Δαρδαμανέλης: Τουριστικό brand για την Καλαμαριά της επόμενης μέρας

Δαρδαμανέλης: Τουριστικό brand για την Καλαμαριά της επόμενης μέρας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο Δήμος Καλαμαριάς αναζητεί τουριστικό brand name και  ετοιμάζει επιχειρησιακό σχέδιο για να αξιοποιήσει τα εξαιρετικά φυσικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, τα τοπόσημα, τους ελεύθερους χώρους και το μεγάλο asset των 6 χλμ, της παραλιακής ζώνης.

«Πάμε στην επόμενη ημέρα με επιχειρησιακό σχέδιο για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Καλαμαριάς. Θέλουμε να ξαναμπούμε στο χάρτη αναψυχής για το σύνολο της Θεσσαλονίκης, μετά από χρόνια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας αλλά και του χαρακτήρα που είχε η Καλαμαριά, η οποία παλιότερα ήταν πόλος έλξης για όλους τους Θεσσαλονικείς», δήλωσε στο GRTimes.gr o δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Σκοπός μας, με την ανάθεση εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Καλαμαριάς, δεν είναι να κτισθούν ξενοδοχεία αλλά να ωφεληθεί και η Καλαμαριά από τα εκατομμύρια των Ελλήνων και ξένων τουριστών που προ κορωνοϊού τουλάχιστον προσέλκυε η Θεσσαλονίκη. Σκοπός είναι, η συγκέντρωση όλων των στοιχείων σχετικά με συγκριτικά και εν δυνάμει αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Καλαμαριά, ώστε με τη δημιουργία στοχευμένου brand name και την παράλληλη υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, ο Δήμος μας να τραβήξει ξανά κοντά του, τους κατοίκους του μεγάλου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και όσους για τουριστικούς και επαγγελματικούς λόγους την επισκέπτονται», είπε ο κ. Δαρδαμανέλης προσθέτοντας:

«Βλέπουμε την ανάδειξη της Καλαμαριάς σε σχέση με τη διασύνδεσή της με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, με την οποία θα την ενώνει και το Μετρό. Η Καλαμαριά είναι ιδιαίτερο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης, οπότε επιδιώκουμε συνεργασίες και με άλλους OTA όπως και  με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άλλωστε στην Επιτροπή Εξωστρέφειας που πρόσφατα συγκροτήσαμε, μετέχει και ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Θάνος.

«Η Καλαμαριά διαθέτει αξιόλογο επιχειρηματικό δυναμικό, σοβαρές επιχειρήσεις και η υλοποίηση παρεμβάσεων που θα ξανακάνουν την περιοχή αγαπημένο τόπο αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου».

Καλαμαριά

Ο κ. Δαρδαμανέλης αναφέρθηκε στα αξιόλογα διάσπαρτα τοπόσημα που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου, τοπόσημα για ξεχωρίζουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη, όπως το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Ναυτικό Όμιλο, το Παλατάκι, τα οποία αν αξιοποιηθούν,  θα κάνουν πάλι την Καλαμαριά αγαπημένη περιοχή αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς.

«Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και έγιναν έργα στο παραλιακό μέτωπο, με τον καθαρισμό της ακτογραμμής παρότι ο Δήμος, κανονικά, δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε χώρους που δεν του ανήκουν. Το κάνουμε όμως για να υπάρχει καθαριότητα και βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης για τους πολίτες, σε εκτάσεις που είτε ανήκουν στην ΕΤΑΔ, είτε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Στην παραλία της Καλαμαριάς πρακτικά όλοι εμπλέκονται, η ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπουργείο Τουρισμού.

«Το καλοκαίρι του 2020 καθαρίστηκε η ακτογραμμή, και θα γίνει καθαρισμός και φέτος δύο φορές. Έγινε τέσσερις- πέντε φορές καθαρισμός βυθού, σε συνεργασία με εθελοντές. Κάναμε εθελοντικούς καθαρισμούς σε διάφορους χώρους, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στις Καπναποθήκες, στο παραλιακό μέτωπο, οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία και με εθελοντές».

Κολυμβητική παραλία στην Πλαζ;

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα των μετρήσεων που γίνονται στη θαλάσσια περιοχή από το 2018, που δείχνουν ότι δεν είναι απαγορευτική η κολύμβηση στην παραλία της Καλαμαριάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί ενέργειες για να γίνει κολυμβητική η παραλία, αλλά σταδιακά φαίνεται ότι η ποιότητα των υδάτων βελτιώνεται ενώ με το χρόνο θα καθαρίζει και περισσότερο ο βυθός. Οπότε, αν γυρίσουν οι κολυμβητές στην Καλαμαριά, τότε «θα μιλάμε για μία διαφορετική Καλαμαριά», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο Δήμος, άλλωστε έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη, την παραχώρηση σε αυτόν της Πλαζ Αρετσούς ώστε να προχωρήσει στην αξιοποίησή της. Έτσι ο Δήμος θα ξαναποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα καθώς σήμερα δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε ένα μέτρα από το παραλιακό μέτωπο των 6 χλμ που είναι στα διοικητικά του όρια.

Η εκχώρηση της Μαρίνας τελικά μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για να αποκτήσει ο Δήμος νόμιμα πρόσβαση στη θάλασσα, γιατί οι εκδηλώσεις που μέχρι τώρα γίνονταν είτε στην Πλαζ (ανήκει στην ΕΤΑΔ), είτε στο Παλατάκι, έπρεπε πάντα να οργανώνονται σε συνεννόηση με το φορέα που είναι ιδιοκτήτης ενώ δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη βελτίωση των υποδομών που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο.

«Κανονικά ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει ούτε ένα παγκάκι σε ιδιοκτησίες άλλων φορέων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο θησαυρός του «Κόδρα»

Άλλη περιοχή στην οποία έχει ήδη παρέμβει ο Δήμος Καλαμαριάς, είναι το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, συνολικής έκτασης 340 στρεμμάτων. Παρότι υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες στο πρώην στρατόπεδο, ο Δήμος καθάρισε και κούρεψε όλη την έκταση, αποβλήθηκαν όλοι οι καταπατητές ενώ έκλεισε και το παράνομο κυνοκομείο.

« Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής, καθαρός χώρος και περάσαμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η περίφραξη των 16 διατηρητέων κτιρίων και ο φωτισμός βασικών διαδρομών. Φέτος το καλοκαίρι το «Κόδρα» θα έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα και θα μπορούν να χαρούν αυτό τον θησαυρό της Καλαμαριάς οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Με την επαναφορά θεσμών δε και δραστηριοτήτων, που θα διαδραματίζονται εντός του πρώην στρατοπέδου, το «Κόδρα» θα γίνει ένας ακόμη πόλος έλξης για την Καλαμαριά», υποστήριξε ο Δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι από την έκταση των 340 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου,  παραχωρήθηκαν  204 στρέμματα στο Δήμο, ο οποίος απαλλοτρίωσε και έκταση 30 στρεμμάτων. Ωστόσο, στο πρώην στρατόπεδο υπάρχουν και άλλες ιδιοκτησίες, ιδιωτών, του ΑΟΟΑ και του ΥΠΠΟΑ.

Παλατάκι Καλαμαριά

Το Παλατάκι και η αξιοποίησή του

Ο Δήμος έχει εστιάσει την προσοχή του και το Παλατάκι, ένα σημαντικό τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο για την Καλαμαριά.  Το συγκεκριμένο ακίνητο, μετά τη λήξη του παραχωρητηρίου στο ΥΜΑΘ, περιήλθε στην ΕΤΑΔ

«Ξεκινήσαμε επαφές με κυβερνητικά στελέχη για τα πλέον φλέγοντα θέματα του Δήμου που είναι η εξασφάλιση οικοπέδου για νέο Λύκειο στην επέκταση Καλαμαριάς, η νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των ανταλλαξίμων και η διεκδίκηση της Πλαζ. Σε δεύτερο χρόνο, θα συζητήσουμε με την ΕΤΑΔ για το Παλατάκι και τις Καπναποθήκες, στάλθηκαν ήδη σχετικές επιστολές».

Ο κ. Δαρδαμανέλης, τόνισε ότι οι σχεδιασμοί του Δήμου «δένουν» με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Τουρισμού για μία πολύ σημαντική μελέτη, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κατά μήκος των οδών Σοφούλη και Πλαστήρα. Αυτό το μέτωπο σε Καραμπουρνάκι και Αρετσού θα ενοποιηθεί με διαδρομές περιπάτου, ποδηλατόδρομο ενώ προβλέπεται η διασύνδεσή του με την περιοχή του Κελλάριου Όρμου που βρίσκεται μετά το Ποσειδώνιο και ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Όταν ολοκληρωθούν μελέτες και έργα, το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, αναπλασμένο, ξεκινώντας από την Κρήνη θα συνεχίζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μέχρι το λιμάνι.

«Τότε, θα μιλάμε για μία διαφορετική Καλαμαριά, μία διαφορετική Θεσσαλονίκη και βεβαίως αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς, αλλά και στην οικονομική ζωή του Δήμου μας», κατέληξε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ