Δημητριάδης: Το Υπερταμείο και σε ρόλο αναπτυξιακού fund

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο και σε ρόλο αναπτυξιακού fund

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Tο Υπερταμείο γίνεται και  Public Wealth Fund,  δηλαδή διαχειριστής αναπτυξιακών κεφαλαίων του δημοσίου, επιδίωξη που θα αποτυπωθεί στο νέο τριετές στρατηγικό του  σχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ- Υπερταμείο) κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εταιρείες του Δημοσίου αλλάζουν, λειτουργούν με χαρακτηριστικά του ιδιωτικού τομέα, υϊοθετούνε τεχνολογίες αιχμής, προσαρμόζονται στα προτάγματα της εταιρικής διακυβέρνησης και της περιβαλλοντικής προστασίας. 

Με τη σύντομη ομιλία του κ. Δημητριάδη άνοιξε η ημερίδα που διοργανώνει το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, με θέμα “Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον”

Το Υπερταμείο, έχει δύο βασικούς στόχους, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, την αύξηση της κερδοφορίας των ΔΕΚΟ και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αλλά πέρα απ’ αυτό, πλέον θα περάσει στην αξιοποίηση της δυνατότητας που του δίνει ο ιδρυτικός του νόμος και, θα αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια που έχειξ από τα μερίσματα των θυγατρικών του, προκειμένου, μοχλεύοντάς τα, να στηρίξει αναπτυξιακές επενδύσεις. 

Ο CEO  της ΕΕΣΥΠ αναφέρθηκε επίσης στους πολύ επιτυχημένους διαγωνισμούς και έκανε το ΤΑΙΠΕΔ,  θυγατρική του εταιρεία , για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την Εγνατία Οδό και πιο πρόσφατα την ΔΕΠΑ Υποδομών.

ΤΑΙΠΕΔ , PPF και μεγάλες επενδύσεις

Την πολύ σημαντική Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, την λεγόμενη Project Preparation Facility ( PPF) παρουσίασε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης .

Η Μονάδα PPF αναλαμβάνει να τρέξει έργα στρατηγικής σημασίας του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης που έχουν εγκριθεί από την κυβερνητική επιτροπή και τα οποία δεν προχωρούν γιατί οι φορείς- διευθύνουσες υπηρεσίες που τα έχουν σχεδιάσει, συναντούν εγγενείς δυσκολίες .

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης, πρόκειται για έργα μεγάλα, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, τα οποία η Μονάδα PPF θα ωριμάζει μελετητικά, θα αδειοδοτεί , θα τα περνάει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και, στην συνέχεια, θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησής τους. 

Η λίστα με τα πρώτα έργα που αναλαμβάνει η PPF,  θα ανακοινωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και όπως έχει γίνει γνωστό, σε αυτή περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’.

Σκάλκος: EΣΠΑ και Δημόσιες Επιχειρήσεις

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, επισήμανε ότι οι ΔΕΚΟ αξιοποιούν πόρους του ΕΣΠΑ αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποτελεσματικότερης άντλησης αναπτυξιακών πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ και τα διάφορά προγράμματα και δράσεις που περιλαμβάνονται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , αν οι ΔΕΚΟ αλλάξουν την εταιρική τους κουλτούρα και παράλληλα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία των ΔΕΚΟ με τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ. 

Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το υποπρόγραμμα τεχνικής βοήθειας στη νέα προγραμματική περίοδο,  ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ , για να βοηθηθούν οι δικαιούχοι είτε για ωρίμανση και υλοποίηση έργων είτε για χρηματοδότηση μελετών και πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, ώστε να αυξηθεί η ικανότητά τους να υλοποιούν σύνθετα έργα σαν αυτά που προβλέπονται για τη  προγραμματική περίοδο. Ειδική μνεία έκανε ο κ.Σκάλκος και στη Μονάδα Ωρίμανσης Στρατηγικών Έργων (Project Preparation Facility-PPF) που δημιούργησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Το πόσο σημαντικό για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων της Αυτοδιοίκησης είναι το ΕΣΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, λέγοντας ότι οι Δήμοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν εκτάσεις και assets που για χρόνια άφηναν αναξιοποίητα και τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση και σε πρωτοβουλίες ιδιωτών. Ο ρόλος των Δήμων δεν περιορίζεται, ούτε πρέπει να περιορίζεται στην καθαριότητα και των φωτισμό, καθώς η Αυτοδιοίκηση έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.  

H ημερίδα του Υπερταμείου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΘ- Ηelexpo χαιρέτισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάσος Τζήκας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top