Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις μπογιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις μπογιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η επίθεση της αναρχικής ομάδας έγινε χθες το βράδυ, με αφορμή την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.

Την ευθύνη για την επίθεση με κόκκινες μπογιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ανέλαβε η αναρχική ομάδα «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η επίθεση έγινε το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Αναλυτικά παρακάτω τα όσα αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης»:

«Πριν από δυο βδομάδες υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων τα 12 είναι μεταχειρισμένα) από τη Γαλλία, τα οποία θα κοστίσουν συνολικά 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό (1,92 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η αγορά των αεροσκαφών και 400 εκατομμύρια ευρώ τα όπλα τους). Στις 25/1, μάλιστα, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψει από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη σύμβαση που επισφράγισε την εν λόγω αγορά πολεμικού εξοπλισμού.

Η αγορά αυτή προβάλλεται από το ελληνικό κράτος ως αναβάθμιση της δύναμης πυρός της ελληνικής αεροπορίας που θα θωρακίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Με εθνικιστικά τροπάρια προσπαθούν να συγκαλύψουν επικοινωνιακά τις αξιώσεις που έχει στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής το ελληνικό κεφάλαιο που φιλοδοξεί να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του διαμοιρασμού των ενεργειακών κοιτασμάτων και του διαμετακομιστικού εμπορίου που συνδέεται με αυτά.

Σε αυτά τα πλαίσια εξελίσσεται ο διακρατικός ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας που έχει ως επίκεντρο την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων (βλ. Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ). Η εθνική κυριαρχία απηχεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των ντόπιων και υπερεθνικών καπιταλιστών. Γι’ αυτά τα συμφέροντα οι κυρίαρχοι ποτίζουν τους υπηκόους τους με σοβινισμό, για να τους χρησιμοποιήσουν ως αμνούς επί σφαγή για την εξυπηρέτηση των δικών τους ταξικών συμφερόντων. Αντίστοιχα, οι επίδοξοι πολεμοκάπηλοι μάς παραμυθιάζουν πως τα έξοδα για τα εξοπλιστικά αφορούν καθαρά την άμυνα της χώρας. Πώς εξηγούν άραγε την αποστολή συστοιχιών Patriot και προσωπικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, τις περιπολίες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα στενά του Ορμούζ για την άσκηση πίεσης στο Ιράν προς όφελος των ΗΠΑ, τις πολυδάπανες πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από χώρες των Βαλκανίων σε ρόλο χωροφύλακα του ΝΑΤΟ και την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Μάλι με σκοπό τη συνδρομή του γαλλικού στρατού; Κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Η αναβάθμιση του οπλοστασίου των εγχώριων ενόπλων δυνάμεων στοιχίζεται σαφώς με τις αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές επιταγές. Οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει στο ελληνικό κράτος τον ρόλο του επιτηρητή των ευρωατλαντικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μετατραπεί η ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση. Το ελληνικό κράτος, που ήδη δαπανά ετησίως 2,4% του ΑΕΠ του για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της περαιτέρω στρατιωτικοποίησής του: προσλήψεις 15.000 μόνιμων στρατιωτικών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες, επιθυμία για αγορά αεροπλάνων, τορπιλών, πυρομαχικών από τη Γαλλία, πιθανή αγορά φρεγατών από τη Γερμανία και αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 που αναμένεται να κοστίσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό κράτος σκορπάει τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία για να αναβαθμίσει τον μιλιταριστικό του μηχανισμό, ο οποίος συνάδει με την επιχειρούμενη αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του ελληνικού κεφαλαίου, τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και την καταστολή κάθε επιχειρούμενης μαζικής έκφρασης της κοινωνικής ανυπακοής και της ταξικής οργής των από τα κάτω. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών της εργατικής τάξης, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το ρεύμα και το νερό των φτωχών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ετήσιος προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 αυξήθηκε στα 5,496 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 3,921 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020), ενώ οι κρατικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν για το 2021 στα 4,257 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 4,829 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020).

Εντός του 2021 θα δαπανηθεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την απόκτηση των πρώτων 6 εκ των 12 αεροσκαφών Rafale (τα υπόλοιπα 12 θα φτάσουν εντός του 2022). Στον αντίποδα, το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών για τα νοσοκομεία βάσει του τακτικού προϋπολογισμού του 2021 ανέρχεται στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να το πούμε απλά: 6 αεροσκάφη Rafale = ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2021 για τις δαπάνες των νοσοκομείων. Αυτές είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες του ελληνικού κράτους.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το κράτος μάς δείχνει με κάθε ευκαιρία ποια τάξη υπηρετεί… δηλαδή τους ολίγους και προνομιούχους, τους κεφαλαιοκράτες.

Οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, σε όποια μεριά του χάρτη και αν βρισκόμαστε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με βάση αυτή να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν και ζουν από τη δική μας δουλειά. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών αφεντικών, δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για καμία πατρίδα, ούτε να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τις εργατικές τάξεις των άλλων χωρών, από τις οποίες προσπαθούν να μας χωρίσουν με κάθε τεχνητό μέσο οι κυρίαρχοι, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο διαλύτη της ταξικής συνείδησης (π.χ. έθνος, σύνορα, θρησκεία).

Ενάντια στην κρατική πολιτική που βάζει τα συμφέροντα των αφεντικών μας και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από τις ζωές μας -και αυτό σήμερα είναι πιο κυριολεκτικό από ποτέ- τη νύχτα της Κυριακής 31/1 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με χρώματα στο Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Μία αντι-ιμπεριαλιστική δράση σήμερα δε θα μπορούσε παρά να αφιερωθεί στον επαναστάτη κομμουνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτήν τη στιγμή διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας.

Για 5η φορά στη ζωή του ο πολιτικός κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας εξαναγκάζεται μπροστά στην κρατική αδιαλλαξία -η οποία δε διστάζει να εξευτελίσει και το ίδιο της το υποτιθέμενο νομικό πλαίσιο, προκειμένου να τον εκδικηθεί- να προχωρήσει στο τελευταίο μέσο πάλης που έχει ένας αγωνιστής, να ξεκινήσει απεργία πείνας. Το κράτος δεν αρκείται στα 18 έτη φυλάκισης και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που του επέβαλε. Φρόντισε όλα τα χρόνια να του θέτει επιπλέον απαγορεύσεις, να μηχανορραφεί, να χρησιμοποιεί το εισαγγελικό βέτο προτάσσοντας ευθαρσώς επιχειρήματα αμιγώς πολιτικά που σχετίζονταν με την άρνηση του Δημήτρη Κουφοντίνα να κάνει δήλωση μετάνοιας. Το κράτος καταστρατηγεί τους ίδιους του τους νόμους.

Αυτήν τη φορά η εκδικητικότητα του κράτους γενικά, αλλά και της οικογένειας Μητσοτάκη/Μπακογιάννη ειδικά, εκφράστηκε με τη φαρσοκωμωδία της ψήφισης ενός φωτογραφικού νόμου, προκειμένου να μεταγάγουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, όπου κρατούταν, και στη συνέχεια να παραβούν απροσχημάτιστα τον νόμο που οι ίδιοι έφτιαξαν. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δε μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά απήχθη και μετήχθη στο Δομοκό, με απόφαση -φυσικά- της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της απεργίας πείνας, ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας κρατείται στην απομόνωση, σε ένα κελί, που το έχουν βαφτίσει θάλαμο νοσηλείας, με 24ωρη παρακολούθηση μέσω κάμερας. Η κατάσταση της υγείας του είναι ήδη πολύ κρίσιμη και επιβαρύνεται σημαντικά κάθε μέρα που περνάει.

Ενάντια σε κράτη, πολέμους, εθνικισμούς.

Δίπλα στους αγωνιστές που βρέθηκαν στα κρατικά κελιά, επειδή πολέμησαν το κράτος, την ταξική ανισότητα και τον ιμπεριαλισμό.

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ