Δήμος Θεσσαλονίκης: Αντίδραση για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου Δ.Σ.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αντίδραση για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου Δ.Σ.

Ένδεκα δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο, καλούν τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφαση για φανερή προφορική ψηφοφορία, για την εκλογή νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματισθεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο   Κυριακή 07.03.2021.

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση δημοτικοί σύμβουλοι τονίζουν ότι η φανερή  εκλογή, με τη διαδικασία που επιλέγει ο Δήμαρχος, θα είναι μειωμένης θεσμικής και πολιτικής μονιμοποίησης γι’ αυτό και ζητούν η εκλογή νέου προέδρου Δ.Σ. μυστικά και με κάλπη, με την προσέλευση των δημοτικών συμβούλων στην αίθουσα Δ.Σ. και με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας της υγείας.

“Η εκλογή νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης πάσχει θεσμικά και πολιτικά, για τους παρακάτω πολύ βασικούς και ουσιαστικούς λόγους:

α) Γίνεται ξαφνικά, πολύ πριν τη λήξη της νομικά καθορισμένης διετίας του εκλεγμένου τον Σεπτέμβριο του 2019 προέδρου Δρόσου Τσαβλή, μετά την αυταρχική αποπομπή του από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» του Κωνσταντίνου Ζέρβα και την εν συνεχεία καθαίρεση από το αξίωμά του.

β) Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Λεκάκης που (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες) θα προταθεί για τη θέση του νέου προέδρου, δεν ήταν μέλος της παράταξης του δημάρχου, όπως αυτή συμμετείχε στις εκλογές. Ήταν επικεφαλής άλλης παράταξης που, μαζί με άλλους δύο επικεφαλής παρατάξεων με διαφορετικά προγράμματα και στοχεύσεις και πολύ μικρά ποσοστά ψήφων στις εκλογές, επέλεξαν εκ των υστέρων την συνεργασία με τον Κ. Ζέρβα, με προφανή σκοπό τη συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου.

γ) Καταργείται, η δημοκρατική παράδοση της μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη για την επικύρωση της απόφασης της διοικούσας παράταξης για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Η φοβική επιλογή του δημάρχου για απλή επικύρωση με φανερή προφορική ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη, υποβαθμίζει και υποσκάπτει το κύρος του θεσμού του προέδρου του ΔΣ και επομένως και του προσώπου που θα τον υπηρετήσει και γίνεται για προφανείς λόγους ανησυχίας και προσπάθειας επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος.

Το πραγματικό πρόβλημα του COVID-19 και οι περιορισμοί λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι και την δικαιολογία για την κατάργηση της μυστικότητας της ψήφου. Άλλωστε ο ίδιος ο νόμος το επιτρέπει (άρθρο 1 του ν. 4682/03.04.20) που κυρώνει την ΠΝΠ-ΦΕΚ 55/ τ. Α/11.03.20) .

 Με βάση τα παραπάνω καλούμε τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να ανακαλέσει την απόφαση για φανερή προφορική ψηφοφορία σε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή 07.03.2021 και ζητούμεη ψηφοφορία να γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μυστικά και με κάλπη, αλφαβητική σειρά προσέλευσης και χωριστή είσοδο των δημοτικών συμβούλων στην αίθουσα, κάτι που καλύπτει όλους τους κανόνες προστασίας και υγιεινής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, τίθενται ουσιαστικά ερωτήματα ως προς την θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση της εκλογής του νέου προέδρου, που υπονομεύουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία και παραγωγικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια δύσκολη για την πόλη μας συγκυρία και μας υποχρεώνουν να επανακαθορίσουμε την στάση μας και να απέχουμε από μια τέτοια ψηφοφορία”.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ

ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΡΗΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ