«Απών» κράτος & δήμοι για το «Σπίτι του Καλλιτέχνη»

«Απών» κράτος & δήμοι για το «Σπίτι του Καλλιτέχνη»

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Μεγάλη αδιαφορία δείχνει το κράτος και οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, για το «Σπίτι του Καλλιτέχνη», το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2014 νομίμως με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Το «Σπίτι του Καλλιτέχνη» έγινε γνωστό ως «Σπίτι του Μουσικού» ωστόσο, από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 το καταστατικό τροποποιήθηκε και η ονομασία του σωματείου άλλαξε.

Παρόλο που το σωματείο έχει δώσει δυναμικό παρών στη Θεσσαλονίκη και κάνει συνεχώς δράσεις για να μπορεί να βοηθάει τα προστατευόμενα μέλη του, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικόλαο Ρέγκο, όλοι οι δήμοι της πόλης αδιαφορούν ή τους έχουν στο… περίμενε. Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριά τους έχει διαθέσει ένα μέρος 10 τ.μ. για να μπορούν να κάνουν τις συναντήσεις τους αλλά «αυτός ο χώρος δεν μας χωράει, είναι μικρός και τον έχουμε απλά για να φυλάσσουμε τα φορολογικά μας βιβλία» επισημαίνει ο κ. Ρέγκος και τονίζει ότι το «σπίτι του καλλιτέχνη» χρειάζεται έναν χώρο μεγάλο προκειμένου να μπορεί να κάνει τις εκδηλώσεις του και τις συναντήσεις του μέσα σε αυτόν.

«Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος. Έξι συναπτά έτη ζητάμε από όλους τους δήμους. Αυτό το διάστημα, έπειτα από συζητήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τσακμακίδης μας είπε ότι ως το τέλος του μήνα θα μας καλέσει να δούμε κάποιους χώρους οι οποίοι είναι ανενεργοί», τονίζει ο κ. Ρέγκος.

Αίτημα εύρεσης χώρου έχει σταλεί και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει απαντηθεί. «Καταθέσαμε αίτηση στον κ. Ζέρβα πριν τα Χριστούγεννα. Δεν του καταλογίζουμε ότι αδιαφορεί γιατί ξέρουμε ότι η περίοδος των εορτών είναι δύσκολη. Ωστόσο, αν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δεν έχουμε πάρει απάντηση, θα το ονομάσω αδιαφορία», σημειώνει ο κ. Ρέγκος και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Θα είναι ψέμματα αν πω ότι θα είναι ο μοναδικός δήμαρχος που θα αδιαφορήσει για εμάς».

Όσον αφορά την αδιαφορία του κράτους ο κ. Ρέγκος τονίζει ότι: «Δεν μας στηρίζει κανένας, ούτε καν το κράτος. Έχουμε κάνει αίτηση ερανικής ιδιότητας από το 2016 στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατατέθηκε σε δυο τράπεζες και ακόμα περιμένουμε».

Ο χώρος που είχε παραχωρήσει η πρώην διοίκηση του Δήμου στο σωματείο:

Το Σπίτι του Καλλιτέχνη «φωλιάζει» εκατοντάδες ανθρώπους

Το «Σπίτι του Καλλιτέχνη» παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει δίπλα του συμμάχους που το στηρίζουν σε κάθε του κίνηση. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι η κα. Άννα Φόνσου, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του «Σπίτι του Ηθοποιού» στην Αθήνα,  τον κ. Γιάννη Μαρινίδη λογιστή – φοροτεχνικό και τον κ. Αναστάσιος Κατσιάφας, δικηγόρο. Μετά την ίδρυση του ως «Σπίτι του Μουσικού» αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2019 να αλλάξει το καταστατικό του έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν και άλλοι καλλιτέχνες μέσα, όπως οπερατέρ, μουσικοί, ποιητές, ηθοποιοί κ.α. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλαξε και το όνομα του, σε «Σπίτι του Καλλιτέχνη».

Αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 300 μέλη τα οποία χωρίζονται σε τρία σκέλη: 1) Τα ενεργά μέλη τα οποία είναι γύρω στα 165 2) Τα επίτιμα μέλη τα οποία έχουν προσφέρει κάτι περισσότερο από την συνδρομή τους και 3) Τα προστατευόμενα μέλη τα οποία είναι αυτά που δεν μπορούν να προσφέρουν έσοδα στο σωματείο και βοηθούνται από αυτό σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση για να ζουν μία αξιοπρεπή ζωή, αναλόγως τις ανάγκες τους.

Δράσεις αλληλεγγύης καθημερινά

Το σωματείο βοηθάει καθημερινά τα προστατευόμενα μέλη του ενώ παρέχει βοήθεια και σε ανθρώπους που δεν είναι εγγεγραμμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία οικογένεια που ζούσε παράγκα στη Σίνδο χωρίς θέρμανση και το «Σπίτι Του Καλλιτέχνη» μαζί με μία συλλογικότητα δράσεων μερίμνησαν για να βρουν σόμπες και ξύλα προκειμένου να ζεσταθούν. Ακόμα και οι εκδηλώσεις που κάνει το σωματείο είναι για να μπορεί να εξασφαλίζει οικονομικά τα προστατευόμενα μέλη του. «Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με δικούς μας πόρους», τονίζει ο κ. Ρέγκος.

«Αυτή την εβδομάδα, έχουμε δύο οικογένειες που πρέπει τις στηρίξουμε οικονομικά γιατί δεν έχουν να φάνε, μία που δεν έχει να πληρώσει τα χρωστούμενα στην εφορία και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να τους πάρουν το σπίτι και άλλη μία να φροντίσουμε για ξύλα γιατί δεν έχει να ζεσταθεί», καταλήγει ο κ. Ρέγκος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top