Χαρίσειο Γηροκομείο: Έτσι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα – Τα μέτρα που εφαρμόζει

Χαρίσειο Γηροκομείο: Έτσι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα – Τα μέτρα που εφαρμόζει

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο Χαρίσειο Γηροκομείο, καθώς η μεγάλη διασπορά μεταξύ των τροφίμων προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να εξεταστεί αν τηρούνταν τα μέτρα κατά του Covid-19. Διαβάστε στο GRTimes το πως εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο γηροκομείο, τα μέτρα που τηρούνται, αλλά και την συγκινητική ιστορία ηλικιωμένης τροφίμου με άνοια.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Προβληματισμό προκαλεί στο προσωπικό και στη διοίκηση του Χαρισείου Γηροκομείου η διασπορά της Covid-19 καθώς πηγή που μίλησε στο GRTimes ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα, όπως ορίζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελευταία φορά που επισκέφθηκε συγγενής τροφίμου το ίδρυμα ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ κατόπιν σχετικής ΚΥΑ, το προσωπικό υποβαλλόταν σε rapid test κάθε εβδομάδα, χωρίς να έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, για να εισέλθει νέος τρόφιμος στο γηροκομείο, υποχρεούταν σε 7ήμερη απομόνωση και μόνο κατόπιν διπλού αρνητικού PCR τεστ επιτρεπόταν η είσοδος στο γηροκομείο, διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης, στους κοινόχρηστους χώρους του ιδρύματος,  διενεργούνταν συνεχώς απολυμάνσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του γηροκομείου δεν ενημέρωνε σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, αλλά και την κατάσταση της υγείας τους, ήταν επειδή δεν υπήρχε οριστική απάντηση από τον ΕΟΔΥ, καθώς τα μοριακά τεστ ήταν ακόμη προς ανάλυση.

Πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Πληροφορίες αναφέρουν στο GRTimes ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο ίδρυμα, εντοπίστηκε κατά τύχη, καθώς ηλικιωμένος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού. Εκεί υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνου, όπου και βρέθηκε θετικός. Μετά από δύο ημέρες, δηλαδή την Τετάρτη, 3/03/2021, σε προγραμματισμένο έλεγχο του ΕΟΔΥ στο Χαρίσειο Γηροκομείο, διενεργήθηκαν 150 τεστ εκ των οποίων τα 13 βρέθηκαν θετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, περίπου οι μισοί ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο, ωστόσο καλά στην υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Προσαλίκας στο GRTimes, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών δεν είναι υποχρεωτικός, περίπου το 30% όλων των υγειονομικών υπαλλήλων των οίκων ευγηρίας όλης της επικράτειας είχε αρνηθεί, αλλά σήμερα, το ποσοστό των “αρνητών” έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι δύσπιστοι πείστηκαν, αφού δεν παρατήρησαν… περίεργες παρενέργειες στους συναδέλφους τους. Σήμερα, το 15-20% του συνόλου των υγειονομικών αρνείται, ενώ στο Χαρίσειο Γηροκομείο έχει αρνηθεί μία μικρή μειοψηφία.

Οι προσπάθειες ώστε να εντοπιστεί η “πηγή” της διασποράς του κορωνοϊού στο ίδρυμα είναι συνεχείς, ωστόσο άκαρπες. Πηγές αναφέρουν ότι οι ηλικιωμένοι, δεδομένου ότι το ίδρυμα είναι το σπίτι τους, δυσκολεύονται με την ορθή χρήση της μάσκας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανέφικτη η τήρηση των δύο μέτρων απόστασης μεταξύ τους. Περισσότερο από το 90% των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί, ενώ ένα μικρό ποσοστό έχει αρνηθεί.

Ιστορίες ανθρώπων στο Χαρίσειο Γηροκομείο

Ο εγκλεισμός δεν άφησε ανεπηρέαστους τους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας, καθώς η πλειοψηφία αυτών έχουν να δουν την οικογένειά τους περισσότερο από έναν χρόνο. Ανάμεσά στους τρόφιμους του Χαρισείου Γηροκομείου, είναι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από άνοια και η συχνή συναναστροφή με αγαπημένα άτομα και συγγενικά πρόσωπα, λειτουργούσε σχεδόν θεραπευτικά.

Συγκινεί η ιστορία μίας ηλικιωμένης, η οποία πάσχει από άνοια. Όταν απαγορεύθηκαν τα επισκεπτήρια, χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός στους τροφίμους του ιδρύματος, για να έχουν συχνή επαφή μέσω βιντεοκλήσεων με τους συγγενείς τους. Την συγκεκριμένη κυρία την επισκεπτόταν ο γιός της καθημερινά και όταν παρατήρησε την 10ήμερη απουσία του, η ίδια έπεισε τον εαυτό της ότι ο πολυαγαπημένος της γιος έφυγε από την ζωή. Από τότε, μέχρι και σήμερα, όταν επικοινωνεί ο γιος της μέσω βιντεοκλήσεων μαζί της, εκείνη του επιτίθεται, καθώς πιστεύει πως πρόκειται για έναν σωσία ο οποίος προσπαθεί να την παραπλανήσει.

Το προσωπικό του γηροκομείου εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να την πείσει ότι η φιγούρα που τις μιλά μέσω κάμερας είναι ο ίδιος ο γιος της. Οι προσπάθειες ωστόσο είναι μάταιες, με την ίδια να απαντά “με κοροϊδεύετε, παίζετε με τον πόνο μου ενώ έχω χάσει το παιδί μου”, καθώς η απουσία του από τη ζωή της, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ψυχική βλάβη στην ίδια.

*Να σημειωθεί ότι το GRTimes προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διευθυντή του Χαρισείου Γηροκομείου, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε, διαμηνύοντας ότι η ενημέρωση για τη θέση της διοίκησης πρόκειται να επιτευχθεί με τη δημοσίευση σχετικού δελτίου τύπου.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Σάββατο 6 Μαρτίου, το Χαρίσειο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσ/νίκη: Τέσσερα επιπλέον κρούσματα στο «Χαρίσειο» γηροκομείο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top