Διαδικτυακές εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Διαδικτυακές εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Στις 31 Ιανουαρίου 2021, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν διαδικτυακό αφιέρωμα τιμώντας την Εθνική Ημέρα Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε κατά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς το 2020, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μηνύματα από τους:

Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο

Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ, κ. Yossi Amrani

Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρο Καλαφάτη

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδoς και Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθ. Νικόλαο Παπαϊωάννου

Αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ

Πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, κ. Γιάννη Μπουτάρη

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων της Κυβέρνησης και της πόλης της Θεσσαλονίκης πλαισιώθηκαν μεταξύ άλλων από στιγμιότυπα από την κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021 στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την προβολή της παραγωγής του 55ου Φεστιβάλ Δημητρίων με τίτλο «Μη με ξεχάσετε», μια δραματοποιημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του ομώνυμου βιβλίου του Λεόν Σαλτιέλ από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τις ηθοποιούς Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη.

Προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης, στις 27 Ιανουαρίου 2021, ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε με τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο άστρο, που φορούσαν πριν από 78 χρόνια και οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι 67.000 Εβραίοι της Ελλάδος και οι 6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, προκάλεσε αίσθηση και αποτέλεσε μια μοναδική εικόνα που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντασσόμενη σε καμπάνιες για την ενίσχυση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπως αυτή του World Jewish Congress με το hashtag #WeRemember.

Τέλος στο πλαίσιο της επετείου προβλήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021 η παράσταση «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Entremosotros», στις 5 Νοεμβρίου 2016 στο Θέατρο «Άνετον»

Το σύνολο των προβολών παραμένει διαθέσιμο στο www.jcthessaloniki.gr και στο youtube

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top