Δίτομη έκδοση για την πόλη του Μυστρά (1262-1460) – Πότε θα γίνει η παρουσίαση

Δίτομη έκδοση για την πόλη του Μυστρά (1262-1460) – Πότε θα γίνει η παρουσίαση

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η δίτομη έκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Η πόλη του Μυστρά (1262-1460). Η πολεοδομική οργάνωση και η λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος».

Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνεται η παρουσίαση του φυσικού και του συνόλου του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της πολιτείας κατά τους δύο αιώνες βυζαντινής κυριαρχίας (1262-1460). Οι πάσης φύσεως κατασκευές (οχυρωματικά έργα, οδικό δίκτυο, πλατείες και ελεύθεροι χώροι, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ανάκτορα, οικίες, ναοί, παρεκκλήσια, μονές, κινστέρνες), ταξινομημένες σε οικιστικές ενότητες, εξετάζονται από τυπολογικής, μορφολογικής και κατασκευαστικής απόψεως.

Σε συνδυασμό με την ενδελεχή έρευνα στις γραπτές πηγές της εποχής αναλύονται οι ιστορικές συνθήκες γένεσης, ανάπτυξης και πολεοδομικής οργάνωσης του Μυστρά, προτείνονται χρήσεις για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και εντάσσεται η πόλη στην εποχή της μέσω της σύγκρισής της με άλλα αστικά συγκροτήματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ευρύτερα του υστεροβυζαντινού κόσμου. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει γενικά και ειδικά τοπογραφικά σχέδια του οικισμού και περισσότερες από 1.100 μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες τεκμηρίωσης των στοιχείων που πραγματεύεται ο πρώτος τόμος.

Οι ομιλητές

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι:

-Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

-Δρ Φλώρα Καραγιάννη, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

-Δρ Πασχάλης Ανδρούδης, Επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham (Master of Arts, Byzantine Studies). Είναι Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην κοσμική αρχιτεκτονική και τα αστικά σύνολα της υστεροβυζαντινής περιόδου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία και η μνημειακή τοπογραφία των Αθηνών και της Κερκύρας, η ιστορία της αρχιτεκτονικής, ο περιηγητισμός.

Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου “Θετική Αγωγή-Αποστολοπούλου” (1993-1996), Ιστορία Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2006), Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Π.Δ. 407/80) (2007-2009). Διδάσκει Αρχιτεκτονική της βυζαντινής περιόδου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2017-) και Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας (2019-).

Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Εργάστηκε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ως επιμελητής κειμένων, στο Μουσείο Μπενάκη ως μέλος της ομάδας επεξεργασίας της Συλλογής Ε. Φινόπουλου και στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ως μέλος της ομάδας τεκμηρίωσης και δημιουργίας λημμάτων του αρχείου της. Από το 2007 ως το 2012 κατείχε τις θέσεις του γενικού επιμελητή και του υπεύθυνου προσωπικού του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών (Ελλήνων και ξένων), αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχαιοφίλων σε μουσεία και μνημεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Αιγύπτου και περισσότερες από 250 διαλέξεις και κύκλους μαθημάτων για τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη τέχνη και αρχιτεκτονική και για τον καθημερινό βίο στην ύστερη αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, πολυάριθμες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος ή επίτιμο μέλος Σωματείων Φίλων Μουσείων και οικολογικών οργανώσεων. Κατά το τρέχον έτος είναι Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Συλλόγου Φοιτησάντων και Φίλων “Θετικής Αγωγής-Αποστολοπούλου” και του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Νάουσας και της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. «Τρισώματος Δαίμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον τελικό του Australian Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς ! (VIDEO)

Λαϊκές αγορές – ΚΑΘ: Σε «ελεύθερη κατάδυση» οι τζίροι – Μειώσεις έως και 70%!

Εργοτάξιο με 70 οβίδες: Τι μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο της Λ. Σοφού μετά το «πάγωμα» των εργασιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στις φλόγες δύο αυτοκίνητα έξω από οικισμό Ρομά 

Νάουσα – Αποκριά 2023: Πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Κρίσεις Αστυνομικών Διευθυντών της ΕΛ.ΑΣ 2023: Ποιοι προήχθησαν και ποιοι αποστρατεύτηκαν

Ληστεία σε ψιλικατζίδικο με απειλή μαχαιριού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top