Νέα Γη: Από τον Καπνό στη Στέβια- “Παπαστράτος” και “Stevia Hellas”

Νέα Γη: Από τον Καπνό στη Στέβια-  “Παπαστράτος” και “Stevia Hellas”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μία βιώσιμη αλλά και αναγεννητική λύση για τον Έλληνα καπνοπαραγωγό πρότειναν σήμερα η “Παπαστράτος” και o συνεταιρισμός “Stevia Hellas”, με το πιλοτικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή σε Ροδόπη και Ξάνθη κι’ είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα των παραγωγών καπνού, σε μία εποχή που παγκόσμια μειώνεται η ζήτηση για τα καπνικά προϊόντα.

Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη και παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, ο αντιπρόεδρος της “Παπαστράτος” κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο δ/νων σύμβουλος της “Stevia Hellas” κ. Χρήστος Σταμάτης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, σφραγίζοντας και επισήμως το πιλοτικό πρόγραμμα “Νέα Γη”, το οποίο φέτος, ήδη δίνει τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, υποσχόμενο στον παραγωγό ως και τριπλάσια έσοδα ανά στρέμμα, σε σύγκριση με τον καπνό. 

Τη συνεργασία των δύο εταιρειών συγχάρηκε ο Υπουργός ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή σε αυτή στελεχών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μάλιστα ο Αιτωλοακαρνάνας κ. Λιβανός, πρότεινε να δοκιμαστεί και στην περιοχή του Αγρινίου, η μετάβαση από τα καπνά στη στέβια, καθώς η οικονομία της περιοχής για δεκαετίας βασίστηκε στην καλλιέργεια του καπνού, που υποχωρεί και φθίνει. 

Στρατηγική η αλλαγή της “Παπαστράτος”

Ο κ. Καργαρώτος μίλησε για την ευθύνη που αισθάνεται η “Παπαστράτος” απέναντι στους καπνοκαλλιεργητές, λόγω της μείωσης- σε Ελλάδα και διεθνώς- του αριθμού των καπνιστών, αλλά και του όγκου των καπνικών προϊόντων που καταναλώνονται. 

Η στρατηγική αλλαγή πορείας για την “Παπαστράτος” έγινε πριν πέντε χρόνια, όταν με την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στράφηκε στην παραγωγή heets για το iqos. H ανάπτυξη των προϊόντων μειωμένης επιβάρυνσης είναι ραγδαία στην Ελλάδα, όπως εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των εξαγωγών της “Παπαστράτος” δίχως όμως αυτό να αλλάζει τη διεθνή τάση που είναι στροφή προς ένα μέλλον δίχως τσιγάρο. Γι’ αυτό και η “Παπαστράτος” μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, προσπαθεί να εξασφαλίσει βιώσιμη εναλλακτική για τους παραγωγούς καπνού, ενδεχομένως κάνοντας και άλλες αντίστοιχες συνεργασίες σε επόμενη φάση. 

Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία, που φέτος κλείνει 90 χρόνια ζωής, πραγματοποιεί πρόσθετη επένδυση 125 εκατ. ευρώ.

Stevia Hellas: Αύξηση 45% στο τζίρο το 2021 

Παίρνοντας το λόγο ο δ/νων σύμβουλος της “Stevia Hellas”κ. Σαραντης, τόνισε ότι ο συνεταιρισμός που έχει έδρα τη Λαμία, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφει ετησιως αύξηση 40%-50% στον κύκλο εργασιών του, αφού όμως τα πρώτα έξι χρόνια της δραστηριότητάς του ( δημιουργήθηκε το 2011), οι συνεταιριστές “μάτωσαν”

Η καλλιέργεια της στέβιας, είναι ιδανική για τους καπνοπαραγωγούς, γιατί ακολουθούνται οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια μηχανήματα. 

Ένας παραγωγός καπνού, μπορεί να έχει ως και τριπλάσια έσοδα ανά στρέμμα (σ.σ. σε ώριμο στάδιο) γιατί οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον καπνό, ενώ η βιολογικά καλλιεργούμενη στέβια δίνει και υψηλότερες τιμές. 

Συγκεκριμένα, από ένα στρέμμα καπνού ο παραγωγός παίρνει 150-155 κιλά αποξηραμένα φύλλα, όταν από την ίδια έκταση παίρνει ως και 400 κιλά αποξηραμένων φύλλων στέβιας. 

Όσον αφορά την τιμή ο καπνός δίνει 4,7 ευρώ/κιλό, τα συμβατικά καλλιεργημένα φύλλα στέβιας κάτι άνω των 3 ευρώ, αλλά τα βιολογικά πωλούνται για 5 plus ευρώ / κιλό. 

Τεράστια η ζήτηση για στέβια

Σημειώνεται ότι η στέβια είναι καινούργια καλλιέργεια για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με τις μερικές εκατοντάδες στρεμμάτων που καλλιεργούνται στη χώρας , η  Ελλάδα να είναι η πρώτη παραγωγός στέβιας στην Ευρώπη. 

Όπως τονίσθηκε, μεγάλοι παραγωγοί στέβιας είναι η Κίνα και Λατινική Αμερική, περιοχές όμως που δεν δίνεται έμφαση στις βιώσιμης καλλιεργητικές πρακτικές και δεν εφαρμόζεται ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ζήτηση για την Ευρωπαϊκή στέβια. 

Η ζήτηση ενισχύεται αποφασιστικά από την απομάκρυνση των καταναλωτών από τη ζάχαρη και τη στροφή στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες. 

“Πέρυσι, τα ράφια με ζάχαρη σε δύο μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ, έχασαν το 20% της έκτασής τους, όταν από την άλλη πλευρά διπλασιάστηκαν τα ράφια με τα φυσικά γλυκαντικά”, υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης. 

Η “Stevia Hellas” έχει το 65% της ελληνικής αγοράς στέβιας στη χονδρική και η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη τόσο στην αγορά τσαγιού- ροφημάτων, όσο και στην αγορά εκχυλίσματος. Οι συνεταιριστές της “Stevia Hellas” καλλιεργούν 400 στρέμματα στην περιοχή της Λαμίας, ενώ ακόμη 100  στρέμματα έχουν μπει πειραματικά στην καλλιέργεια, σε Θράκη και Λάρισα. 

“Στόχος μας είναι τα 100 στρέμματα να γίνουν 200 ή και 300 του χρόνου, αφού έχουμε ήδη θετικά πρώτα αποτελέσματα”.

Λιβανός: Οι ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός κ. Λιβανός επανειλημμένως επαίνεσε το πιλοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζουν “Παπαστράτος” και “Stevia Hellas”, διαθέτοντας υλική και καλλιεργητική υποστήριξη στους αγρότες, τονίζοντας ότι συνδυάζει συνεργασία, καινοτομία και νέα αντίληψη, αυτά δηλαδή που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας για να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. 

Ο Υπουργός, σε ειδική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα, θα αναφερθεί στη Νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. που στοχεύει σε ποιοτικότερα και φθηνότερα τρόφιμα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την Αγροτική Πολιτική της επόμενης δεκαετίας, περίοδο κατά την οποία θα είναι διαθέσιμα διαχειριστικά εργαλεία ύψους 20 δισ. ευρώ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ