Διατηρητέα, περίπτερα της ΔΕΘ; Aκυρώνεται η ανάπλαση;

Διατηρητέα, περίπτερα της ΔΕΘ; Aκυρώνεται η ανάπλαση;

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μαραθώνια αναμονή αλλά και συνεδρίαση εχθές το βράδυ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, για τη ΔΕΘ και το εκθεσιακό της κέντρο και για το εάν κάποια περίπτερα, θα πρέπει ή όχι να κριθούν διατηρητέα.

Το θέμα σαφώς και είναι κρίσιμο επειδή άμεσα συνδέεται με την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, καθώς αν το ΚΣΝΜ δεχθεί την εισήγηση  της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία, όπως έμαθε το GRTimes.gr, προτείνει τη διατήρηση τριών περιπτέρων,  των 2,6 και 8, το Σχέδιο της Ανάπλασης ακυρώνεται.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις δικές της… ιδιαιτερότητες, αλλά  ο τρόπος που λειτουργούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και των εμπλεκόμενων σε αυτή την υπόθεση της Ανάπλασης, κρατικών υπηρεσιών, είναι αν μη τι άλλο,… παράδοξος και ακατανόητος. Όπως παράδοξες  είναι και οι όψιμες αντιδράσεις ορισμένων αυτοδιοικητικών, αλλά και πολιτών, που τώρα διεκδικούν μία αλλιώτικη Θεσσαλονίκη.

Το 2019 και στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, σε εποχή δηλαδή που η τότε κυβέρνηση και νυν αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε το Σχέδιο της Ανάπλασης, μία ομάδα τριών  αρχιτεκτόνων, τον Απρίλιο του 2019 κατέθεσε έκθεση στο ΥΠΠΟ με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν διατηρητέα 6  κτίρια (μεταξύ αυτών τα περίπτερα 1,2, το κτίριο διοίκησης και το περίπτερο Esso Pappas) .

Αντί το θέμα να εξετασθεί τότε, κεντρικά, έστω και παρά την εισήγηση της Εφορείας Πόλης Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης  η οποία υποστήριζε ότι δεν συντρέχει λόγος χαρακτηρισμού κτιρίων και υποστήριζε το Σενάριο Β του Σχεδίου Ανάπλασης, πέρασαν δύο χρόνια και έφθασε να συζητείται εχθές βράδυ στο ΚΣΝΜ, το θέμα του χαρακτηρισμού κτιρίων ως διατηρητέων. Πότε; όταν λίγες ημέρες πριν, στις 9/7/2021, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ  για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης και, όταν στις 23 Ιουλίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, θα κρίνεται η καλύτερη μελέτη στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σχέδιο Ανάπλασης.

Όλα τα θέματα αυτά, έπρεπε να έχουν συζητηθεί και λυθεί στο πλαίσιο της Διαβούλευσης. Σήμερα θα μάθουμε, τι μήνυμα τελικά θέλει να δώσει το ελληνικό κράτος, όταν το πρωί κτίζουμε και το βράδυ γκρεμίζουμε;

Να σημειωθεί ότι με το ΕΠΣ, προβλέπεται η διατήρηση των εξής κτιρίων και εγκαταστάσεων στο Εκθεσιακό της ΔΕΘ: -Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) -Πύργος ΟΤΕ – Περίπτερο Αγροτικής Τράπεζας (ESSO PAPPAS) -Πύλη – τόξο και στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ – Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο Θεσσαλονίκης (ΑΑΜΘ).

Μένει πλέον στο σημείο αυτό, να διαπιστώσουμε αν το Σχέδιο Ανάπλασης, μετά τρία και πλέον χρόνια διαδικασιών, ενεργειών, διαφωνιών αλλά και συνεργειών, θα περάσει από το ΚΣΝΜ ή, αν θα κολλήσει σε αυτό…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top