Στη συμβολή του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (INEB) του Eθνικού Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA), Αναστασία Χατζηδημητρίου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.
Σύμφωνα με την κυρία Χατζηδημητρίου, τρία είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που απασχολούν αυτή την περίοδο την επιστημονική κοινότητα (σ.σ. τα οποία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία, τη Βρετανία και τη Ν. Αφρική), ενώ καθημερινά υπάρχουν αναφορές για νέα στελέχη. Ωστόσο αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι το βρετανικό στέλεχος που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε ποσοστό 30% και πιθανό έχει και αυξημένη παθογονικότητα.
Όσον αφορά δε στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος που ευθύνεται για το καθολικό lockdown στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, η κυρία Χατζηδημητρίου τόνισε πως πρώιμες -και μικρής έκτασης- μελέτες δείχνουν πως το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζει μειωμένη αποτελεσματικότητα στα εμβόλια, κάτι που, όμως, μένει να αποδειχτεί. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, ενώ ερωτηθείσα για το τρίτο κύμα της πανδημίας είπε ενδεχομένως θα περιλαμβάνει τα πιο μεταδοτικά στελέχη.
Τέλος, επισήμανε ότι ήταν διαφορετικά τα στελέχη του κορωνοϊού κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα και εξήγησε για ποιον λίγο απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Ακούστε όλα όσα είπε η Αναστασία Χατζηδημητρίου στη Μαρία Σαμολαδά: