Αύξηση 45% στα ενοίκια έφερε το Airbnb (VIDEO)

Αύξηση 45% στα ενοίκια έφερε το Airbnb (VIDEO)

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ενοικίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε πόλεις όπου πολλά διαμερίσματα έχουν μπει στην πλατφόρμα της Airbnb τα ενοίκια έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο από 3 έως 15%. Μάλιστα, έχουν αυξηθεί κατά 45% μέσα σε τρία χρόνια σε περιοχές κεντρικές και γύρω από τουριστικούς προορισμούς. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με τίτλο “to be or to Airbnb” που οργάνωσε σήμερα η παράταξη “Η Πόλη Ανάποδα” του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας πιυ έχει αρχίσει για την προστασία της κατοικίας.

Η καμπάνια ξεκίνησε καθώς διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη έχει διαπιστωθεί μεγάλη έλλειψη ακινήτων εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη συνολικά περίπου 3.000 διαμερίσματα νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και δυσμενές περιβάλλον για τους ενοικιαστές.  Γι’ αυτό η παράταξη έχει αρχίσει τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης, Αντώνης Γαζάκης, στόχος είναι “να ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον νόμο του ’17 που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέσει περιορισμούς στις πλατφόρμες του Airbnb σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, με το να βάλει περιορισμούς στον αριθμό των ακινήτων ανά ΑΦΜ, στον αριθμό ημερολογιακών ημερών που διατίθενται τα διαμερίσματα με μάξιμουμ 90 ημέρες και στον περιορισμό με βάση τη φορολογική δήλωση τα 12.000 ευρώ για περισσότερες από 90 ημέρες διάθεσης του airbnb”.


Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον υπάρχουν εξωφρενικές τιμές στην αγορά, με τα ενοίκια για μια γκαρσονιέρα στο κέντρο να φτάνουν τα 400 με 500 ευρώ. Επίσης, τόνισε πως τα διαμερίσματα προς μίσθωση είναι λίγα, ενώ όσα επιστρέφουν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης μετά από ένα διάστημα στο airbnb λόγω της ανακαίνισής τους είναι πολύ ακριβά για τα εισοδήματα των νέων ή των φοιτητών που έρχονται να σπουδάσουν στην πόλη.

Το 45% των ακινήτων σε εταιρίες

Από την πλευρά της, η Τόνια Κατερίνη, αρχιτεκτόνισσα, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών, επισήμανε ότι, παρότι αρχικά το Airbnb έλυσε προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη από λίγα χρήματα, σήμερα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η αγορά, οι μικροί ιδιοκτήτες που νοικιάζουν μόνο ένα Airbnb είναι το 15% του συνόλου. Το υπόλοιπο 85% είναι από δύο Airbnb και πάνω και πλέον το 45% βρίσκεται σε εταιρίες, οι οποίες εχουν πολλά ακίνητα.

“Δε μιλάμε δηλαδή για μία περίπτωση μικρών ιδιοκτητών που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά για μία μεγάλη μπίζνα, απέναντι στην οποία πρέπει και η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει μέτρα για να προστατεύσει την κατοικία”, τόνισε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι πολλά διαμερίσματα δεν εχουν αριθμό μητρώου, δηλαδή δε φορολογούνται.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να διαμορφωθεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ακόμα και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται η εκμίσθωση από νομικά πρόσωπα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μέσω σύνδεσης Skype ανάλογες δράσεις στα Χανιά και την Κέρκυρα, αλλά και παραδείγματα αντιμετώπισης του θέματος σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως ο διαχωρισμός σε γεωγραφικές ζώνες της Βαρκελώνης, μέχρι την πλήρη απαγόρευση στο Βερολίνο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top