MW που ως τώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί.

Αυτές οι ενεργειακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό που έχει διενεργηθεί για την 5ετή συντήρηση της ΕΕΛΘ. Ήδη έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και αναμένεται ότι ως τον Σεπτέμβριο η διαδικασία θα περαιωθεί. Στους όρους της σύμβασης έχουν περιληφθεί η μονάδα βιοαερίου και η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οπωσδήποτε εντός του έτους αφού περί τον Οκτώβριο αναμένεται να αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος για την ΕΕΛΘ ( σ.σ. προσωρινός ο ΑΚΤΩΡ).

«Επίσης, θέλουμε να εγκαταστήσουμε τρία μικρά υδροηλεκτρικά στους βαρυτικούς υδαταγωγούς που έχουμε, κυρίως της Αραβησσού. Τα έργα αυτά έχουν μελετηθεί και με την κατασκευή τους  θα έχουμε ενεργειακό όφελος αφού με την παραγωγή ρεύματος, σημειακά, θα πετύχουμε εξοικονόμηση στην ενέργεια που καταναλώνουμε», πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης.

Πήρε άδεια η ΜΚΑ της ΒΙΠΕ Σίνδου

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, ο κ. Αμανατίδης «έδωσε» και μία πολύ φρέσκια καλή είδηση, καθώς επιτέλους και μετά από πολλές, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές προσπάθειες, έκλεισε το πολυσυζητημένο θέμα της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕ Σίνδου, μίας μονάδας που παρ’ ολίγο να σφραγιστεί από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μ.Κ.Α., πήρε άδεια λειτουργίας αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες προσαρμογές από την ιδιοκτήτρια ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ και την ΕΥΑΘ Α.Ε. που έχει την ευθύνη  διαχείρισης της Μονάδας.

«Έξυπνα» υδρόμετρα και smart metering

Η ΕΥΑΘ που θέλει να αποκτήσει πλήρως ψηφιοποιημένες  υποδομές, σχεδιάζει την έξυπνη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης με την εγκατάσταση και των λεγόμενων smart μετρητών.

«Πρέπει να βρούμε τη βέλτιστη τεχνολογία για τα έξυπνα υδρόμετρα, γιατί οι επιλογές που θα κάνουμε για το smart metering θα έχουν διάρκεια ζωής αρκετών χρόνων. Σκεπτόμαστε να καλέσουμε τις εταιρείες που εξειδικεύονται στα συστήματα αυτά, να εγκαταστήσουν πιλοτικά μετρητές σε δημόσια κτίρια ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργία τους και στη βάση της αξιολόγησης αυτής, να επιλεγεί ο έξυπνος υδρομετρητής που θα εγκαθιστά η ΕΥΑΘ.

«Αυτή η δοκιμαστική λειτουργία των έξυπνων υδρομέτρων θα αρχίσει μέσα στο χρόνο, άμεσα. Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει, αφού προηγουμένως η Εταιρεία επιδιώξει να εντάξει το έργο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ» καθώς πάγια τακτική της ΕΥΑΘ είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, η αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων.

Με το smart metering η ΕΥΑΘ θα αξιοποιεί τεχνολογίες τηλεμέτρησης και τηλελέγχου για την έξυπνη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και την συγκέντρωση και ανάλυση πολύ σημαντικών δεδομένων κατανάλωσης.

Έργο Επέκτασης Διϋλιστηρίου Νερού.

Οι επενδύσεις της ΕΥΑΘ που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν επανειλημμένως, πρόσφατα, παρουσιαστεί με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας όπως και με την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών για την εταιρική χρήση 2019.

Εν τούτοις η αναφορά στη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης έφερε στη συζήτηση και το μεγάλο έργο του Διϋλιστηρίου, της ΕΕΝΘ, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα προσθέσει 150.000 κ.μ. νερού/ημέρα στις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη, δίνοντας στην Εταιρεία τη δυνατότητα να καλύψει μελλοντικές υδροδοτικές ανάγκες, αλλά και να συμπεριλάβει στο δίκτυό της Δήμους που σήμερα δεν υδροδοτεί.

Σημειώθηκε λοιπόν από τον CEO της ΕΥΑΘ ΑΕ, ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, που είναι η INTΡΑΚΑΤ και πως οριστικός ανάδοχος για το έργο, προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί το φθινόπωρο.

Πολλά μπορεί η ΕΥΑΘ

«Η ΕΥΑΘ έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση της διαδρομής της και αυτό επειδή μετά από πολλά χρόνια, προσλήφθηκαν στην Εταιρεία  νέα άτομα, στελέχη καταρτισμένα που μπορούν να την οδηγήσουν στην ψηφιακή εποχή. Βεβαίως, λόγω των αποχωρήσεων παλαιών στελεχών, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες προσλήψεις, όμως η αρχή έχει γίνει.

«Στόχος μου προσωπικός, αλλά θεωρώ και των υπολοίπων μελών της Διοίκησης, είναι,  η ΕΥΑΘ να γίνει μία σύγχρονη εταιρεία, εφάμιλλη των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών, που με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και λειτουργίες θα μπορεί αποτελεσματικά να ελέγχει τον πόρο,  τα δίκτυά της και τις εγκαταστάσεις της, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό τις απώλειες σε νερό αλλά και σε εργατοώρες. Η ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Εταιρείας, θα κάνει δυνατή την αποτελεσματική διαχείριση και την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Αμανατίδης δίνοντας στη συνέχεια τα καίρια σημεία της πολιτικής της Διοικητικής Ομάδας της ΕΥΑΘ.

«Έχουμε ενστερνισθεί το τρίπτυχο: Προστασία Περιβάλλοντος, Κοινωνική Ευθύνη και Εταιρική Διακυβέρνηση. Θέλουμε διαφάνεια στο μάνατζμεντ, προσπαθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και συναισθανόμαστε την κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης και το πως αυτή μπορεί να εκφραστεί με συγκεκριμένες επιλογές και δράσεις. Σταδιακά η ΕΥΑΘ θα πρέπει να μπει στη φιλοσοφία αλλά και στην πρακτική της κυκλικής οικονομίας. Το νερό που επεξεργαζόμαστε στον Βιολογικό, είμαστε έτοιμοι να το δώσουμε, δωρεάν, για άρδευση των χωραφιών. Το έχουμε προτείνει στον ΤΟΕΒ αλλά δεν το αξιοποιούν, επειδή υπάρχει η εύκολη λύση του νερού από τον Αλιάκμονα.

«Το νερό πρέπει να  αντιμετωπιστεί, όπως λέει και η Κοινοτική Οδηγία 60/2000, γιατί πράγματι ‘το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης’. Πρέπει συνεπώς η λογική της κυκλικής οικονομίας να περάσει στη συνείδηση του κόσμου. Και σε αυτή τη λογική είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε συνεργασίες και συνέργειες», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top