«Σήμερα δεν βιώνουμε σκηνές Μπέργκαμο» λόγω του έγκαιρου σχεδιασμού που έγινε από τον δήμο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Αβαρλής μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.
Ο κ. Αβαρλής επισήμανε ότι ήδη από τον Μάρτιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδωσε οδηγίες προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικοί ταφώνες στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου σε απομακρυσμένα σημεία, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία χωροθέτησης. «Έτσι σήμερα δεν ζούμε σκηνές Μπέργκαμο. Το τελευταίο 20ημερο του Νοέμβρη έχουμε κηδέψει γύρω στα 100 άτομα που πέθαναν από covid», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβαρλής ο οποίος είναι υπεύθυνος των Κοιμητηρίων, καθώς είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως ο ίδιος σημείωσε αν δεν είχαν αρχίσει έγκαιρα οι προετοιμασίες για τη χωροθέτηση περιοχής ταφής για τους νεκρούς covid, σήμερα «η κατάσταση θα ήταν μη διαχείριση». Επίσης, τόνισε πως το σχέδιο προβλέπει να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμοι 40 ταφώνες και γ’ αυτό «καθημερινά ανοίγουμε νέους». Μάλιστα υπογράμμισε πως στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου του δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται η ταφή και πολιτών που πέθαναν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά διέμεναν, σε άλλες περιοχές του νομού ή της χώρας όπως σε Καστοριά, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, καθώς τόσο τα Κοιμητήρια της Δυτικής Θεσσαλονίκης όσο και των επαρχιακών πόλεων είναι γεμάτα.
Θαμμένοι για 10 χρόνια οι νεκροί covid!
«Τώρα τρέχουν, τελευταία στιγμή, για να οριοθετήσουν τους ξεχωριστούς χώρους που επιβάλλεται να δημιουργηθούν λόγω των όσων προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα», επισημαίνει ο κ Αβαρλής και εξηγεί με ποιον τρόπο γίνεται η ταφή, γιατί επιλέγεται ξεχωριστό σημείο και γιατί οι νεκρού μένουν θαμμένοι για 10 χρόνια, τυλιγμένοι σε ειδικές φόρμες και σε σφραγισμένα φέρετρα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αβαρλής αναφέρεται στο ψηφιακό άλμα που πέτυχε ο δήμος Θεσσαλονίκης με την προσπάθεια της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή να έχει αρχίσει προ κορωνοϊού.
Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Γιώργος Αβαρλής στη Μαρία Σαμολαδά:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν 300 νέοι τάφοι για θύματα κορωνοϊού (ΦΩΤΟ+VIDEO)
Κορωνοϊός: Δεν φτάνουν τα ψυγεία για τους νεκρούς
Δημιουργία θέσεων ταφής για περιστατικά covid-19 και στις Σέρρες
Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τη μεταθανάτια μετάδοση του ιού