DT&S: Πόροι 310 εκατ. ευρώ για πιο έξυπνες ελληνικές πόλεις

DT&S: Πόροι 310 εκατ. ευρώ για πιο έξυπνες ελληνικές πόλεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πάνω από 310 εκατ. ευρώ, έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι όλης της Ελλάδας, για να  κάνουν τις πόλεις τους πιο έξυπνες, προωθώντας αποτελεσματικά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, απευθυνόμενος στο μεγάλο κοινό  αυτοδιοικητικών και στελεχών της ιδιωτικής οικονομίας που παρακολουθούν τις εργασίες του  Διεθνούς Συνεδρίου Πόλεων Ν.Α. Ευρώπης “Οι πόλεις του Μέλλοντος: Σύγχρονες, Ασφαλείς και Βιώσιμες – Η ώρα της υλοποίησης”.

Το Συνέδριο, που λαμβάνει σήμερα χώρα  στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη (DT&S) και αύριο στα Τρίκαλα, προσεγγίζει από κάθε πλευρά ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της Ευρώπης που θέλει να γίνει πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη και , με μία κουβέντα φιλική και βιώσιμη για τους πολίτες της . 

Οι ελληνικές πόλεις, μπορούν να γίνει έξυπνες και κυρίως πιο κοινωνικές, τόνισε ο Υφυπουργός  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, επισημαίνοντας πως πλέον “πόροι υπάρχουν, δράσεις υπάρχουν πάνω σε ξεκάθαρους 7 άξονες, αυτό που μένει είναι η υλοποίηση έργων”. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε πως κεντρική παράμετρος για να γίνουν οι ελληνικές πόλεις έξυπνες, είναι το e-government και σε αυτό υπεισέρχονται οι ΟΤΑ, με την υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι Δήμοι, μπορούν να αντλήσουν πόρους για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και από δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κυριολεκτικώς τρέχει , μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) ένα υπερπρόγραμμα  ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο εκτός από τα “κλασικού” τύπου έργα για την  τοπική αυτοδιοίκηση,  περιλαμβάνει και δράσεις για τη βιώσιμη ελληνική πόλη του μέλλοντος, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο Αναπλ. Υπουργός, στο πλαίσιο του “Αντώνης Τρίτσης” , στον άξονα Προτεραιότητας 6 «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» , το 30% των εντάξεων αφορά έργα Αστικής Αναζωογόνησης, ενώ έργα 100 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί από τους Δήμους, από κοινού με την Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο  της 8ης πρόσκλησης, έργα που αξιοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις.

Μετασχηματισμός των πόλεων της Ν.Α. Ευρώπης

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό από τον κ. Αντώνη Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Συμβούλου της  Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα.

Ο κ. Τσιμπούκης,  τόνισε ότι  “ο μετασχηματισμός της κοινωνίας και των πυρήνων της που είναι οι πόλεις, προϋποθέτουν μια συναντίληψη και συνεργασία από το ευρύτερο θεσμικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα ως προς την υιοθέτηση εφαρμόσιμων λύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου.

Η πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς σε αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας ένα συνεκτικό, εξωστρεφή και ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου και ανάδειξης των βέλτιστων εφαρμόσιμων έξυπνων πρακτικών που οριοθετούν την πόλη του μέλλοντος.

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) κ. Σταύρος Καλαφάτης,  δήλωσε ότι το συνέδριο εκφράζει την επιθυμία για πόλεις, πιο έξυπνες, πιο πράσινες, πιο ανθρώπινες για όλους, επίσης, τονίζει τη σημασία που έχουν οι συνέργειες για να δημιουργήσουμε τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος, αλλά και τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως κέντρο φιλοξενίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών , καθώς στην πόλη μας υλοποιείται το πρώτο σκέλος αυτής της σημαντικής διοργάνωσης. Ο Υφυπουργός, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προώθηση των νέων τεχνολογιών της ψηφιακής οικονομίας αλλά και μίας οικονομίας φιλικής προς το περιβάλλον, μηδενικών εκπομπών ρύπων, απόλυτα εναρμονισμένης με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζέρβας: Έργα 18 εκατ για την έξυπνη πόλη

Σχέδια ύψους 18 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη- Έξυπνη Πόλη, έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος επισήμανε το πόσο μεγάλη σημασία δίνει στο να είναι η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος στις προσπάθειες μετατροπής των ελληνικών πόλεων σε πιο έξυπνες, πιο φιλικές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, είναι καθοριστικής σημασίας οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Δήμοι της χώρας, ενώ ο κεντρικός Δήμος της πόλης, επιδιώκει στο πνεύμα της εξωστρέφειας που τον διακρίνει, συνεργασίες και συνέργειες με Δήμους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η  Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, αναφέρθηκε στα καυτά, μεγεθυνόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας και τα οποία αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών λύσεων.

Η Τεχνολογία είναι εδώ

Μπορεί πολλοί να μη το συνειδητοποιούμε αλλά οι ψηφιακές λύσεις που κάνουν πιο έξυπνες τις πόλεις μας, είναι ήδη εδώ, επισήμανε η κα. Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των πόλεων, χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση, 25 έξυπνες υπηρεσίες, ενώ πολύ σύντομα, ως το 2025, το 75% των Ευρωπαίων πολιτών θα χρησιμοποιεί υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης και, το 30% ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.

Σε αυτό τον μετασχηματισμό των πόλεων, ο Κλάδος της Πληροφορικής, στηρίζει τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς έχει αποκτήσει μέγεθος και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4.600 επιχειρήσεις Ι.Τ., με 260.000 πλήρως απασχολούμενους  και συνολικό κύκλο εργασιών 13,5 δισ. ευρώ το 2020.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με τη συμμετοχή πολλών εταιρειών τεχνολογίας, εξειδικευμένων σε συστήματα που αφορούν  τη δημιουργία των πόλεων του μέλλοντος , αλλά και συμβουλευτικών εταιρειών, ενώ σημαντικότατη είναι η παρουσία  πολλών Δημάρχων και Αυτοδιοικητικών , από άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και από πόλεις της Ν.Α. Ευρώπης.

Tον συντονισμό των εργασιών του Συνεδρίου έχει η δημοσιογράφος και διευθύντρια του  GRTimes.gr, κα Μαρία Σαμολαδά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδ. Γεωργιάδης: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενέργεια: Τί προβλέπει το σχέδιο που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σε Κρήτη και Ιόνιο

Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος και οι τραπεζικοί λογαριασμοί για την πληρωμή τους

‘ON Residence’ και ‘Ολυμπος Νάουσα’-Η μεγάλη μέρα στις 29 Απριλίου

Χρυσικός: Έρχεται νέα επένδυση 250 εκατ € από τη Grivalia Hospitality

Θεσσαλονίκη: Στον διευθυντή τα «έριξε»… ο δεύτερος γιατρός για τον θάνατο υπέρβαρου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top