ΔΕΘ: Ενστάσεις και δεύτερος κύκλος αντιδράσεων στην ανάπλαση

ΔΕΘ: Ενστάσεις και δεύτερος κύκλος αντιδράσεων στην ανάπλαση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο δεύτερο κύκλο των αντιδράσεων πέρασαν όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο της ΔΕΘ- Helexpo για την ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου, καταθέτοντας ενστάσεις- τέσσερις τον αριθμό- στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ένα μήνα πριν βγει στον αέρα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Εκθεσιακό, ένας διαγωνισμός που θα τεθεί υπό την αιγίδα της UIA, κατατέθηκαν ενστάσεις για το προτεινόμενο Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, το οποίο ΠΣΕ, σημειωτέον, είναι υποκείμενος σχεδιασμός στο πολυσυζητημένο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που έχει πάρει προέγκριση .

Στόχος του φορέα, δηλαδή της ΔΕΘ-Helexpo, είναι, ΕΧΣ και ΠΣΕ μαζί, κι’ έχοντας τις απαιτούμενες Τεχνικές Γνωμοδοτήσεις, να πάρουν την έγκριση από το ΣτΕ ώστε η σύνθετη αυτή διαδικασία να ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο των περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Οι ενστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τέσσερις λοιπόν ενστάσεις υποβλήθηκαν στο Δήμο, ενστάσεις που δικαιούνται να καταθέσουν οι έχοντες έννομο συμφέρον. Και ο Δήμος, ετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτές, αφού πρώτα περάσει από ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εισήγηση της Διοίκησης, όπως είπε στο GRTimes.gr ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο Δήμος υποστηρίζει το project της ανάπλασης και έχει έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΘ- Helexpo εξασφαλίζοντας αντισταθμιστικά οφέλη για τα 14 στρέμματα των οποίων την ιδιοκτησία έχει διεκδικήσει.

Το περιεχόμενο των ενστάσεων δεν το γνωρίζουμε πλην μιας εξ’ αυτών, της ένστασης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Τα θέματα που θίγουν οι συντάκτες της ένστασης, είναι τα ίδια με εκείνα που είχαν προβάλλει στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Δηλαδή, αύξηση της δόμησης, πύκνωση του κυκλοφοριακού φόρτου, καθαίρεση κάποιων από τα παλιά περίπτερα που θεωρούν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας (σ.σ. η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ δεν τα χαρακτήρισε νεώτερα μνημεία) και, μη ορισμός κοινόχρηστης, ενιαίας έκτασης πρασίνου.

Μετά μήνες, τον Απρίλιο του 2020 και αφού έκλεισε η διαβούλευση, το ΥΠΕΝ, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, έδωσε το πράσινο φως στο ΕΧΣ και στη ΣΜΠΕ και πλέον η όλη διαδικασία εισήλθε στην επόμενη φάση, στην οποία και συναντά την αντίδραση που εκφράζεται με τις τέσσερις ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

Και στο σημείο αυτό, τίθεται το ερώτημα: Μήπως θα ήταν καλύτερο και ασφαλώς πιο ανώδυνο, να μείνει η Έκθεση ως έχει, με αυτό το κτιριακό αλαλούμ που κουτσοβολεύεται τόσα χρόνια; Aφού κρίθηκε ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί εκτός πόλης, ας μείνει έτσι, μιας και αμφισβητείται η ακολουθούμενη διαδικασία που είναι αυτή που ορίζει ο v.4447. Ας πάμε για χρόνια, όπως προτείνεται, με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς .

Ποια όμως είναι η κατάσταση στο εκθεσιακό; Θα μπορούσε να υπάρχει εκθεσιακό κέντρο αν το 50% της έκτασης των 176 στρεμμάτων δίνονταν ως κοινόχρηστο πράσινο; Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση αν δεν συμπεριλαμβάνονταν και άλλες χρήσεις π.χ. η κατασκευή ξενοδοχείου;

Tι δείχνει η πραγματικότητα

Υπάρχει μία συγκεκριμένη έκταση, μία εταιρεία ανώνυμη με συγκεκριμένες δραστηριότητες και ανάγκες, κι’ ένα έργο που όσον αφορά την κύρια του δραστηριότητα, την εκθεσιακή, δεν είναι υψηλών εσόδων και αποδόσεων. Συνεπώς, για την προσέλκυση χρηματοδότησης η ΔΕΘ- Helexpo πρέπει να βρει τρόπους να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, προφανώς εντάσσοντας στο σχέδιό της την ανέγερση ξενοδοχείου και εμπορικές χρήσεις.

Ενδιαφέρει την πόλη η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου; Θα ωφεληθεί η οικονομία της Θεσσαλονίκης από το αναπλασμένο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ; Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο καταφατική αφού η οικονομία της πόλης θα κερδίσει από την υπεραξία που θα προκύψει. Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχουν προ πολλού και επανειλημμένως δώσει οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και της βόρειας Ελλάδας, που αντλούν οφέλη από τις Εκθέσεις και τις διοργανώσεις εντός του εκθεσιακού- συνεδριακού κέντρου, κι’ οποίοι δεν αντιδρούν στην ανέγερση ξενοδοχείου, ούτε εμπορικών χώρων.

Η ΔΕΘ είναι μία ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου και είναι ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής, με το κεντρικό Δήμο να διεκδικεί, με παλαιότερη αγωγή, περίπου 14 στρέμματα, αλλά με τη Διοίκησή του να εκφράζει ότι στηρίζει το έργο της ανάπλασης με την εφαρμογή του εργαλείου του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που θα βάλει τάξη σε μία κεντρική περιοχή που πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί χωροταξικά και πολεοδομικά.

Με τις ενστάσεις επαναφέρεται στη δημόσια συζήτηση ο όρος «κοινόχρηστος», αντί αυτού του περίπου 50% που η ΔΕΘ σχεδιάζει να είναι ένας ενιαίος «ελεύθερος χώρος πρασίνου», που θα αρχίζει από το ύψος του «Βελλιδείου» θα κινείται νότια και δυτικά της έκτασης της Έκθεσης και θα φτάνει ως την συμβολή της Αγγελάκη με την Αλεξάνδρου Σβώλου. Αυτός ο «ελεύθερος χώρος πρασίνου» θα αποτελεί συνέχεια του ανοικτού πράσινου διαδρόμου που φθάνει ως την Παραλία.

“Κοινόχρηστο” συνεπάγεται αποζημίωση για τη ΔΕΘ

Αν θέλει η Πόλη, μία ομάδα πολιτών, ακόμη και το ΑΠΘ, αυτό το 50% της έκτασης, ως κοινόχρηστος χώρος, να ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου (Σ/Ν Ρυθμιστικού Σχεδίου), θα πρέπει η ΔΕΘ- Helexpo A.E. να αποζημιωθεί.

«Κοινόχρηστος χώρος πρασίνου» ή «Ελεύθερος χώρος Πρασίνου»; Ας δούμε πως έγινε ο χειρισμός του 1ου προβλήτα του ΟΛΘ, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πώς θα οριοθετείται αυτός ο χώρος, προς τις πέριξ της ΔΕΘ οδούς, θα έχει περίφραξη, δεν θα έχει, θα έχει κάποιου τύπου διαχωριστικά που οπτικά θα λειτουργούν ως περίφραξη…..ας το λύσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Αυτός ο ίδιος διαγωνισμός θα δίνει τη δυνατότητα στους μελετητές, εάν μπορούν και με τους τρόπους που θα υποδεικνύουν, να εντάξουν και κάποια από υφιστάμενα περίπτερα στο σχεδιασμό τους (εννοείται πως προστατεύονται η τοξωτή νότια πύλη, ο πύργος του ΟΤΕ, το Παλαί ντε Σπορ, τα κτίρια του ΜΜΣΤ και το περίπτερο της Esso Pappas).

Η ΔΕΘ, όπως της επιτρέπει ο νόμος, έχει αρχίσει μία προσπάθεια αναβάθμισης του εκθεσιακού της κέντρου στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας παράλληλα να κάνει προσβάσιμη στους πολίτες περίπου το 50% της έκτασης αυτής, δημιουργώντας ελεύθερους χώρους πρασίνου, που μόνο σε ορισμένες μεγάλες κλαδικές διοργανώσεις, θα τους χρησιμοποιεί.

Τα ζητήματα που θέτουν όσοι προβάλουν ενστάσεις κρίθηκαν και θα κριθούν, τελικώς, από τους αρμόδιους φορείς και όργανα και μένει να δούμε αν το σχέδιο για ένα αναπλασμένο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, θα υλοποιηθεί ή θα μείνει στα χαρτιά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ