Αθ. Σαββάκης: Η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη θα φέρει επενδύσεις και δουλειές

Αθ. Σαββάκης: Η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη θα φέρει επενδύσεις και δουλειές

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα από τις βαλκανικές, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δε διαθέτει Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, με τη γειτονική Βουλγαρία να έχει έξι, τη Ρουμανία επτά και τη γειτονική Τουρκία 21. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), μετά τη θετική ανταπόκριση στο αίτημά του από πλευράς πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση της Ζώνης, για την οποία αρχικό ενδιαφέρον σε επίπεδο προθέσεων έχουν δείξει περίπου 50 επιχειρήσεις μέλη του.

«Αρχίσαμε να εργαζόμαστε στο ΣΒΕ, για τη δημιουργία μίας τέτοιας Ζώνης στη Θεσσαλονίκη, πριν δύο χρόνια. Το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Ελευθέρων Ζωνών υπάρχει και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, τόσο για την ενίσχυση των εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την προσέλκυση ξένων εταιρειών που θα ήθελαν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του ευνοϊκού τελωνειακού και φορολογικού καθεστώς που αφορά επιχειρήσεις που θα τελειοποιούν προϊόντα εντός της Ζώνης και απευθείας θα τα εξάγουν», τόνισε στο GrTimes.gr ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ απάντησε και στις αντιδράσεις που διατυπώνονται στη λειτουργία μίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται εντός της Ζώνης, εάν θέλουν να δράσουν εντός της Ελλάδας και να διοχετεύσουν προϊόντα στην ελληνική αγορά, σε αυτά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενοι δασμοί.

Πέραν αυτού, οι αμοιβές των εργαζομένων στη Ζώνη, δεν θα είναι «γαλέρας», όπως από κάποιους υποστηρίχθηκε, αλλά στα επίπεδα και σύμφωνα με όσα ορίζει η εθνική νομοθεσία.

« Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη θα αμείβονται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ενώ επιπλέον, η εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες αποδεικνύει ότι η λειτουργία των Ζωνών ενισχύει την απασχόληση. Στην Πολωνία και λόγω της επίδρασης της Ζώνης που βρίσκεται στο Γκντάνσκ, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 40% ενώ εντάχθηκαν και νέοι κλάδοι στην οικονομία της περιοχής», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες είναι μία επιτυχημένη διεθνής πρακτική, αφού υπάρχουν 5.000 από αυτές σε 125 χώρες, με περισσότερους από 52 εκ. εργαζομένους και διακινούμενα προϊόντα αξίας άνω των 700 δις. ευρώ. Αλλά πολλές τέτοιες Ζώνες υπάρχουν και στην Ε.Ε. Ιταλία και Ιρλανδία έχουν από μία, στη Λιθουανία υπάρχουν επτά, επτά και στη Μολδαβία, δύο στην Πολωνία, έξι στη Βουλγαρία, επτά στη Ρουμανία και, στη γειτονική Τουρκία 21.

Γιατί το πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Η Θεσσαλονίκη και το στρατόπεδο Γκόνου , έκτασης 670 στρεμμάτων, στο οποίο προτάθηκε να δημιουργηθεί η Ζώνη, προσφέρονται ιδανικά κατά το ΣΒΕ για τη λειτουργία της κι’ αυτό λόγω της εγγύτητας με τον   ΟΛΘ που είναι λιμάνι εξαγωγικό, όπως και του εμπορικού ενδιαφέροντος για την τελειοποίηση προϊόντων που θα εξάγονται σε αγορές των Δυτικών Βαλκανίων, στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, αλλά και τη Σερβία ως και τη Νότια Βουλγαρία.

«Για τη λειτουργία μίας τέτοιας Ζώνης, ενδιαφέρον υπάρχει από πολλές εταιρείες τροφίμων, αλλά και επιχειρήσεις που εξάγουν βιομηχανικά προϊόντα για την τελειοποίηση των οποίων εισάγουν μέρη από τρίτες χώρες».

Βεβαίως η έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, προοριζόταν από την ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία logistics center, διαγωνισμός που προς το παρόν έχει «παγώσει» καθώς η σιδηροδρομική εταιρεία αναμένει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από πλευράς αρμοδίων υπουργείων.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το Γκόνου, είναι η γειτνίασή του με το Καλοχώρι, περιοχή στην οποία υπάρχουν διαθέσιμες δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές εκτάσεις, κατάλληλες πιθανότατα για την επέκταση του καθεστώτος της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης σε επόμενη φάση. Πέραν αυτού, η περιοχή του Καλοχωρίου είναι ήδη ένας μεγάλος πυρήνας οικονομικής δραστηριότητας, μίας άτυπης μεν βιομηχανικής περιοχής και με ιδιαίτερα προβλήματα, που όμως φιλοξενεί περίπου 450 επιχειρήσεις και αντιμετωπίζεται σαν το επόμενο, μετά τα Οινόφυτα, Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Ο ΣΒΕ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για το θέμα της Ζώνης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος έχει αναλάβει το θέμα από πλευράς κυβέρνησης με σκοπό την διερεύνηση όλων των ζητημάτων που θα συνδέονται με τη λειτουργία της.

Η Ζώνη, όπως εξήγησε ο κ. Σαββάκης, θα πρέπει να συνδέεται απευθείας με το Λιμάνι, το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ενώ όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, για τα βασικά έργα υποδομής θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από αναπτυξιακές Τράπεζες.

«Ο Σύνδεσμος θα έβλεπε, σαν επισπεύδων φορέας, τη συμμετοχή στο σχήμα υλοποίησης του έργου, προκειμένου να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του project. Ωστόσο, άλλος προφανώς θα είναι ο φορέας διαχείρισης της Ζώνης, που θα είναι αυτοδιοίκητη».

Μένει να δούμε στους επόμενους μήνες, τα αποτελέσματα της συνεργασίας των ΣΒΕ, ΣΕΒΕ με τα αρμόδια Υπουργεία καθώς στο θέμα, πέραν του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εμπλέκεται και το Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, ως η υπεύθυνη Αρχή για το τελωνειακό καθεστώς εντός της Ζώνης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top