Αντιδρά και η Λαϊκή Συσπείρωση στους χειρισμούς Ζέρβα

Αντιδρά και η Λαϊκή Συσπείρωση στους χειρισμούς Ζέρβα

Αντίθετοι με την εκλογή νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μέσω τηλεδιάσκεψης , δηλώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, οι οποίοι τονίζουν ότι ο νόμος προβλέπει ρητά μυστική ψηφοφορία με κάλπη για την εκλογή προέδρου Δ.Σ.

Οι κύριοι Ζαριανόπουλος και Κωνσταντινίδης, εγγράφως ζήτησαν από την προεδρεύουσα της αυριανής ειδικής συνεδρίας για την εκλογή προέδρου Δ.Σ., κα. Σπανού, να ορίσει δια ζώσης μυστική και με κάλπη ψηφοφορία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα τήρησης όλων των προστατευτικών υγειονομικών μέτρων για να τηρηθούν “τα ελάχιστα που απέμειναν απ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία”. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι, επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Η επιστολή των κυρίων Ζαριανόπουλου και Κωνσταντινίδη έχει ως ακολούθως:

“ΠΡΟΣ

Τη κ. Σπανού,

Προεδρεύουσα δημοτική σύμβουλο της ειδικής συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της 7.3.2020 για την εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου,

Κοινοποίηση :

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβα.

Αγαπητή συναδέλφισσα,

Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως και το ΚΚΕ, διαχρονικά αλλά και ειδικά στις συνθήκες που προέκυψαν στο δημοτικό συμβούλιο, τοποθετείται από θέση αρχών.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου (όπως και των άλλων θέσεων του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου) είναι κορυφαία διαδικασία του συμβουλίου.

Θα έπρεπε να είναι δημοκρατική, να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς όπως καταγράφηκαν από τους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας καθώς (μεταξύ των άλλων) ο πρόεδρος, στην ουσία, ορίζεται από τη παράταξη του δημάρχου, έστω κι’ αν αυτή έχει μειοψηφικό ποσοστό της λαϊκής ψήφου, μετατρέποντας τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σε πρόεδρο του δημάρχου.

Αυτό, στη περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει αποτυπωθεί με έντονο τρόπο (βλ. ιδιαίτερα ποσοστό «πρωτογενούς» λαϊκής ψήφου στο Α’ γύρο των εκλογών για τη παράταξη  του σημερινού δημάρχου και συγκρότηση διοίκησης από μετεκλογική τεχνητή συγκόλληση άλλων υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων άλλων συνδυασμών).

Σε όλο το διάστημα της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων πολλές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την μεθοδευμένη έλλειψη δημοσιότητας των συνεδριάσεων με την άρνηση της διοίκησης, αυτές να μεταδίδονται (όπως παλιά) από τη δημοτική τηλεόραση με αποτέλεσμα η μόνη φωνή που ακούγεται στη πόλη να είναι αυτή τη διοίκησης ενώ εξαφανίζεται ουσιαστικά η φωνή της αντιπολίτευσης.

Θα περίμενε κανείς ότι στη κορυφαία διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου θα τηρούνταν έστω και τα ελάχιστα εναπομείναντα ψείγματα δημοκρατικής διαδικασίας με ταυτόχρονη τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας.

Εντούτοις, ακόμα και αυτή η διαδικασία παραπέμπεται στη «τηλεδιάσκεψη».

Μια διαδικασία που ΔΕΝ τηρεί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου που προβλέπει ρητά «μυστική ψηφοφορία με κάλπη» για την εκλογή του νέου προέδρου.

Το δημοτικό συμβούλιο οδηγείται όχι σε μυστική αλλά σε ανοιχτή ψηφοφορία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον έλεγχο της ίδιας της διαδικασίας και της βούλησης των δημοτικών συμβούλων.

Με βάση τα πραγματικά χωροταξικά δεδομένα του δημοτικού μεγάρου, τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για  σύγκληση συνεδρίασης «κεκλεισμένων των θυρών» εν μέσω περιοριστικών μέτρων (βλ. ΠΝΠ – ΦΕΚ 55/2020), τις πραγματικές δυνατότητες οργάνωσης της μυστικής, σε κάλπη ψηφοφορίας με ταυτόχρονη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων (βλ. ξεχωριστή προσέλευση ανά ένας δημοτικός σύμβουλος στη κάλπη) είναι δυνατόν ΚΑΙ να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα ΚΑΙ να τηρηθούν τα ελάχιστα που απέμειναν απ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία.

Τυχόν άρνηση μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν εντελώς προσχηματική συγκρινόμενη όχι μόνο με τις πραγματικά ασφαλείς διαδικασίες μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη αλλά κυρίως με ότι συμβαίνει με επικίνδυνους υπερ-συνωστισμούς στη πόλη (βλ. σχολεία, μέσα μεταφοράς, χώροι εργασίας κ.λ.π.).

Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και τη τελευταία στιγμή να τροποποιήσετε την απόφαση σας για τηλεδιάσκεψη.

Να ορίσετε την ίδια μέρα και ώρα για τη «δια ζώσης» διαδικασία μυστικής και με κάλπη ψηφοφορίας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με τον ασφαλή τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω (και που είναι κατά πολύ ασφαλέστερος όσων «τηρούνται» σε άλλους χώρους καθημερινά).

Στην αντίθετη περίπτωση, που επιμείνετε στη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δηλώνουμε ότι ΔΕΝ θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια διαδικασία, επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ζαριανόπουλος Σωτήρης

Κωνσταντινίδης Μιχάλης”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ