ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών μετά τα κρούσματα – “Να ληφθούν άμεσα μέτρα” (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών μετά τα κρούσματα – “Να ληφθούν άμεσα μέτρα” (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λαμβάνονται λόγω του κορωνοϊού και ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν μεταξύ άλλων δωρεάν τεστ για όλους, απολύμανση στους χώρους και ατομικά μέσα προστασίας. “Η υγεία μας δε παίζεται στα ζάρια” τονίζουν, επισημαίνοντας ότι η ανησυχία τους  μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα κρούσματα, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η κατάσταση στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι “επικίνδυνη” καθώς με τον συνωστισμό που σημειώνεται, ειδικά τις ώρες αιχμής, αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν άμεσα λύσεις, όπως είναι η αύξηση των δρομολογίων.

Όπως τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Τάσος Παπαδόπουλος, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικής, “οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ ήρθαμε να διαδηλώσουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία βλέπουμε να επιβεβαιώνονται αυτή τη στιγμή, που πραγματικά το ΑΠΘ έχει γεμίσει με κρούσματα.

Μια σειρά από σχολές όπως είναι το Βιολογικό, η Ιατρική, οι Φοιτητικές εστίες, τα ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ, τα ΤΕΦΦΑ των Σερρών, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της κυβέρνησης, με συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχει δώσει “φράγκο” για τις σπουδές μας, δεν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και την υγεία και τώρα όλες αυτές οι επιλογές φαίνεται πραγματικά ότι έρχονται εις βάρος μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές ζήτησαν αντιπροσωπία να ανέβει στη Σύγκλητο και να καταθέσει τα αιτήματα, ωστόσο, μέχρι και αυτή την ώρα, όπως λένε, δεν έγινε δεκτό.

Μεταξύ των αιτημάτων των φοιτητών είναι:

– Να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζομένους των εστιών όπως και στους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας.
– Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν.
– Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
– Να απολυμανθούν τώρα όλοι οι χώροι, ο διάδρομος, η λέσχη.
– Να ανοίξει η δεύτερη διανομή φαγητού και να επεκταθεί η λειτουργία του ωραρίου του εστιατορίου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την σίτιση.
– Αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων που είναι αχρησιμοποίητα ή χρησιμοποιούνται από ένα τμήμα μόνο σε κάθε σχολή και των αιθουσών τελετών όπου υπάρχουν, συνεδριακών κέντρων με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
– Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού έτσι ώστε τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δια ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Δείτε αναλυτικά όσα όσα δήλωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος στο GRTimes.gr:

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα των συλλόγων Φ.Σ Νομικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΦΑ, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών και του ΣΟΦΕΘ του ΑΠΘ.

Tη λήψη μέτρων ζητούν οι φοιτητές μετά το κρούσμα κορωνοϊού στις εστίες. Τι καταγγέλλουν:

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού στις εστίες, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την υγεία των φοιτητών και καταγγέλλει την καθυστέρηση που υπάρχει στην ενημέρωση και τη λήψη μέτρων. ”Από την Παρασκευή βρέθηκε κρούσμα COVID 19 και έχει φτάσει Τρίτη και ακόμα να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της υγείας μας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου:

«Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την καθυστέρηση που υπάρχει στην ενημέρωση και την λήψη μέτρων για την υγεία των εστιακών φοιτητών που διαμένουν αυτήν την στιγμή στην εστία. Από την Παρασκευή βρέθηκε κρούσμα COVID 19 και έχει φτάσει Τρίτη και ακόμα να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της υγείας μας. Η πρυτανεία προκλητικά δηλώνει πως από την πρώτη στιγμή πάρθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τη στιγμή που δεν έχουν προβεί ούτε στην «στοιχειώδη» ενημέρωση που είναι η απαραίτητη για να ξεκινήσει η ειδική διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο, οι Πρυτανικές Αρχές και οι υπεύθυνοι για την Φοιτητική Μέριμνα να πάρουν τις ευθύνες τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, όπως και ο ΣΟΦΕΘ εδώ και μήνες διεκδικούν τα αυτονόητα, την προστασία της υγείας όλων των Οικοτρόφων και του προσωπικού των Εστιών. Την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για την υποβάθμιση των Ιδρυμάτων μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, «σφυρίζουν αδιάφορα» για τις ανάγκες των φοιτητών!

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Δεν τσιμπάμε από τα ψέματά τους. Δεν θα αφήσουμε την υγεία μας έρμαιο των πολιτικών τους επιλογών και της αδιαφορίας τους.
Δυναμώνουμε την φωνή μας διεκδικώντας άμεσα:
Τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζομένους των εστιών όπως και στους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας.
Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν.
Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Να απολυμανθούν τώρα όλοι οι χώροι , ο διάδρομος, η λέσχη.
Να ανοίξει η δεύτερη διανομή φαγητού και να επεκταθεί η λειτουργία του ωραρίου του εστιατορίου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την σίτιση.
Καλούμε στην Γενική μας συνέλευση έκτακτα Τετάρτη 21/10 8μμ έξω από τις Α ΦΕΘ».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ