ΔΕΘ- Ανάπλαση: Στις 23 Ιουλίου ο νικητής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

ΔΕΘ- Ανάπλαση: Στις 23 Ιουλίου ο νικητής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στις 23 Ιουλίου αναμένεται η ανάδειξη του νικητή στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που διεξάγεται από τη ΔΕΘ- Helexpo, για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, οι 15 συμμετέχοντες – τεχνικά γραφεία από την Ευρώπη, την Ασία αλλά και τον Αραβικό Κόλπο- παρέδωσαν όλοι τις προτάσεις τους (σχέδια, μακέτες) ως τις 28/6/2021, καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ακολούθως, 21-23 Ιουλίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από εννέα τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, η οποία και θα επιλέξει τον νικητή, που θα λάβει το Πρώτο Βραβείο, όπως και τα έργα στα οποία θα απονεμηθούν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο.

Τεχνική ωρίμανση έργου- μελέτες και αδειοδοτήσεις

Μετά την επιλογή του Πρώτου Βραβείου στο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, θα ακολουθήσει η περίοδος της λεγόμενης τεχνικής ωρίμανσης του έργου, ήτοι των μελετών και , στη συνέχεια των αδειοδοτήσεων, που εκτιμάται ότι συνολικά θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, με σκοπό προς το τέλος του 2023 να μπει ο θεμέλιος λίθος του Νέου Εκθεσιακού της ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι ο νικητής του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, αναλαμβάνει και την εκπόνηση της προμελέτης του έργου, συνολικά, κάτι που είναι εφικτό καθώς οι συμμετέχοντες είναι μεγάλα τεχνικά γραφεία στελεχωμένα με μηχανικούς και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Εάν ο νικητής του διαγωνισμού, είναι ξένο τεχνικό γραφείο, θα πρέπει να έχει και Έλληνα συνεργάτη, κάτι που έχει κριθεί αναγκαίο, για να εξασφαλιστεί γνώση της ελληνικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η προμελέτη θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του έργου, που γίνεται με την αξιοποίηση του πολεοδομικού εργαλείου των Ε.Χ.Σ., έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά το ΣτΕ, έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα και αναμένεται  ανά πάσα στιγμή η δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Βεβαίως, ένα μέγα και απολύτως καθοριστικής σημασίας θέμα, είναι η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, που έχει προϋπολογιστεί στα 130 εκατ. ευρώ περίπου.

Από δηλώσεις που έχουν γίνει, η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μελετάει τους τρόπους χρηματοδότησης του project, αλλά ακόμη δεν έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειωτέον ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Π.Κ.Μ. θα στηρίξει το έργο. Η χρηματοδότηση από πλευράς Περιφέρειας μπορεί να αφορά στη διαμόρφωση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, που στην περίπτωση του σχεδίου ανάπλασης είναι το 50% της υπό αναδιαμόρφωση έκτασης. Ωστόσο, η πιθανή συμμετοχή της Π.Κ.Μ., θα εξαρτηθεί από το χρηματοδοτικό σχήμα που θα επιλέξει η ΔΕΘ- Helexpo.

Ανακοινώσεις σχετικά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ θα πρέπει να περιμένουμε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την 85η Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί υβριδικά,  11-19/9. Σχετική δήλωση έκανε στο GRTimes.gr o Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ