Διατηρητέα: Οι επενδυτές τα θέλουν, η γραφειοκρατία τους διώχνει

Διατηρητέα: Οι επενδυτές τα θέλουν, η γραφειοκρατία τους διώχνει

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η τουριστική αφύπνιση της Θεσσαλονίκης αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση των πολλών διατηρητέων κτιρίων που υπάρχουν στην πόλη, αξιοποίηση που σκοντάφτει στα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι επενδυτές οι οποίοι, πρέπει να περάσουν, όχι από μία, αλλά από τρεις Αρχιτεκτονικές Επιτροπές.

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικότατο απόθεμα διατηρητέων κτιρίων αρκετών εκατοντάδων, για αρκετά από τα οποία έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες αλλά και ξένους υποψήφιους επενδυτές.

Όμως οι επενδυτές, όσοι «ζεστοί» κι’ αν είναι για να τοποθετηθούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αποθαρρύνονται και χάνουν το ενδιαφέρον τους, όταν βλέπουν τους φακέλους να πηγαίνουν από γραφεία σε υπηρεσίες και τούμπαλιν, χρόνος να χάνεται, χρήματα να ξοδεύονται και το έργο τους να μένει στα σχέδια και τα χαρτιά.

Ειδικά για τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, γι’ αυτούς ειδικά που «ερωτεύονται» κάποιο διατηρητέο, η εμπειρία από την ελληνική γραφειοκρατία που δεν υπακούει στη λογική, είναι εξουθενωτική. Άλλωστε όμορφες πόλεις, γραφικές υπάρχουν και αλλού, δεν έχει η Θεσσαλονίκη το προνόμιο της μοναδικότητας.

Και πώς να μην αποθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές όταν απαιτούνται μήνες, αρκετές φορές ως και ένας ή και ενάμισι χρόνος, για να δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι εγκρίσεις για την αποκατάσταση ή και την αλλαγή χρήσης ενός διατηρητέου;  Όταν ξανά και ξανά οι φάκελοι πάνε από υπηρεσία σε υπηρεσία, με τη μία να εγκρίνει και την άλλη να απορρίπτει, τη μία να κάνει διαφορετικές παρατηρήσεις από την άλλη, τον φάκελο να εγκρίνεται από Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να επιστρέψει και να σκαλώσει στην Επιτροπή της Πολεοδομίας;

Η Ελλάδα είναι η χώρα των παραδόξων και φυσικά η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι τα διατηρητέα της Θεσσαλονίκης, αυτά που είναι ήδη χαρακτηρισμένα, «ανήκουν» σε δύο διαφορετικές υπηρεσίες, είτε στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΜΑ- Θ, είτε στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για την Κεντρική Μακεδονίας.

Όποιος λοιπόν θέλει να αποκαταστήσει ένα διατηρητέο, διατηρώντας τη χρήση που έχει ή κάνοντας και αλλαγή χρήσης, θα πρέπει να απευθυνθεί στην υπηρεσία που το έχει χαρακτηρίσει. Αν, δε, είναι χαρακτηρισμένο από την υπηρεσία που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών / Υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης, δεν αρκεί να πάρει το ΟΚ από την υπηρεσία του ΥΠΠΟ, θα πρέπει να απευθυνθεί για έγκριση και στην υπηρεσία του ΥΜΑΘ.

Και στη συνέχεια, αφού δώσουν το πράσινο φως οι δύο  υπηρεσίες και τα αρμόδια τοπικά συμβούλια-επιτροπές τους, θα πρέπει να περάσει ο φάκελος και από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Πολεοδομίας.

Υπάρχουν όμως και άλλα περίεργα και δυσνόητα περί τα διατηρητέα. Αν το κτίσμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν έχει π.χ. ιδιαίτερα-αξιόλογα διακοσμητικά στοιχεία ή αν η ζητούμενη επέμβαση-προσθήκη ξεπερνά τα 400 τ.μ., τότε από την Περιφερειακή Υπηρεσία θα σταλεί Κεντρικά, είτε στο ΚΣΝΜ ή στο ΚΑΣ, ανάλογα με το πότε χρονολογείται ή με την εποχή στην οποία ανήκουν τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίσθηκαν.

Αλλά κι’ όταν πάρει το ΟΚ από τις Κεντρικής Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πάλι ο φάκελος θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Και βεβαίως, όσοι σκέφθηκαν να επενδύσουν σε κάποιο διατηρητέο κι’ έρχονται σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, εύλογα διερωτώνται: Γιατί με το ίδιο αντικείμενο, ασχολούνται τρεις διαφορετικές υπηρεσίες; Γιατί ένα έργο, δεν αρκεί να περάσει από μία υπηρεσία ;

A! και το πιο …απίστευτο. Οι υπηρεσίες έχουν χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίσματα, όταν οι φάκελοί τους που υπάρχουν στα αρχεία είναι μισοάδειοι, με στοιχεία ελλιπή ή, κάποιες φορές λείπουν κι’ ολότελα, όπως έχει αναφερθεί από μηχανικούς που ασχολούνται με την αποκατάσταση διατηρητέων.

Σήμερα έρχονται ξένοι και θέλουν να επενδύσουν σε μικρά ξενοδοχεία, στο κέντρο της πόλης και η Θεσσαλονίκη, σε όλο τη μήκος της Εγνατίας αλλά και μέχρι την Αγίου Δημητρίου , όπως βέβαια και στην Άνω Πόλη, όπως και ανατολικά του Λευκού Πύργου, έχει εκατοντάδες κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα ενώ πολλά έχουν στοιχεία που θα τα συμπεριελάμβαναν σε αυτή την κατηγορία.

Εκεί που σήμερα είναι το ενδιαφέρον στραμμένο στις τουριστικές αναπτύξεις, αύριο μπορεί να είναι και στις επαγγελματικές. Αυτό το κτιριακό απόθεμα, πριν απαξιωθεί τελείως από τη φθορά του χρόνου, μπορεί να αξιοποιηθεί και να δώσει νέα αξία στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, να ζωντανέψει και να αναβαθμίσει ολόκληρες γειτονιές, αν η λογική υπερισχύσει της γραφειοκρατίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ