Ανάπλαση Αριστοτέλους: «Πράσινο φως» για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Ανάπλαση Αριστοτέλους: «Πράσινο φως» για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
Στράτος Λούβαρης

Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα, που αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης.

Η «έγκριση διενέργειας διεθνούς σύνθετου ανοικτού διαγωνισμού προσχεδίων ενός σταδίου με τίτλο «Ανάπλαση της Πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους» και κατάρτιση των όρων αυτού» ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (μηδέν αρνητικούς ψήφους και δέκα λευκά) στην συνεδρίαση της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Η εμβληματική αρχιτεκτονική της Αριστοτέλους αποτελεί στοιχείο διεθνούς αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης. Ο νέος σχεδιασμός που θα προκύψει ως αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καλείται να ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής ως ισχυρού τοπόσημου αλλά και να αναδείξει την ιδιαίτερη ιστορική και λειτουργική ταυτότητά της.

Ζέρβας για Αριστοτέλους: «Να αποτυπωθούν οι φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα»

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης, ο άξονα της πλατείας Αριστοτέλους είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη. «Είναι μια πλατεία και ένας άξονας που είναι ταυτισμένος με την πόλη, είναι ταυτισμένος με όλους μας», επισήμανε.

«Σήμερα, τόσα χρόνια μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις στον άξονα της Αριστοτέλους, αν δεν κάνω λάθος ήταν το 1997, ανοίγουμε ξανά την συζήτηση για την αναβάθμισή της. Όλοι οι Θεσσαλονικείς έχουμε ισχυρούς δεσμούς με αυτόν τον άξονα, με αυτήν την πλατεία. Είναι σημείο συνάντησης και αναψυχής, περιπατητική διαδρομή αλλά και ένας τόπος συλλογικής συμμετοχής σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις¨, τόνισε ο κ. Ζέρβας. «Είναι κανένας από εσάς ικανοποιημένος από την εικόνας των τελευταίων ετών», ανέφερε στη συνέχεια απευθυνόμενος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, αυτό το τόσο αγαπημένο μέρος, έχει καταντήσει, δυστυχώς, ένας βαρετός και αντιαισθητικός χώρος και αυτό θέλουμε να αλλάξει. Θέλουμε να αποτυπώσουμε στον χώρο τις φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, σεβόμενοι πάντα το παρελθόν της. Ιδιαίτερα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τόσα χρόνια την κατέστησαν δημιουργικό καμβά πολιτισμών και αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας: «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της τεχνολογίας, της παράδοσης αλλά και της βιωσιμότητας. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. Να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο”.

Στην κεντρική τοποθέτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Παράλληλα, επισήμανε πως μια κεντρική προεκλογική δέσμευση τίθεται σε τροχιά υλοποίησης.

Κυριζίδης: Αυτός ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα μας οδηγήσει πράγματι σε «διαμάντι»

Αναλυτικά τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να προκύψει ένας σχεδιασμός που να αναδεικνύει τον χώρο ως ισχυρό τοπόσημο και συγχρόνως να είναι εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Είμαστε φιλόδοξοι και αισιόδοξοι, ότι αυτός ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα μας οδηγήσει πράγματι σε «διαμάντι», το οποίο θα μετουσιωθεί σε μελέτη, ώστε να έχουμε μια αναβαθμισμένη πλατεία Αριστοτέλους και αυτό που «σιγοψιθυρίζουμε» όλοι μας δεκαετίες ήρθε η ώρα να το ξεκινήσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την εισήγηση του θέματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, οι κύριοι άξονες της ανάπλασης είναι:

  1. Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης» (smartcity).
  2. Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
  3. Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά
  4. Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
  5. Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
  6. Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
  7. Ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
  8. Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.

Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας από το μέτωπο της θάλασσας. Σημειώνεται ότι ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας.

Η Αριστοτέλους μέσα από την εμπειρία των πολιτών

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αριστοτέλους ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει τη γνώμη των ίδιων των κατοίκων της πόλης μέσα από σχετικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Μάλιστα, τα αποτελέσματα που διαμορφώθηκαν εντάχθηκαν στην περιγραφή των προδιαγραφών του διαγωνισμού.

Όπως προέκυψε, η περιοχή της Αριστοτέλους αποτελεί βασικό δημόσιο χώρο για την καθημερινότητα της πόλης, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών την επισκέπτεται τακτικά ως πέρασμα και σημείο συνάντησης καθώς και ως περιοχή αγοράς και αναψυχής. Συγκεκριμένα, το 34% δήλωσε ότι επισκέπτεται την περιοχή μερικές φορές την εβδομάδα, το 30% μερικές φορές τον μήνα και το 20% καθημερινά.

Στην ερώτηση «ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του άξονα της Αριστοτέλους», το 76% ανέφερε την αρχιτεκτονική, το 62% τις οπτικές φυγές και το 56% τον ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, μάλιστα, οι πολίτες εξέφρασαν στα σχόλιά τους την αγάπη τους για την περιοχή και την έντονη επιθυμία τους για τον ανασχεδιασμό και τον μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο που να αντανακλά την ιστορία του, να αξιοποιεί τη θέση του στην πόλη και να παρέχει ένα ανοιχτό και φιλικό περιβάλλον για όλους.

Αντιπολίτευση

Επιφυλάξεις για το σχέδιο εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά», Βασίλης Γάκης, ο οποίος πάντως ψήφισε θετικά. Η μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα δεν θα είναι ουσιαστική μεταβολή επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει ο σχεδιασμός και στο τμήμα πάνω από την Εγνατία και μέχρι την οδό Κασσάνδρου, παρά τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Η πρόταση είναι έωλη. Θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέφερε ότι «το πεδίο ανάπτυξης του έργου έχει μειωθεί και όχι από Κασσάνδρου που ήταν παλαιότερα. Θα ήταν ευκαιρία αφού προκηρύσσεται αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να περιλαμβάνει όλο τον άξονα και να πηγαίνει μέχρι τις παρυφές της Ανω Πόλης» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έτσι σχεδιάζεται η πόλη κύριε δήμαρχε, μακροπρόθεσμα. Έτσι σχεδιάστηκε και ο άξονας της Αγίας Σοφίας, αυτός που ακυρώσατε».

«Μένει όσον αφορά την Αριστοτέλους να δούμε πώς θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για τα ΚΥΕ. Χωρίς καταστρατήγηση του δημόσιου ελεύθερου χώρου με σεβασμό και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Καλώς το φέρνετε το έργο. Κρατούμε μικρό καλάθι γιατί δεν έχετε δώσει καλά δείγματα γραφής. Θα σας δώσουμε μια ευκαιρία. Αλλά το φέρνετε με καθυστέρηση. Όποια διαδικασία θα έρθει στην επόμενη διοίκηση και δεν θα είστε εσείς αυτοί. Η επόμενη διοίκηση θα φέρει την ευθύνη να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Όχι όπως κάνατε εσείς με την Αγίας Σοφίας. Κατανοώ την ανάγκη να συνδέσετε το όνομα σας με ένα μεγάλο έργο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι υπηρετούμε την πόλη και μέσω αυτής μπορείτε να υπηρετήσετε την υστεροφημία σας και όχι το αντίθετο», υπογράμμισε.

Για το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο που το βλέπεις από ψηλά, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας, μιλώντας για την Αριστοτέλους, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, επισήμανε.

Την ανάγκη για συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι «θολό» το ζήτημα πάνω από την Αγίου Δημητρίου και ευκαιρία να συμπεριληφθεί στη μελέτη.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:3007/03

Επίσκεψη Μ. Σχοινά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Σκαραμαγκά Κοινωνία ,Πολιτική

16:2407/03

Η Περιφέρεια Αττικής κοντά στους σεισμόπληκτους της Λάρισας Ελλάδα ,Περιφέρειες

16:1507/03

Ο πάπας στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη Διεθνή

16:0707/03

Κονιόρδου: Επιχείρησαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0407/03

Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών ΔΙΑΣ Κοινωνία ,Σημαντικά

16:0007/03

Χάθηκε φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου στην Κω Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:5407/03

Ένωση Εισαγγελέων: Καταδικάζει τις επιθέσεις σε δικαστικούς Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3907/03

Σκυλακάκης: Ούτε το 2022, εισφορά αλληλεγγύης Οικονομία ,Πολιτική ,Σημαντικά

15:3307/03

ΝΔ: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται Πολιτική

15:1507/03

Θεσ/νίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο Θεσσαλονίκη

15:0007/03

ΕΕ: Συνομιλίες για εξασφάλιση εισαγωγών αμερικανικών συστατικών εμβολίων Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:4507/03

Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία 12 ταλαιπωρημένοι γύπες Κοινωνία ,Περιβάλλον

14:3007/03

Πάτρα: Μυστήριο με εικόνες ξέφρενου κορωνοπάρτι 200 ατόμων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:1507/03

Σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στην Κηφισού (VIDEO) Ελλάδα

14:0907/03

Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:0007/03

ΥΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:5207/03

Ρόδος: Στεφάνι στο βωμό της πατρίδας κατέθεσε η ΠτΔ Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:4507/03

Μήνυμα Δένδια για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Πολιτική

13:3207/03

Πικέρμι: Kακοποίησαν και λήστεψαν ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3007/03

Kρήτη: Η βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος Ελλάδα ,Πολιτισμός

13:2407/03

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 3.000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα Κορωνοϊός ,Υγεία

13:1507/03

Άμπωτη: Υποχώρησαν τα νερά από τον Θερμαϊκό μέχρι το Καβούρι Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:0307/03

Eπιδότηση για τα σπίτια των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:5707/03

Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- ανοίγει το Μάρτιο η πλατφόρμα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:4707/03

Κικίλιας-Σχοινάς: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων – Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:3007/03

Θεσ/νίκη: Στη φάκα δύο αλλοδαποί με 266 πακέτα τσιγάρα Θεσσαλονίκη

12:1507/03

Βέλη Καλαφάτη εναντίον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα Ελλάδα ,Πολιτική

12:0007/03

Στο νέο «Εξοικονομώ» 1 δισ. και 80.000 κτίρια το 2021 Ελλάδα ,Ενέργεια ,Πολιτική

11:4907/03

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4507/03

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΕΑ αύριο για την Ημέρα της Γυναίκας Ελλάδα

11:3007/03

Δ. Παύλου-Μελά: Διαδικτυακό σεμινάριο για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο Παιδεία

11:1507/03

Έγγραφο – βόμβα: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε πολιτικό, αστυνομικό, δικαστή Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

11:0007/03

Η κόντρα Χάρι-Μέγκαν με το Παλάτι – Ομοιότητες και διαφορές με την Νταϊάνα Lifestyle ,Διεθνή

10:4507/03

Αττική: Πάνω από 300 επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του Κουφοντίνα Ελλάδα

10:3007/03

«Πάνδημες ΣυνARTήσεις» στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Κοινωνία

10:1507/03

Ρόδος: Εορτάζεται η 73η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0007/03

Λάρισα: Συνεχίζεται η προμήθεια οικίσκων και τροχόσπιτων για του σεισμόπληκτους Ελλάδα

09:4907/03

Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων Αθλητισμός

09:4407/03

Πέθανε ο ηλικιωμένος από το Μεσοχώρι που σώθηκε από τα 6,3 Ρίχτερ Ελλάδα

09:2807/03

Οι 6 κύκλοι της Επιστρεπτέας, έδωσαν ενισχύσεις 7,3 δισ Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

09:1507/03

Κυριακάτικη τριάδα σε εξαιρετική απόδοση Αθλητισμός

09:0007/03

Γκάγκα: Στα νοσοκομεία ηλικιωμένοι χωρίς εμβολιασμό, 20αρηδες και ολόκληρες οικογένειες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:4507/03

Διακοπή υδροδότησης στο Ντεπώ Θεσσαλονίκη

08:3007/03

Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:1507/03

«Μετεξεταστέες» οι επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες Real Estate ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:0007/03

O καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5906/03

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ουγγαρία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4506/03

Βέλγιο-Covid-19: Πρωτομαγιά το άνοιγμα της εστίασης Διεθνή ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ