ΑTRIA: Kινητικότητα για logistics centers και χώρους γραφείων

ΑTRIA: Kινητικότητα για logistics centers και χώρους γραφείων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

H αγορά του logistics center της Kuehne Nagel στη Σίνδο από τη Blackstone, ενός από τα μεγαλύτερα funds επενδύσεων σε ακίνητα, αποτελεί μία ακόμη πρόσφατη απόδειξη για τις τάσεις που θα επηρεάσουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, με τον κλάδο των αποθηκών – logistics να παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης κι’ έχοντας ήδη “κερδίσει” μία “παλινόρθωση” των μισθωτικών αξιών της τάξης του 30%.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η αξιοποίηση σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων σε περιοχές – κόμβους διαμετακόμισης και εμπορίου όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, αλλά και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει διεθνείς θεσμικούς ‘παίκτες’, όπως τονίσθηκε από τους επικεφαλής τoυ ATRIA Group, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φορέα υπηρεσιών στον κλάδο ακινήτων στην Ελλάδα που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια δραστηριότητας.

Σχετικά με το deal της Θεσσαλονίκης, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες στην αγορά, τέθηκε από δημοσιογράφους σχετική ερώτηση στους επικεφαλής και τα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου ATRIA.

Το τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων, κυρίως των επαγγελματικών, ανέλυσαν οι κ.κ. Γιάννης Περρωτής και Νάσος Περρωτής, CEO του Ομίλου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος αντίστοιχα, ο κ. Νίκος Χατζητσόλης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτιμήσεων «Αξίες ΑΕ», ο κ. Δημήτρης Τζιβράς γενικός διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της ATRIA από το 1998 και ο κ. Γιώργος Γκόγκος, διευθυντής της «Αξίες» για τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα με τον Πειραιά, λόγω της ανάπτυξης που γνωρίζουν τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, της γεωγραφικής τους θέσεις στους δρόμους του εμπορίου αλλά και των συγκριτικά χαμηλότερων τιμών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προσελκύουν πλέον σημαντικό ενδιαφέρον για αγορές και ενοικιάσεις σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων αλλά και γραφείων, με τη διαφορά ότι η ζήτηση αφορά κυρίως χώρους σύγχρονους που δεν υπάρχουν παρά πολύ λίγοι στην αγορά.

Όπως ο κ. Χατζητσόλης επισήμανε, οι αλλαγές στο εμπόριο που έφερε το e-commerce και οι οποίες ολοένα κερδίζουν έδαφος, καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη δικτύων σύγχρονων logistics centers σε κομβικά σημεία, ενώ πρόσθεσε ότι οι τάσεις αυτές αλλάζουν και το πρόσωπο των εμπορικών κέντρων (σ.σ. Αμερική) στα οποία περιορίζονται τα φυσικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ενώ αυξάνεται η παρουσία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας αλλά και γραφείων ακόμη- χώρων εργασίας.

Θεσσαλονίκη: Γραφεία και call centers

Στη Θεσσαλονίκη, στη Σίνδο ειδικότερα, το 25%-30% των βιομηχανικών κτιρίων είναι ανενεργά, αλλά η μετατροπή τους σε σύγχρονους χώρους αποθηκών –  υπηρεσιών logistics, δεν είναι πάντοτε δυνατή ή συμφέρουσα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Νάσος Περρωτής οι ξένοι ενδιαφέρονται για έτοιμα ακίνητα, με το κλειδί στο χέρι και ει δυνατόν στην κατηγορία premium.

O κ. Τζιβράς επισήμανε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σήμερα ζητήσεις για περίπου 15.000 τ.μ. σύγχρονων γραφειακών χώρων, είτε από «δεύτερο χέρι», είτε νεόδμητων, ξεκινώντας από Δυτικά και από την περιοχή του «Φιξ»- 26ης Οκτωβρίου  και φτάνοντας Ανατολικά, στην περιοχή του «Medeterranean Cosmos».

«Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο στη Θεσσαλονίκη, με τις ζητήσεις για χώρους γραφείων. Υπάρχουν τρεις- τέσσερις υποψήφιοι που ζητούν χώρους μεταξύ των 2.000-3.500 τ.μ., όταν οι χώροι σε κτίρια σε καλή κατάσταση, δε φτάνουν ούτε στα δάκτυλα του ενός χεριού».

Πολλές ζητήσεις υπάρχουν, μεταξύ άλλων, από εταιρείες call centers, με μία από αυτές να είναι η Teleperformance, πληροφορία που δεν διαψεύσθηκε από τα στελέχη της «Αtria». Επίσης, σχετικά με εταιρείες που έχουν ανακοινώσει επενδύσεις στην πόλη, λέχθηκε ότι η Pfizer για το Κέντρο ΙΤ που θα δημιουργήσει διαπραγματεύεται δύο ακίνητα, ένα στα δυτικά και άλλο ένα στα ανατολικά της πόλης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν δοθεί από στελέχη της Pfizer.

Αλλά σε αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της κατά 3.000-3.500 τ.μ. βρίσκεται και η Deloitte, παρότι έχει πλέον μισθώσει όλο το κτίριο της Oktabit στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Η «Τεχνόπολη» θα μπορούσε να προσφέρει τεμάχια γης για όσους επιθυμούν να κατασκευάσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις.

Η σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας και ειδικότερα η ζήτηση για μίσθωση αποθηκευτικών χώρων έχει αυξήσει τις τιμές, στη Θεσσαλονίκη, στα 2,8-3 ευρώ/τ.μ./μήνα, από τα χαμηλά επίπεδα των 2-2,2 ευρώ/τ.μ. ενώ στην Αθήνα οι τιμές φτάνουν και στην περιοχή των 5-6 ευρώ/τ.μ.

Sterner Stenhus: Ο Έλληνας από τη Σουηδία

Η αγορά πλέον προσελκύει δυνητικούς επενδυτές από Ευρώπη και Αμερική και, μεταξύ αυτών και τον Ελληνοσουηδό κ. Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος με την Sterner Stenhus επενδύει στην ελληνική αγορά και μέσω του σχεδίου εξυγίανσης, της Pasal Development, όπως έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες Τράπεζες.

Με τη Sterner Stenhus, που βλέπει την ελληνική αγορά στοχεύοντας και σε έργα ΣΔΙΤ, βρίσκεται σε συζητήσεις και η ΑTRIA.

Άλλωστε η Sterner Stenhus πέτυχε και εξασφάλισε ένα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ για δέκα σχολεία στην Αττική, ενώ μέσω της τοποθέτησης στην Pasal θα αποκτήσει τον έλεγχο του μεγάλου ακινήτου στο οποίο λειτουργεί το logistics center  της «Σκλαβενίτης», όπως και μεγάλο ακίνητο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Περρωτής: Η αγορά ακινήτων έχασε 2,3 τρις

Ο επικεφαλής του ομίλου ATRIA, ήταν καταιγιστικός στο κατηγορώ που εκτόξευσε, προς όσους διαχειρίστηκαν τα θέματα της αγοράς ακινήτων στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα αυτή να χάσει συνολικά το 75%-80% της αξίας της. Από τα 3 τρις , που ανερχόταν η αξία της αγοράς τα έτη 2006-2007, πριν εκδηλωθεί η κρίση, καταποντίστηκε στα 700-800 δις. , πιάνοντας πάτο το 2013.

Μάλιστα η  αγροτική γη, έφτασε να χάσει ως και το 90% της αξίας της, σε εκείνα τα δραματικά χρόνια.

Το 2014 έδειξε ότι πήγαινε κάπως να γυρίσει ανοδικά, για να διαγράψει το 2015 τη δεύτερη μεγάλη πτώση. Σήμερα, ο κ. Περρωτής, εκτίμησε ότι η αγορά συνολικά κινείται ανοδικά με την αξία της να διαμορφώνεται περίπου στο 1,5 τρις., διπλάσια δηλαδή από το σημείο ναδίρ.

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί,πρόσθεσε, εξαΰλωσαν μια σημαντικότατη εθνική περιουσία, πολλαπλάσια του χρέους της χώρας, με τους Έλληνες πλέον να διστάζουν να επενδύσουν στα ακίνητα, ακόμη και αν διαθέτουν τα κεφάλαια.

Μάλιστα ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ  όχι μόνο αντισυνταγματικό αλλά και «πιο άθλιο φόρο, γιατί φορολογεί ανύπαρκτη περιουσία, θεωρώντας μάλιστα πλουσίους ανθρώπους που ήταν πτωχευμένοι».

Για την προσέλκυση επενδύσεων που θα συνεπάγονται και ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, ο κ.Γ. Περρωτής, πρότεινε τη δημιουργία Οικονομικών Ζωνών Ανάπτυξης στις οποίες να μην επεμβαίνει το Δημόσιο (σ.σ. κάτι σαν τις charter cities του Νομπελίστα Paul Romer).

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του Ομίλου τόνισε πως η αγορά των κατασκευών, η οποία πάσχει από έλλειψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού λόγω του brain drain, θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί για να αναπτυχθεί σε υγιή βάση ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εκδήλωσης πληθωριστικών τάσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top