Αντικαπνιστικός Νόμος: Μειώθηκε ο τζίρος καταστημάτων

Αντικαπνιστικός Νόμος: Μειώθηκε ο τζίρος καταστημάτων

Οι πτυχές του νέου αντικαπνιστικού νόμου και οι επιπτώσεις του στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων αναλύθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα με τίτλο “Το τσιγάρο γίνεται καπνός”, διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης των μελών του.

Το ΕΕΘ είναι υπέρ των περιορισμών του καπνίσματος στους δημοσίους χώρους, καθώς αυτό επιβάλει η διεθνής πρακτική, ωστόσο είναι κατά των υπερβολών και της αντικαπνιστικής υστερίας, τόνισε εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Κώστας Ιακώβου, Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΘ, που πρότεινε να επιτραπεί σε καταστήματα, στο πλαίσιο βελτίωσης του νόμου, η λειτουργία ξεχωριστών χώρων για τους καπνίζοντες, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.
Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο τζίρος κάποιων καταστημάτων μειώθηκε μέχρι και 50%, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται με το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Εμμανουηλίδης τόνισε ότι το θέμα απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες και για το λόγο αυτό διοργανώθηκε η ημερίδα, προκειμένου να αναλυθούν όλες οι πτυχές του.

24.000 νεκροί ετησίως!

Η γιατρός του Πνευμονολογικού τμήματος του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Τσιούδα ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο 24.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα!

Συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην κατανάλωση τσιγάρων, με τον μέσο όρο για κάθε καπνιστή να ξεπερνά το ένα πακέτο ημερησίως!

Όσοι νοσηλεύονται στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο είναι κατά 95% καπνιστές, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι το κάπνισμα προκαλεί σωρεία βλαβών στον οργανισμό με πιο συχνή τον καρκίνο στον πνεύμονα και ακολούθως, καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, προβλήματα στην αναπαραγωγή αλλά και στο νεογνό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Το τσιγάρο περιέχει 4000 χημικές ουσίες, οι 250 από τις οποίες είναι καρκινογόνες και τοξικές. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο αφαιρεί 5,5 λεπτά ζωής από τον καπνιστή!

Με το τσιγάρο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μέχρι και 17 φορές, με τον καρκίνο του πνεύμονα να έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τον το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι παθητικοί καπνιστές εισπνέουν το 25% του καπνού ενός τσιγάρου!

Οι άλλοι εισηγητές

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τούμπας Νικόλαος Μπογατίνης, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στο 2008, όταν και άρχισε ο σχεδιασμός του αντικαπνιστικού νόμου και επικεντρώθηκε στα πρόστιμα και το βιβλίο αναφοράς που υποχρεούνται να έχουν πλέον οι επιχειρήσεις, ώστε να καταγράφονται οι τυχόν ποινές λόγω της μη συμμόρφωσης με τον νόμο.
Η κάθε παράβαση που θα διαπιστώνεται και η αξία του προστίμου που θα επιβάλλεται, θα καταγράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, η ελεγκτική αρχή θα μπορεί να ελέγξει αν έγινε παράβαση και στο παρελθόν, καθορίζοντας το ύψος του προστίμου. Το πρόστιμο με κάθε επανάληψη παράβασης θα διπλασιάζεται, εκτός από τα πρόστιμα των 400 ευρώ και των Ι.Χ., καθώς είναι ήδη πολύ υψηλά.
«Έχει γίνει πολύς ντόρος για την αντικαπνιστική νομοθεσία αλλά της αξίζει», τόνισε ο κ. Μπογατίνης και αναφερόμενος στην επιβολή του δήλωσε αισιόδοξος.

Ο Χρήστος Μήττας

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας, από την πλευρά του τόνισε ότι «αντίπαλος μας δεν είναι ο καπνιστής αλλά το κάπνισμα», τονίζοντας πως «όπως μάθαμε να φοράμε την ζώνη και το κράνος έτσι λοιπόν, πρέπει και να καπνίζουμε έξω από τους δημόσιους χώρους». Επεσήμανε παράλληλα, ότι σκοπός των αντικαπνιστικών μέτρων δεν πρέπει να είναι ο φόβος του ελέγχου αλλά ο σεβασμός στους μη καπνίζοντες.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Κ.Μ, Σοφοκλής Κουρτίδης τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος γιατί ως λαός «δεν είχαμε αντικαπνιστική κουλτούρα, ενώ σήμερα την έχουμε αποκτήσει». Συμπλήρωσε δε πως «το κράτος δεν φρόντισε να φτιάξει το 2008 επαρκή μηχανισμό αντιμετώπισης» σε αντίθεση με τώρα.

«Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής με άμεση εξέλιξη έτσι ώστε να ξέρει ο πολίτης ότι η καταγγελία του θα γίνει πράξη. Θα πρέπει να γίνεται ορθή καταγραφή των ελέγχων και η νέα νομοθεσία να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται» πρότεινε ο κ. Κουρτίδης. «Είναι λάθος να λειτουργήσουμε σαν κλέφτες και αστυνόμοι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι νέες διατάξεις απαγορεύουν το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους» και διευκρίνισε πως «κλειστός θεωρείται οποιοσδήποτε χώρος όπου το τσιγάρο μένει μέσα». Όπως εξήγησε, η νομοθεσία προβλέπει ότι θα τεθεί σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα αναρτώνται οι έλεγχοι και «εύχομαι να είναι προσβάσιμη σε όλους».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top