ΔΕΘ: Παρουσία του υπουργού Επικρατείας Β. Σκουρή τα εγκαίνια της Forward Green (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΔΕΘ: Παρουσία του υπουργού Επικρατείας Β. Σκουρή τα εγκαίνια της Forward Green (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γεγονός είναι πλέον η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας, Ενέργειας, Δόμησης, Forward Green, την οποία εγκαινίασε πριν από λίγο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλης Σκουρής.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Στην κυκλική οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων για βιώσιμη ανάπτυξη και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εστιάζει η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας, Ενέργειας, Δόμησης, Forward Green, η οποία άνοιξε πριν από λίγο τις πύλες της και επίσημα με την τελετή εγκαινίων στην οποία το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής.

Όπως είπε ο κ. Σκουρής, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις οικονομίες να κατευθυνθούν προς μία κλιματικά ουδέτερη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πλήρως κυκλικά οικονομία έως το 2050, με τη μετάβαση να προϋποθέτει αλλαγές και προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο για εξοικονόμηση ενέργειας και παραγωγή από ΑΠΕ, το οποίο υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας για τους στόχους της ευρωπαϊκής επιτροπής έκανε λόγο για οικοδόμηση μιας δίκαιης και κοινωνικής, πράσινης Ευρώπης και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και για όλες.

Ανέφερε πως η μετάβαση στην κυκλική οικονομία απαιτεί την ανάπτυξη αποτελεσματικών και καινοτόμων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης, προσθέτοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας κυκλικής οικονομίας που θα οδηγήσει στο κυκλικό νοικοκυριό και τον κυκλικό πολίτη.

Δείτε τι είπε αναλυτικά ο κ. Σκουρης:

Ο Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας στον πρώην Πρωθυπουργό, έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή έκθεση μέσω της οποίας προσεγγίζεται ολιστικά το θέμα της κυκλικής οικονομίας και το οποίο όπως είπε, είναι το νέο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο που θα μας επιτρέψει να διασώσουμε τον πλανήτη μας που απειλείται από την κλιματική κρίση και τη ρύπανση.

Στόχος όπως υπογράμμισε είναι η έκθεση να γίνει και του χρόνου προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερους εκθέτες από όλον τον πλανήτη, καθώς οι προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη απαιτούν παγκόσμιες συνεργασίες και συνέργειες.

Στην ανάγκη σωστής προώθησης του νέου μοντέλου κυκλικής οικονομίας, μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης των πολιτών της εκπαίδευσης εστίασε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισημαίνοντας πως η κυκλική οικονομία αποτέλεσε και αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο και για την ανάπτυξη των δήμων της Θεσσαλονίκης.

Για μεγάλη και κεντρική αναγκαιότητα για όλη την Ευρώπη, υιοθέτησης του μοντέλου “παράγω, καταναλώνω, ανακυκλώνω και επαναχρησιμοποιώ”, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Στόχος της περιφέρειας όπως δήλωσε, είναι να καταστούν οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, μέρος της καθημερινότητας της αυτοδιοίκησης, των φορέων αλλά και των πολιτών.

Για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας αλλά και τις ενέργειές του δήμου Θεσσαλονίκης προς μία βιώσιμη λειτουργία, με υιοθέτηση καλών πρακτικών μεταξύ άλλων, για εξοικονόμηση ενέργειας, νέου χώρου πρασίνου κτλ, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως τόνισε πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος προηγούμενων χρόνων, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές της έκθεσης για για το εξαιρετικά χρήσιμο και επίκαιρο θέμα της.

Από την πλευρά του τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO Τάσος Τζήκας, ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν στην πραγματοποίηση του Forward Green, αλλά και τις 32 εταιρείες που συμμετέχουν από τη Βουλγαρία, που είναι και η τιμώμενη χώρα και η οποία όπως είπε, έχει κάνει πολλά στο θέμα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης.

Ο κ. Τζήκας σημείωσε εξάλλου πως στη διάρκεια του Forward Green, θα διεξαχθούν και δύο πολύ σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι το τριήμερο forum για την κυκλική οικονομία και το δεύτερο το φεστιβάλ κυκλικής οικονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τι είπε αναλυτικά:

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top